La Pobla de Segur
La Pobla de Segur
Av. Verdaguer, 35
25500 - La Pobla de Segur
  • 973 680 038
  • ajuntament@lapobladesegur.cat
La Pobla de Segur de Nit
Una porta al Pirineu

La Pobla de Segur és la segona població en importància de la comarca del Pallars Jussà i cap de la sotscomarca de la Conca de Dalt. El terme municipal està format per diferents nuclis, Gramuntill, Montsor, Puimanyons, Sant Joan de Vinyafrescal, alguns poblats i altres despoblats.

Raiers
Festes i tradicions

A la Pobla hi podrem visitar el Museu dels Raiers, on hi trobem un centre d’estudis especialitzat en els sistemes de transport fluvial de la fusta amb la intenció de recuperar i mantenir aquest ofici antic i, podríem dir que, desaparegut, que es commemora un cop l'any amb la Diada dels Raiers, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional des de l’any 2002, dura tres dies i aglutina concerts, un sopar popular, l’espardenyada i la baixada de Raiers el diumenge al migdia. 

Falles de la Mare de Déu de Ribera
Falles de la Mare de Déu de Ribera

Cada any, el 17 de juny a la tarda els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb les falles d’avellaner i pi sec que s’han construït els dies abans de la festa. La falla que es baixa a la Pobla de Segur és l’anomenada falla ribagorçana. Aquesta tipologia de falla és la més utilitzada a la majoria de pobles de la Ribagorça catalana i aragonesa. La nostra falla, però, és més llarga perquè a la Pobla les falles es baixen i no es corren.

L’origen de les falles al Pirineu és mil·lenari, com l’atracció instintiva que sentim cap a les flames des de la prehistòria. A la Pobla la baixada de falles es remunta als anys 50, quan el poble era un important centre econòmic i les seves festes un actiu per la regió. 

tren dels llacs
El tren dels llacs

Us proposem un recorregut nostàlgic per retrocedir en el temps, una experiència imprescindible per als amants del ferrocarril i de la natura en estat pur. 

La línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur uneix aquests dos municipis catalans des de 1951. Es triga una hora i cinquanta minuts a recórrer tot el trajecte, un total de 89,35 km per gaudir del trajecte, des de la plana fins al Prepirineu. La finestra del vagó del tren ens acosta, en cada racó, a un paisatge de gran bellesa: un territori de camps de conreu, aspres i feréstecs, de parets calcàries i aigües contingudes i al fons, potser, els cingles blancs del Pirineu.