Fires i festes
,
2024
Del 15 de juny al 6 de juliol
Diversos espais
Sort, Isil, Alins, València d'Àneu i Alós d'Isil

Les Falles del Pallars Sobirà

Tornen les Falles del Pallars Sobirà, una festa encesa pel foc, envoltada de natura i història, consagrada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Aquesta celebració es realitza per celebrar el solstici d'estiu, augurar bones collites i espantar els mals esperits. Diversos pobles del Pirineu organitzen festes rituals centrades en el foc, on una processó de foc baixa des de la muntanya fins al poble, amb els fallaires portant torxes enceses a les espatlles entre música i expectació.

Sinopsi: 

A Isil, aquesta cerimònia ancestral se celebra de manera ininterrompuda coincidint amb el solstici d'estiu, amb una veneració al foc, la baixada de troncs encesos per la muntanya i la Festa Major. Les Falles d'Alins comparteixen característiques similars i també se celebren durant la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble.

A València d'Àneu, la baixada de Falles es realitza prop de la festivitat de Sant Pere, amb torxes específiques i una tradició recuperada a principis dels anys vuitanta. Les Falles d'Alós d'Isil han estat recuperades gràcies a l'empenta de la gent, s'han convertit en un element clau per reforçar la identitat local i se celebren el primer cap de setmana de juliol.

La nit de foc amb les Falles de Sort, de creació recent, uneix tots els pobles del municipi en dues baixades que convergeixen al parc del Riuet de Sort, amb la qual cosa es mostra la unió dels pobles de la vall d'Àssua i el Batlliu de Sort a través de camins antics i murs de pedra.

Programa: 

Dissabte 15 de juny:
Falles de Sort (+info)

Diumenge 23 de juny:
Falles de Sant Joan d'Isil (+info)
Falles de Sant Joan d'Alins (+info)

Dissabte 29 de juny:
Falles de Sant Pere de València d'Àneu

Dissabte 6 de juliol:
Falles d'Alós d'Isil

Més informació: 

  • imatge de control 1per1

Et pot interessar