Fira de l'oli

Foto: 

Cedida

L'or líquid, l'estrella de la 56a edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues

Podreu gaudir d'aquesta cita gastronòmica de referència del 18 al 20 de gener
Cristina Mongay
,
16/01/2019
Menjar i beure
Des de fa més de cinquanta anys, la capital de les Garrigues es converteix un cap de setmana de l’any en escenari de degustació i gaudi d’un dels seus productes estrella: l’oli de l’oliva verge extra. Com a bona amfitriona, en la seva 56a edició, la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues no només ofereix als seus expositors l’oportunitat de mostrar-se davant d’un públic fidel i entregat, sinó que també presenta davant de la galeria les propostes de major qualitat d’oli d’oliva i de productes de proximitat i de la terra.

Del 18 al 20 de gener, les Borges Blanques obre les portes a la 56a Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, una trobada totalment imprescindible per als amants de la terra, la bona gastronomia i els productes de casa nostra.

Un ampli i variat programa d’activitats es desplegarà al llarg del centre urbà de les Borges; concretament, en 10 espais pensats per acollir còmodament el públic.

Com a tastet previ, la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues comptarà amb la jornada tècnica de rigor, que tindrà lloc el dijous 17 de gener a l’Espai Agroborges.

La inauguració oficial, però, tindrà lloc el divendres a les 11h. Des d’aquell moment, visitants i curiosos d’arreu podran gaudir de tot tipus de demostracions de cuina, tastos, degustacions i ponències al voltant de la cultura de l’oli i la seva zona d’influència.

Entre les cites estrella, cal fer referència del showcooking que tindrà lloc dissabte 19 de gener a càrrec del xef Eduard Carulla, del restaurant l’Atrevit Gastrobar de Fondarella; la conferència ‘Oli d’oliva verge extra: que vagi de gust i de salut’, a càrrec de la nutricionista Dra. Antonieta Barahona; les demostracions gastronòmiques dels xefs Sergi i Xavier Torres, i la xef Carme Ruscalleda; i els tastos d’oli, vins i cava amb el guiatge del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella, el celler Vinya els Vilars d’Arbeca i el Celler Maset, respectivament.

Al diumenge, per la seva banda, tindran lloc diverses demostracions gastronòmiques, entre elles la de Sor Lucía Caram o el pastisser Josep Ramon Cases, de la pastisseria Sucre i Disseny d’Alcarràs; també tastos i maridatges d’interès, com ara de pa de ronyó amb els olis guanyadors de la Fira de l’Oli 2019, a càrrec de Manel Llaràs, del Forn i Pastisseria Llaràs de Lleida; una degustació de cervesa artesana amb essència de lavanda, a càrrec d’Aromes de Can Rosselló; i una degustació de plats elaborats pels restaurants de la Mostra Gastronòmica de Les Garrigues.Activitats per a tota la família
Val la pena destacar els tastos guiats d’olis, que tindran lloc el divendres 18 de gener a l’Institut Josep Vallverdú a càrrec de l’alumnat dels CFGM d’olis i vins.

També els tallers gastronòmics per a infants, a càrrec del Petit Complet; i el taller infantil ‘Hem begut oli’, a càrrec del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella.

Per altra banda, recomanem que ningú es perdi la demostració de molturació d’olives en directe que tindrà lloc a la Plaça de la Independència el divendres, el dissabte i el diumenge al matí, i que anirà a càrrec de l’empresa de maquinària oleícola Magusa.

La Fira, més enllà de l’oli d’oliva verge extra
La Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues és també una molt bona ocasió per aprofundir en el cor de la comarca. És per aquest motiu que es fixa en el calendari d’aquesta trobada actes en l’agenda que conviden als visitants a conèixer millor el tarannà i la cultura popular de les Garrigues.

En aquesta ocasió, el públic podrà gaudir, el divendres 18 de gener, de la cantada de l’Oliver de les Garrigues’, himne de la comarca, a càrrec de l’Orfeó Terrall; també de la presentació dels nous gegants de les Borges Blanques a l’Església parroquial, quelcom tindrà lloc el dissabte 19 de gener a partir de les 10h. El diumenge, en motiu del dia de la comarca, el Consell Comarcal de les Garrigues dedicarà una conferència a la pedra seca.

Els visitants, i les veïnes i veïns de les Borges Blanques i la comarca, també podran gaudir de les visites guiades que s’ofereixen a la població, i que inclouen una ruta pel centre històric, el Museu Espai Macià i el Centre d’Interpretació de l’antic molí de Cal Gineret.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar