El carnaval de Sort és ver viure'l

Foto: 

Cedida

A Sort governa l’alcalde del carnaval

Un Carnaval per viure l'autèntic esperit de la festa
Ivet Eroles
,
31/01/2018
Fires i festes
Durant quatre dies la capital del Pallars Sobirà està sota el mandat de l'alcalde del carnaval, que el dissabte 10 de febrer pronunciarà un pregó carregat de sàtira social acompanyat de la seva comitiva i del Requincuà, un ninot de palla arrauxat i transgressor que serà cremat públicament dimarts de carnaval a causa del seu comportament. Les i els neros (gentilici local) tenen ben clar que el que passa a Sort per carnaval, a Sort es queda i ningú se'n pot queixar ni guardar rancúnia; ja se sap que “per Carnaval, tot s'hi val”.

Un Carnaval genuí i tradicional que ha resistit el pes de la història

Carnestoltes no tan sols és sinònim de platja i carruatges, sinó que hi ha una llarga tradició pirinenca sembrada de personatges, gastronomia, balls i disfresses pròpies que reivindiquen la disbauxa i l'exaltació dels sentits. A Sort és una de les celebracions més identitàries. El dimarts de carnaval està declarat festa local i és quan es pot gaudir d'un dels plats forts de la programació, el ball de la Passa, una dansa autòctona que en els darrers anys l'associació Els Esmolets s'ha dedicat preservar i difondre. El dilluns és el torn dels infants i el dimarts el dels adults, que es llueixen en aquesta cercavila que recorre tots els carrers de la població amb els “caps de passa” al davant, que s'encarreguen de marcar els passos del ball del Contrapàs en arribar a les places.

Tant l'alcalde del carnaval com el Requincuà conviden a tothom a sumar-se als actes d'una festa que fins i tot va resistir la repressió de la dictadura franquista amb l'incompliment de la prohibició d'anar amb les cares tapades, un costum que es va mantenir malgrat les denúncies. I és que qui no ha sentit mai a parlar del rusqui? La disfressa típica que consisteix a cobrir-se el cap amb una coixinera i la resta del cos amb un llençol. De fet, a Sort no es premien les disfresses de passarel·la, sinó que es valoren les propostes artesanals que amb senzillesa fan sorgir el Requincuà que portem dins i hi trobareu les comparses més creatives. 

Gastronomia del carnaval, comunitària i d'aprofitament

Els paladars més exigents gaudiran amb La Calderada, un dinar popular que se celebra el dimarts a base d'escudella o vianda gràcies al recapte d'ingredients que el veïnat i els començos van deixant al punt establert per l'organització. El dimarts al matí, els calderers comencen a treballar al parc del riuet per poder donar la vianda a l'hora de dinar a tota la població. Un àpat compartit a l'aire lliure en què només cal portar la gana, coberts i tot el necessari per seure; sense seients d'honor, ni espais privilegiats. Durant La Calderada també es podrà tastar el Farcit de carnaval, un embotit elaborat amb l'estómac del porc, pa, ous, panses, cansalada, all, pebre i julivert que actualment es pot consumir tot l'any. El pa de carnaval és una altra de les novetats d’enguany a aquesta cita que, a més de festiva, esdevé gastronòmica. Es presenta aquest any i és una creació que proposen els forners locals. De fet, des del dijous ja es començaran a omplir estómacs amb Lo calder del mandongo popular, que seguint la dita que afirma que “del porc s'aprofita tot”, mostra com es pot fer ús de tota la carn d'aquest animal i ofereix un tastet de la matança. A més, del 8 al 13 de febrer tots els bars i restaurants disposaran del vi de carnaval Renquincuà i d'una tapa 100% Pallars.

Moments de festa i de catarsi

Les jornades estaran amenitzades per cercaviles i balls. Després del discurs de l'alcalde, dissabte es farà un passa-bars amb la xaranga Xafarrostolls i la festa seguirà tota la nit al Pavelló d'Esports amb els grups Tarantella, Banda Neon i una discomòbil final. Diumenge es farà un ball de disfresses a la discoteca Rock Dur amb la música d'Àlex Peris. El dilluns és el torn de la passa de la canalla, que sortirà des de l'escola i acabarà amb una xocolatada amb animació infantil. A la nit, la famosa sorollada pels carrers de Sort fa la crida perquè tothom acudeixi al ball de nit amb les formacions Nova Saturno i Band The Rock que animaran la festa. Si encara teniu més ganes de sarau, remata el ball una discomòbil. Dimarts, és el moment del Ball de la Passa que amenitzen la xaranga Mai Toquem B i Els Esmolets i acompanya les comparses al llarg de tot el recorregut. El punt de trobada és el Pavelló d'Esports, seguint tots els carrers fins a tonar al punt d'inici on es podrà gaudir del ball de tarda amenitzat per l'orquestra Mediterranea, i que donarà pas a l'enterrament de la sardina i la crema del Renquinquà.
Per aquelles persones aficionades a les xarxes socials, disfressar-se a Sort té premi, ja que l'ajuntament i la comissió de festes de la vila impulsen un concurs a través d'Instagram al qual es pot participar utilitzant l'etiqueta #instacarnavalsort2018. I és que el carnaval de Sort permet viure una experiència pallaresa per a menuts i grans que combina símbols i trets característics que tan sols es poden trobar a tocar de les grans muntanyes, precisament en plena temporada d'hivern, fet que permet combinar la festa amb activitats variades de natura, patrimoni i neu.  

Més informació: 

A

També et pot interessar