Goretti Martínez
,
02/07/2018
Música

Jamaica al parc de Ribes Roges

Alpha Blondy i Hollie Cook encapçalen el cartell de luxe de la tretzena edició del Nowa Reggae, que se celebra aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú

Foto: 

Laia Garcia Moreno
La tretzena edició del Nowa Reggae presenta un cartell de luxe que els amants de la música jamaicana no es poden perdre. Un cop més, el festival vilanoví integra en la seva programació una gran diversitat d’estils, des dels ritmes fundacionals fins als sons nous i electrònics. Amb l’ajuda d’un expert en la matèria, el Dídac Inglés, del programa radiofònic de música jamaicana High Fyah Risk, fem un repàs als artistes que ens faran vibrar aquest cap de setmana al parc de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú.

El cartell de la tretzena edició del Nowa Reggae compta, com és habitual, amb una gran varietat d’artistes que representen tots els estils de la música jamaicana, des de l’ska i el rocksteady, fins al dancehall més actual. Li hem demanat al Dídac Inglés, del programa de Ràdio Vilafranca High Fyah Risk, que ens parli del cartell del festival. En resum ens diu que és “Un cartellaco! T’ho miris per on t’ho miris!”. Anem per feina!

Alpha Blondy, l’artista de reggae africà referent
Cap de cartell indiscutible del festival i referent del Reggae Roots, Alpha Blondy és considerat per molts “el Bob Marley africà”. Nascut a Costa de Marfil, l’artista porta gairebé quaranta anys sobre els escenaris. Ha creat autèntics himnes, com ‘Jerusalem’, ‘Masada’ o ‘Cocody Rock’, amb unes lletres que es caracteritzen per la crítica, l’humor i molta actitud. Ve a Vilanova acompanyat per la banda The Solar System així que el veurem actuar “a lo grande”.

Hollie Cook, un llegat en bones mans
L’artista britànica Hollie Cook presenta al Nowa Reggae el seu nou àlbum ‘Vessel of Love’ en un concert que és dels més esperats en aquesta tretzena edició del festival. “És l’artista que vull veure”, ens diu el Dídac. Filla del bateria de Sex Pistols Paul Cook i de la cantant i col·laboradora de Boy George Jeni Cook, és una de les veus reggae del moment. A ‘Vessel of love’, Cook canta el seu desig i el seu dolor a través del llegat del Lovers rock dels setanta amb un resultat radiant, influenciat també per la incorporació al seu so de percussions inspirades en els soundsystems dels vuitanta.

The Gramophones All Stars Big Band, ska antic per a big band
The Gramophone All Stars va néixer fa deu anys com a nou projecte musical del saxofonista Genís Bou basat en la fusió de la música jamaicana i el jazz, soul o funk. 10 anys després i amb cinc àlbums a les espatlles, la formació ha afrontat amb el seu darrer treball discogràfic una ampliació del seu ja amplíssim espectre de ritmes. A ‘Maraca Soul’, els Gramophone aporten nous colors com el boogaloo o el calypso a la seva fórmula magistral: transformar perles de la música negra a través del “contratemps jamaicà” i d’uns voluptuosos arranjaments per a big band.

Sr. Wilson & The Island Defenders, sempre en forma
Un dels artistes de referència de l’escena nacional i amb una gran projecció internacional, Sr. Wilson, acompanyat per The Island Defenders, presentarà al Nowa Reggae el seu darrer treball ‘24/7’. El Dídac ens explica que Sr. Wilson és, sens dubte, “un dels artistes més en forma de l’escena reggae catalana” i, escoltant els temes del seu disc, en donem fe. Reggae, Rub-A-Dub i, fins i tot, rap i soul integren aquest disc fet i gravat amb amor. Serà un plaer veure-ls en directe.

Soweto, l’ska jamaicà de tota la vida ben tocat
Soweto és una banda nascuda al barri barceloní de Gràcia a finals dels anys noranta que traspúa respecte i passió per la música jamaicana. “Res d’ska calimotxero, Soweto fa ska jamaicà de tota la vida molt ben tocat”, apunta el Dídac.

Soundsystems, l’aposta eterna del Nowa Reggae
El Nowa Reggae torna a tenir, un any més, noms de primer ordre als plats. Començant pels escocessos Mungos Hi Fi acompanyats per dues grans veus: la britànica Eva Lazarus i la francesa Marina P.

Un altre dels sounds que vindrà acompanyat per dues veus i secció de vents serà Rebelmadiaq Sound System, que compartirà escenari amb Paula Bu, Emma Youth i The Fat Brass Corner, a més de sonoritzar l’escenari Molí amb el seu sound system artesanal. Sobre Rebelmadiaq, el Dídac ens diu que amb els seus altaveus - una soundsystem de quatre scoops- “ofereixen el millor rendiment de tot Catalunya: són freqüències que et rebenten per dins!”.
Per acabar de completar el cartell, la nit de dissabte, l’artista estadounidenca The Large (Mixpack) tancarà la tretzena edició amb una sessió de dancehall que segur que serà recordada. Urtica Sound, Freedom Cry, Blackup Sound, Roc Ruddock i One Hertz Sound System també s’encarregaran que no faltin les bones seleccions de reggae durant tot el cap de setmana al Parc de Ribes Roges.

Més informació: 

També et pot interessar