Bosc de tardor

Foto: 

Cedida

Les 6 propostes per viure la tardor al Pirineu

Dies més curts però ben intensos. La tardor ofereix gastronomia, entorn multicolor i repòs regenerador
Surtdecasa Pirineus
,
25/10/2020
Entorn
Sentir bramar als cérvols o contemplar un paisatge multicolor són coses que només es poden fer durant la tardor. Si ho acompanyem de bons àpats de cullera, gaudim del repòs entre aigües termals o visitem museus ben interessants i pobles amb encant, no podem fer més que millorar la nostra estada al Pirineu. Són dies complicats, però no es volem resistir a gaudir d'alguns dels plaers d'aquesta estació.


1. Àpats per bufar i agafar la cullera

Quan les temperatures baixen ens torna a venir de gust seure a taula i assaborir plats que fan entrar en calor. La gastronomia d’alta muntanya es fonamenta en els ingredients de l’entorn més immediat i, en molts casos, aglutina receptes que temps enrere s’entenien com ‘d’aprofitament’. És temps de degustar ja un bon trinxat de la Cerdanya, amb la col, la trumfa i la rosta de cansalada, també d’assaborir una deliciosa olla aranesa a base de mongetes seques, patates, fideus i pilota o també un palpís de xai o un freginat. Altres viandes pròpies poden ser, per exemple, la coca de samfaina o una taula ben assortida d’embotits i formatges, on no hi pot faltar ni la girella, ni el tupí. Aquests dies però no podem anar als restaurants, haurem d'optar per cuinar-ho a casa.

 

  • imatge de control 1per1


2. La brama del cérvol

Els rituals d’aparellament poden ser ben sorprenents, els dels cérvols són ben curiosos precisament pel soroll del seu bram. A la tardor els mascles es fan notar especialment amb el bram incansable que deixen anar mentre es rasquen contra troncs i roques amb la cornamenta. Hi dediquen una energia extraordinària que els deixa exhausts. Hi ha espais com ara la Reserva Nacional de Boumont, els parcs naturals de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el del Cadí-Moixeró que són escenari de l’aparellament per excel·lència. Hi ha agències que es dediquen a apropar aquesta experiència al visitant, cal remarcar que es fa en grups reduïts i de manera totalment respectuosa per garantir la continuïtat de l’espectacle.




3. Pobles amb encant

La tardor és recolliment, i precisament això és el que ofereixen els pobles dels Pirineus, amb els seus carrers estrets i el caliu de cada casa. Una passejada amb el sol del migdia a l’esquena és ben agradable i us anomenem només algunes de les poblacions que són especialment recomanables de visitar, n’hi ha moltes més! Prullans, a la Cerdanya, és un poble dels que cal trepitjar tant pel seu propi encant com pel que ofereix com a mirador. La Serra del Cadí es fa visible ben magestuosa des de Prullans. Salàs de Pallars, al Pallars Jussà, permet fer un salt en el temps gràcies a la multitud de botigues museu que han sabut mantenir el carisma dels seus orígens, també s’hi pot resseguir el seu traçat urbanístic medieval de vila closa que protegeix els carrers i places interiors. Bagergue, a la Vall d’Aran, és ampliament conegut per ser dels pobles més bonics i no descobrim res si el citem, tan sols recordar no passar-ne per alt la visita. Ossera, a l’Alt Urgell, és un poble de la vall de la Vansa que ha reviscolat gràcies a la repoblació per part d’un grup d’artesans. Alins és el municipi més extens del Pallars Sobirà, amb diversos nuclis de població i així amb força punts d’interès, especialment pels amants de la natura, però també podeu visitar la serradora i molí fariner d’Àreu, les múltiples esglésies del terme o els seus castells. I acabem amb Taüll, a l’Alta Ribagorça. Parlar de Taüll és parlar de romànic, cita obligada a la Vall de Boí i, és clar, emmarcada entre paratges de postal.

4. Visitar els museus del Pirineu
Recloure’ns, resguardar-nos d’un dia plujós als museus sempre és una bona idea. Al Pirineu podeu optar per fer visites interessantíssmes: Disposeu del Museu dels Camins a la Vall de Siarb, el Museu de les Papallones de Catalunya a la Ribera de Cardós, del Museu Hidroelèctric de Capdella, el Musèu dera Val d’Aran a Viella, el Museu de les Trementinaires a Tuixent, l’Ecomuseu de les valls d'Àneu, elPGOM Pirineus Geological Open Museum a Tremp, la Casa de l’Ós Bru a Isil, el Dinosfera a Coll de Nargó… I aquests en són tan sols alguns! El bagatge d’aquestes terres s’aglutina a cada un dels seus racons.

 


5. Passejada de tardor pel Pla de Boavi

La tardor és possiblement la millor època de l’any per practicar el senderisme, amb unes temperatures suaus encara i amb l’esclat de color al paisatge. És temps de fer caminades ara més suaus, a peu de vall i on el riu ja discorre més planer. El Pla de Boavi, a Lladorre, és un indret de contrastos entre les parets abruptes de les muntanyes veïnes i la tranquil·litat del pas del riu, en aquest tram ja amansit. Ara el bestiar, que ja ha baixat de les muntanyes, hi pastura en calma i es barreja entre la multitud de colors que competeixen per  guanyar-se un lloc en la tardor del pla. 

 


6. Banys termals

Ens posem hedonistes? Fem-ho entre el fumeig de les aigües termals que acull el Pirineu! Passats els dies de calor intensa, ve molt de gust gaudir de la ingravidesa de l’aigua càlida i més si ho fem després d’una bona caminada. A Dorres, a la Cerdanya, podeu enfonsar-vos en les banyeres esculpides en el granit, a la la Vall d’Aran disposeu dels magnífics Banys de Tredós i dels Banys d’Arties, també de les Termes de Les. Per la seva banda, l’Alta Ribagorça porta les seves aigües a les Caldes de Boí per regalar moments de benestar als banyistes. És veritat que a causa de la pandèmia molts espais d'aigües termals han quedat tancats al públic, per això us recomanem que abans d'optar per aquesta experiència, us informeu amb una telefonada.

 

A

També et pot interessar