El Tingladu

Foto: 

Marta Rius
Bibiana Llambrich i Quim Vendrell, membres de l'organització d'El Tingladu. Vilanova i la Geltrú

El Tingladu: “Si ens hem d’adoctrinar, ho fem amb grups musicals en català”

El festival gratuït de cultura catalana celebra la seva onzena edició del 19 al 22 de juliol a la plaça 1 d’Octubre de Vilanova i la Geltrú
Marta Rius
,
18/07/2018
Música
Bibiana Llambrich i Quim Vendrell són membres de la comissió organitzadora d’El Tingladu, festival gratuït de cultura catalana impulsat per l’entitat Can Pistraus, que celebrarà la seva onzena edició, del 19 al 22 de juliol, a la plaça 1 d’Octubre de Vilanova i la Geltrú. El lema d’enguany és 'Adoctrina’t'.
“Les nostres mans, el voluntariat, és el nostre capital”

- 'Adoctrina’t'?
Q. Vendrell:
Arran dels atacs de Ciutadans l’any passat a l’escola en català, titllant el model d’adoctrinador, com hem anat escoltant des del franquisme, la comissió d’El Tingladu va decidir jugar amb la paraula. Si ens hem d’adoctrinar ho fem, sí, amb grups musicals en català. Reivindiquem l’escola en català, la llibertat d’expressió i ens posem al costat dels i les mestres atacats.

- Quin és el tret diferenciador d’El Tingladu d’entre els festivals musicals d’estiu?
Q. Vendrell:
Des de l’inici apostem per oferir cultura catalana d’accés lliure i gratuït, la recuperació de l’espai públic i la gestió independent i assembleària. Can Pistraus som una entitat cultural i, és per això que les nostres mans, el voluntariat, és el nostre gran capital. Entre socis i sòcies organitzem i treballem durant un any, amb reunions setmanals cada diumenge, per aconseguir programar el festival cada estiu. A la comissió organitzadora som 23 persones i a cada jornada del festival hi participen unes 150 persones voluntàries.
B. Llambrich: Aquest és un projecte autogestionat i procurem fer partícep a la gent que fa de voluntària; que no només ve a donar un cop de mà posant-se a un torn de barres, per exemple, sinó que hi participa des de la convicció que El Tingladu és un projecte que val la pena des del plantejament de base assembleària i sense fins lucratius, que obre a l’accés a la cultura gratuïta. Així, el festival és de tothom i per a tothom.

  • imatge de control 1per1

- Com financeu el festival?
Q. Vendrell:
Amb els beneficis del consum a les barres i la col·laboració d’establiments locals. No ens hi guanyem la vida. Tot benefici el destinem a l’edició de l’any següent. És l’aportació cultural que volem fer a la ciutat: apostem per a oferir cultura catalana gratuïta. Entenem la nostra com una manera de fer alternativa, sense grans corporacions -tret de San Miguel, que és ínfim en el pressupost-.

- Els festivals i festes al carrer evidencien que el teixit associatiu vilanoví és el motor cultural de la ciutat?
B. Llambrich:
Com a entitat que organitza el festival, tenim la responsabilitat de transmetre aquesta manera de fer pròpia de la ciutat. L’associacionisme ho mou tot a Vilanova, és molt potent, és el nostre patrimoni. Tenim infinitat d’oferta cultural i diversa gràcies a les entitats, i al tarannà de les persones que en formen part, que dediquen hores des del voluntariat perquè hi creuen. A Vilanova estem molt conscienciats de la importància de consumir a les barres per al finançament dels festivals muntats per a entitats o posar mans per moure tanques al recinte. I al Tingladu ho procurem transmetre al públic que ve d’altres parts del territori.
Q. Vendrell: exacte. Una de les nostres tasques com a entitat cultural és fer d’altaveu del voluntariat com a mecanisme de funcionament, front a la cultura pagada. El teixit associatiu no pot estar capat per decisions d’administracions, ni per empreses.

- Quins artistes programeu enguany?
Q. Vendrell:
d’entre la vintena de grups, procurem combinar el reclam d’artistes amb públic consolidat com Txarango, Gertrudis, Judith Nedderman o Zoo; apostes locals com Copa Lotus; i artistes emergents, com Caritat Humana, amb Jair Domínguez, que ens fa especial il·lusió. Els grans referents fan sostenible el festival, pel públic que arrosseguen, és cert però també volem apostar per novetats. I sobretot, no ens volem encasillar en un únic estil. El fil que uneix és la música feta en català per artistes dels Països Catalans i sempre donem cabuda a artistes convidats d’altres territoris, com enguany, els sevillans SFDK o els madrilenys Jardín de la Croix.
B. Llambrich: ens agrada donar l’oportunitat a petits grups, acostumats a bolos de sales, a pujar dalt d’un gran escenari. I apostem per la diversitat d’estils.

- Pel què fa al format de l’espai, hi ha canvis?
Q. Vendrell:
aquest serà el tercer any que fem El Tingladu a l’antic Parc de Baix-a-mar, ara plaça 1 d’Octubre, i creiem que ens funciona.
B. Llambrich: repetim infraestructura de l’any passat: un únic escenari, barra principal i una segona barra i zona de foodtrucks, que aquest any s’amplia perquè deixem de cuinar des de l’organització, que ens comportava molta feina difícil d’assumir amb el creixement de públic. Aproximadament, passen unes 7.000 persones diàries pel festival. L’espai també permet que el format no se’ns escapi de les mans, no volem perdre el concepte clau de proximitat.

- Enguany aposteu per implementar mesures per abordar les violències masclistes?
Q. Vendrell:
fruit d’un debat intens a l’entitat, ens sentíem interpel·lats a assumir no només el discurs, sinó la pràctica d’oferir un festival lliure de violències masclistes. Fa un temps que ho treballem en un procés comunitari amb altres entitats de la ciutat per establir un protocol de prevenció de les violències sexuals als espais d’oci. A l’espera que el finalitzem, volem un espai lliure de circulació i tranquil per a tothom, i hem establert un protocol propi d’actuació que inclou un Punt Lila com a eina; en cas que hi hagi una agressió, donarem atenció i resposta a l’agredida. També volem evitar qualsevol situació de risc amb una millora de la il·luminació i, especialment, en la ubicació dels lavabos, que no queden apartats.
B. Llambrich: A més, també s’aniran escoltant falques de prevenció i explicant les eines que oferim pels altaveus i, en cas que es produeixin intervencions des del Punt Lila, encendrem un gran focus de llum per a visibilitzar les agressions i conscienciar el públic.

  • imatge de control 1per1

 

A

També et pot interessar