Cor de la Diputació de Girona, al Femap 2017

Foto: 

Gaspar Morer

El FëMAP esdevé el major festival de música antiga d'Europa

El FeMAP, Festival de Música Antiga dels Pirineus celebra la seva 7a edició de l'1 de juliol al 27 d'agost
,
01/07/2017
Música
En formen part 34 municipis participants, que acolliran 49 concerts. El certamen proposa un programa ambiciós tant pel que fa al nombre de municipis que abraça com al nivell artístic de les formacions musicals, amb 49 actuacions arreu del Pirineu català, andorrà i francès. 

Enguany, el festival continua creixent amb una oferta variada que combinarà música, patrimoni i turisme, i que tornarà a mesclar els concerts amb altres activitats, com ara visites guiades a l'entorn o al patrimoni dels llocs on es realitzen els concerts, degustacions o actes culturals. En l'edició de 2017, i vist l'èxit en edicions anteriors, hi haurà un total de 42 activitats culturals incloses en l'entrada al concert. Es tracta bàsicament de visites guiades a museus, monuments, jaciments i entorns naturals. De la mateixa manera, tornarà a acostar la música a tots els col·lectius a través del FeMAP Social.

El FeMAP Social i el FeMAP Gastrofilm

El festival torna a repetir enguany el projecte FeMAP Social per acostar la música als col·lectius amb risc d'exclusió. Serà la segona edició d'aquest programa que continuarà els tallers i els concerts en col·laboració amb el Conservatori de Música dels Pirineus. D'aquesta manera, buscarà tornar a consolidar-se com a servei públic i fomentar la implicació de tots els col·lectius en el coneixement de la música antiga, amb l'objectiu d'aprofitar aquest vehicle com a element de cohesió social i aprenentatge musical integrador. També es farà una nova edició de la secció FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula 'El silenci abans de Bach' de Pere Portabella. La projecció es combinarà amb la degustació de productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu: vins, embotits, galetes, formatges, cerveses, etc. Cadascuna d'aquestes sessions aniran acompanyades per les explicacions dels productors. Increment de les activitats complementàries als concerts.

Els músics valencians, protagonistes del FeMAP


Cor de la Generalitat Valenciana

Igual com l'any 2012 es va fer amb Euskadi i el 2013 amb Polònia, l'any 2017 el FeMAP i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord perquè una nodrida presència de músics valencians representi el seu territori. La Comunitat Valenciana col·labora amb el Festival amb una extensa presència de músics i repertoris valencians. Així, dels 49 concerts del Festival, 17 corresponen a aquesta Comunitat Autònoma, encapçalats pel Cor de la Generalitat Valenciana, que com a cor estable del Palau de les Arts de València no es prodiga gaire fora de la seva seu i menys encara fora del seu territori. La formació, sota la direcció de Francesc Perales, oferirà 'Des de Segorb fins a Oriola', un petit recull dels tresors musicals que es guarden en els arxius de les catedrals i esglésies més importants de la Comunitat Valenciana dels segles XVI i XVII.


Alfred Fernandez

Alfred Fernández & Èlia Casanova. L'especialista en instruments antics de corda polsada i la soprano, oferiran 'El Cançoner d'Elvas', un manuscrit portuguès del s. XVI que conté obres musicals profanes escrites fonamentalment per autors anònims. Lucentum XVI que amb De vos som amorós, recuperen músiques de dues de les corts més importants del regne de València al segle XVI: la cort de Ferran d'Aragó, duc de Calàbria, i la de Pere Lluís de Borja i Joan de Borja i Catanei, ducs de Gandia. Capella de Ministrers portaran al FeMAP un programa de concert que, amb Carles Magraner al capdavant, presenta 'El Grial, lament de Perseval' i la música medieval que es generà al voltant d'aquesta història. Un recorregut que connectarà directament el públic amb el veritable sentit del Sant Grial.

Mara Aranda, la intèrpret de música sefardita espanyola més internacional, oferirà un concert dirigit per Jota Martínez i que forma part del projecte 'Diàspora', dedicat als destins més importants dels sefardites després de la seva sortida de la Península: Marroc, Turquia, Grècia, antiga Iugoslàvia i Israel.


Lixania Fernandez

L'organista Juan de la Rubia, un dels teclistes més guardonats i Lixsania Fernández, una de les intèrprets amb major projecció de la seva generació, presentaran el programa 'Ballem Barroc' amb sonates i danses del segle XVIII. En aquesta proposta, viola de gamba i orgue positiu s'uneixen per presentar un diàleg entre les danses d'arrel popular, com les conegudes folies de Marin Marais, un dels grans èxits del seu temps, i sonates de compositors com Johann Sebastian Bach.

L'Acadèmia FeMAP, amb Carles Magraner a la direcció, posarà el punt i final a la programació amb participació de la Comunitat Valenciana. El concert villancets de diversos autors a dues, tres, quatre i cinc veus i obres instrumentals al voltant de la Cort del Duc de Calàbria, un compendi de peces musicals d'època renaixentista.

Més informació: 

Lloc web del FëMAP 2017

Podeu descarregar el llibret en pdf aquí

A

També et pot interessar