Bolets

Foto: 

Cedida

Anar a buscar bolets de forma virtual

Les Jornades Micològiques del Pallars Jussà se celebren el cap de setmana del 24 i 25 d’octubre
Idoia Perich
,
19/10/2020
Entorn
Com cada octubre el Pallars Jussà acull les Jornades Micològiques, sempre amb conferències, sortides guiades, cursos, exposicions i exquisites degustacions. Enguany, com tot, aquest referent boletaire també ha hagut d’adoptar mesures per poder seguir a l’agenda. La proposta se centra en un sol cap de setmana, el del 24 i 25 d’octubre, i es podrà seguir en format digital.
Fins que no ens han confinat no hem obert realment els ulls per donar valor al contacte, a l’aire, a l’entorn del qual en formem part’

L'interès creixent per l'entorn és una evidència, i més des que hem viscut un confinament. Si ja érem una població amb bona afició a la cacera de bolets, ara les ganes d'esquivar les grans ciutats i d'envoltar-nos de natura es palpen amb més facilitat. Amb tot, a la natura no ens podem comportar de qualsevol manera i cal conèixer bé els seus fruits. De la mà del Consell Comarcal del Pallars Jussà com a entitat organitzadora es podrà assistir a la conferència en línia i a la passejada virtual. Les sessions aniran a càrrec de l'Evarist March, biòleg i el director de Naturalwalks.

Els usos populars dels bolets a Orient i Occident
Dissabte serà el torn de la conferència 'Bolets amb història: una xerrada al voltant dels usos populars i moderns dels ingredients misteriosos de la tardor'. "Els bolets són encara uns grans desconeguts i hi ha molt camp d'estudi pendent. Va molt més enllà de la gastronomia. Ara hi ha més coneixement científic i sabem d'altres usos que se'ls donava antigament, així com el tractament que en fa el món oriental" explica March. "Les pipes o paelles, uns bolets que les àvies feien servir per a decorar, al món oriental se'n diuen reishi i se n'ha demostrat l'efectivitat com a medicació per inhibir el creixement de les cèl·lules canceroses" assegura el biòleg. Es pretén així poder eixamplar la mirada d'aquests fongs amb tantes particularitats com varietats. Serà en una sessió en streaming amb un torn final de preguntes.

  • imatge de control 1per1

 Rovellons

Una sortida virtual al bosc
Diumenge es podrà gaudir de la 'Sortida virtual al bosc'. Es tracta d'una passejada des de casa pel món dels bolets del Pallars Jussà. Des de diferents indrets de la comarca, ja sigui entre pinedes, alzinars, boscos mixtos o prats. En aquest recorregut virtual es podrà veure quines varietats és més habitual trobar a cada banda i es compartiran les idees bàsiques dels entorns en què creixen. També es donaran instruccions de com collir-los perquè puguem seguir-ne trobant. "Avui ja no tenim la mateixa relació amb la natura que temps enrere, no la respectem com abans" ens explica March. En aquest sentit, la jornada ajudarà a conscienciar. "No podem arrabassar indiscriminadament tot el que ens dona la natura. Si no ens cal un cistell ple de bolets, no els agafem. Els bolets fan una funció vital de descomposició de la matèria orgànica" explica. "Sense ells hi hauria terrenys amb metres i metres de fulla seca, per exemple. Sabem moltes coses, però hem oblidat com comportar-nos amb la natura".

De la part al tot, i dels bolets al seu entorn
Si les Jornades Micològiques s'assenten en una filosofia de base, aquesta és la d'aprendre a preservar l'entorn més enllà de saber on trobar, com collir o com cuinar els bolets. "No pretenc donar cap lliçó de sostenibilitat, però sense un respecte a l'entorn això no tindria sentit" assegura el biòleg, fent palesa la fragilitat dels sistemes que ens envolten. "Fins que no ens han confinat no hem obert realment els ulls per donar valor al contacte directe, a l'aire, a l'entorn del qual formem part" clou l'expert.

A

També et pot interessar