Un dels espais de descans i mural d'una de les pareds de Vilamur al Siartb

Foto: 

Lorena Picazo

5 motius que fan imperdible el  SIARTB 

Els dies 16 i 17 d'agost Vilamur t'impregnarà d'art 
Surtdecasa Pirineus
,
05/08/2019
Arts
El festival vol ser un experiment, un laboratori que permeti el contacte entre els visitants, els artistes i l'art. Un espai de divulgació i interacció artística on es puguin participar activament en el seu desenvolupament. Es tracta d'un projecte integrador on tan amants de l'art i de la cultura en general de totes les edats s'hi trobin a gust. Per això el programa reuneix més de 15 espectacles on música, dansa, performance, màgia i animació adornaran aquests dos dies dedicats a l'art contemporani local.

1. La gent del territori
Una de les claus del Festival SIARTB ha estat la participació del veïnat en la seva organització. I és que molts dels espais on tindran lloc les principals actuacions són en espais cedits pel veïnat de Vilamur. Gràcies a la feina feta, s’obriran eres, pallers i corrals tancats durant molt temps així com espais propis de les seves cases, generant una trobada íntima entre visitants, artistes i territori.  

2. Germen d'art 
Si la millor manera d'aprendre a llegir és escriure, el Siartb ens acosta a la creació artística amb diversos espais de creació col·lectiva i propostes que ens interpel·len com a éssers creatius formant part de l'obra final. Un exemple el trobem al taller 'Transegrity' de la cooperativa d'arquitectura Coop d'Era. L'objectiu d'aquest taller participatiu és promoure que la gent s'apropiï i transformi l'espai públic, alhora que cerca donar eines i coneixements al públic a partir de l'autoconstrucció i els materials sostenibles. El mural col·lectiu també és fruit d'aquesta filosofia. Detz serà qui aportarà eines per a la creativitat a través de les tècniques pictòriques amb esprais, i sense oblidar que l'amor i l'humor són la base per un bon treball col·lectiu.

Per reforçar el festival com a espai de divulgació i creació artística, s'han habilitat espais d'activitat alternativa. Això són espais a l'aire lliure repartits per tot el poble on s'hi faran micro actuacions o micro exposicions artístiques. En aquests espais, els visitants podran participar activa i artísticament en el seu desenvolupament, implicant-se en el fet artístic com eina d'expressió.

3. Reivindicar l'art de les muntanyes 
Aquest vol ser un lloc de trobada i divulgació artística generant un aparador dels artistes contemporanis del Pirineu. SIARTB dóna visibilitat a l'art local i reivindica, alhora, la força i la màgia dels territoris de muntanya. Igualment ofereix un espai d'intercanvi, producció, exposició i venda d'art afavorint la generació de vincles més permanents que multipliquin la creació d'art contemporani, també, en territoris rurals. SIARTB reuneix artistes de diferents disciplines: pintura, escultura, fotografia, vídeo, arts escèniques, performatives i música, entre d'altres. Aquest portarà a terme en el si del festival exposicions, espectacles, tallers, instal·lacions, debats i venda d'art.

4. Els espais
El festival converteix Vilamur en un gran espai artístic, i els seus carrers i eres esdevenen el centre neuràlgic de les diverses disciplines. La plaça de l'Església serà l'escenari principal dels espais destinats a arts escèniques i performances. Aquí s'hi celebraran actuacions al matí la tarda i el vespre. Durant el matí, les actuacions aniran dirigides al públic infantil; les de la tarda tindran un caire teatral amb diferents actuacions de dansa, show còmic, aeris, performance i màgia còmica. Finalment al vespre a partir de les 20 h es clourà el festival cada dia amb un toc musical amb 5 actuacions diferents: jazz, rock, reggae, clàssica, música tradicional i dj's.Una de les activitats que s’hi faran és l’espectacle ‘Fosques’ de la Cia Las Lo Las , El Paller i Art Estudi. Es tracta d’un espectacle de dansa aèria que vol donar un bri de llum a dones aventureres, ni boges ni excèntriques, que no han tingut el reconeixement que es mereixen a la història. No és per casualitat un nom femení perquè, quan es tracta d’il·lustrar l’esperit aventurer, la història està atapeïda de noms masculins, i deixa a les fosques moltes dones extraordinàries que per les seves gestes han deixat una empremta rellevant.

Per crear un ambient artístic al poble, quatre espais repartits estaran destinats a exposició i venda d'art: els porxos, el pati de Lo Taller, el mateix taller i el petit porxo. Els artistes seran locals prioritzant els artistes de Soriguera. Els espais s'organitzaran en mutu acord entre tots els artistes i l'organització. A més, algunes obres s'exposaran pels carrers, balcons i altres racons interessants com el safareig. D'aquesta manera, Vilamur serà una gran galeria d'art. Per crear un ambient artístic al poble s'exposaran obres pels carrers, balcons i alguns llocs d'interès com el safareig.

5. Les novetats
Tot i ser un festival molt jove, per aquesta segona edició el festival ja compta amb grans novetats. Una d'elles és l'espai gastronòmic en què l'organització, amb l'ajut del veïnat i altres voluntaris, oferirà "platillos" de degustació de productes de proximitat i de temporada. L'altra novetat que vol generar escola és la creació de l'Àgora com a espai de pensament entorn de l'art contemporani. En aquest espai de debat es comptarà amb professionals d'arreu de Catalunya i la temàtica girarà el voltant de 'El mercat de l'art'. Hi participaran la Teresa Ibars, arxivera, historiadora, activista cultural i escriptora; el Pep Armengol, director de càsting de tv3 i antic membre de la companyia els Joglars i la Núria Llivi. Tots tres ens aportaran el seu punt de vista particular entorn aquesta temàtica.

Cartell del segon Festival d'Arts Siartb
Dies 16 i 17 d'agost
Soriguera

Més informació: 

A

També et pot interessar