Kapritxo

Foto: 

Cedida

Kapritxo: “Amb la marimba, i l’actitud en general de la banda sobre l’escenari, aportem el nostre toc particular musical”

Parlem amb els membres de la banda d’infuzió ponentina Kapritxo
Cristina Mongay
,
28/02/2019
Música
El Sergi Poch (solista i guitarra), Jordi Torradeflot (marimba i percussions), Mireia Poch (saxo tenor), Joel Zamora (trompeta), Adrià Vallès (baix), Dani Badia (guitarra elèctrica) i Toni Rodríguez (bateria) són Kapritxo, una banda fusió nascuda l’any 2018 a mig camí entre Les Garrigues i el Pla d’Urgell. Parlem amb el Sergi i el Dani, que ens descobreixen el seu primer àlbum, ‘Plou sobre mullat’!

- Com arrenca Kapritxo?
- Sergi: Som una banda que ara hem agafat moltíssima amistat, però que inicialment no erem la típica colla d’amics que forma un grup i comença a tocar. Per costar, ja ens va costar prou trobar tots els membres de la banda (riures). Sabíem el so que volíem aconseguir –anar més enllà del rock i el pop–, però anàvem buscant els instruments i membres arreu de la geografia ponentina. Som 7 integrants i aconseguim una harmonia alegre i particular, en gran part per incorporar instruments com la marimba, amb la qual inicialment no comptàvem, però que ja forma part del nostre ADN. Un cop ja ens vam trobar tots, era el torn de ficar-nos un nom.

- Per què vau decantar-vos pel nom ‘Kapritxo’?
- Dani: Vam fer força pluges d’idees, fent proves i combinacions. La veritat és que va ser difícil. I finalment ens vam decantar per ‘Kapritxo’; era el títol d’un tema nostre (actualment s’ha convertit en `Vive´) que fèiem als assajos per esbargir-nos i marxar amb bon sabor de boca.
- S.: El tema es deia ‘Kapritxo’ perquè realment resultava un bon caprici per tota la banda tocar-lo, era aire fresc.
- D.: Primer era ‘Kapritxo infuzion band’, però es va quedar amb ‘Kapritxo’, a ‘seques’.

- I un dia decidiu apostar pel món de la música.
- D.: Sí, ens vam asseure seriosament, i tots 7 vam arribar a la conclusió que el projecte necessitava dedicació, més enllà de tocar un parell d’horetes el cap de setmana. Tot esforç és necessari per intentar fer el salt a l’àmbit professional de la música.
- S.: Crec que amb Kapritxo els 7 ens anem realitzant. És veritat que potser inicialment tots no ens coneixíem, però que tots ens buscàvem, perquè tenim les mateixes ganes de gaudir i fer gaudir amb la música. Jo no recordo, aquí a les Garrigues, cap altra banda que s’hagi format i consolidat així!

- És difícil fixar-se etiquetes però, quin diríeu que és el vostre estil?
- S.: Hi ha grups que creen el seu estil musical propi; nosaltres fem fusió, però trenquem amb ella mateixa. Per aquest motiu, inicialment, vam provar de prendre el terme d’‘infuzió’. Penso que amb la marimba, i l’actitud en general de la banda sobre l’escenari, aportem el nostre toc particular musical. Sense anar més lluny, aquí a les Borges Blanques tenim la sort que ens cedeixen espais per assajar i, de totes les bandes que hi ha, som l’única que marxa de les dues guitarres i el baix. Nosaltres incorporem diversos vents i la marimba. Fem, en definitiva, fusió marimbera.
- D.: També ho podríem dir ‘música alegre’, ja que ens allunyem de les tristeses (riures). A la vida les coses de vegades ja són massa grises, i amb la música nosaltres volem passar bons moments, i fer passar bons moments a la gent.

- Com diu la peli, ‘Tu la lletra, i jo la música’. Qui compon els vostres temes?
- S.: Jo, juntament amb el marimbero –el Jordi–, ja havíem intentat somiar el projecte conjuntament i, a banda de fer versions de cançons d’altres bandes, teníem clar que havíem de fer temes propis. Més endavant, va sortir la cançó ‘Plou!’, i van anar naixent la resta.
- D.: A partir d’unes bases musicals, cada membre ha incorporat la seva pinzellada, el seu toc, el seu instrument, i això dóna lloc al nostre repertori.
- S.: S’aporta una idea principal, i a partir d’aquí cadascú diu la seva fins a sentir-nos 100% còmodes amb els resultats. 


Fotografia: Xavi Minguella

- Parleu-nos del vostre disc debut, ‘Plou sobre mullat’ (2018).
- S.: Els temes de ‘Plou sobre mullat’ es basen tots amb música molt alegre. Tracten de ‘peros’ de la vida, coses de vegades concebudes com negatives, però nosaltres els hi donem la volta. Cal veure la vida d’una manera positiva, amb actitud; a mi personalment, a vegades em costa trobar sempre l’esperit positiu per anar per la vida, i la música em dóna les ales per fer-ho.
- D.: A l’hora de fer els directes del disc, intentem fer una mica d’espectacle, perquè la gent es diverteixi i es contagiï molt més el bon rotllo de la música.  

- Algun truc per pujar a l’escenari?
- S.: De fet, l’estem com creant aquest ritual.
- D.: Sempre hem fet la típica pinya, abans d’actuar. No ho havia pensat mai (riures), però és cert. La fem just quan sona la veu en off que ens presenta, unim les mans en una rotllana i cridem quelcom semblant a “1, 2 3, Kapritxo!” Pequem de vegades del nivell d’adrenalina amb el que sortim (riures), i això, de mica en mica, ho anem controlant per gaudir 100% del concert fins al final.
- S.: Sí, si no acabes ben bé esgotat! Cal energia però també control (riures).

- Kapritxo ve de molta fusió / infuzió, quins referents té?
- D.: El reggae ens agrada molt, fins i tot algun tema famós d’aquest estil el tenim versionat, o més ben dit, ‘enkapritxat’. A mi, personalment, la música m’agrada tota, sempre que estigui feta bé i amb el cor.
- S.: Més enllà dels referents musicals, és cert que pel que fa a la manera de treballar, ens hem fixat amb els Txarango. Ja no per l’èxit, sinó per la seva manera de treballar i per com s’han consolidat com a banda.

- Amb quina cançó us quedaríeu, de les 11 que formen aquest treball?
- D.: Te’n diria alguna, però em sap greu per les altres (riures), perquè totes ens agraden molt. La que em fa sentir molt bé és ‘Vive’, la darrera de l’àlbum.
- S.: La meva, a nivell personal, és ‘La nit’. És curiós perquè en algunes ocasions és un tema que jo mateix l’he escoltat per carregar-me d’energia.

- Com us veieu d’aquí a un temps?
- D.: De gira (riures).
- S.: Jo espero que sí, que la cosa vagi arrencant i prenent força. Volem fer-nos sentir a tota la província de Lleida i més enllà. Volem arribar a la gent, quelcom ja vam començar a fer amb la sortida del disc i ara amb l’estrena del videoclip.
- D.: Volem arribar al màxim de gent, i intentar-los-hi fer sentir el que sentim nosaltres amb la música.

- Envieu un missatge a les nostres lectores i lectors!
- S.: La vida està carregada de coses bones, i coses dolentes, cal gaudir de les primeres i aprendre de les segones i donar-los-hi el tomb.
- D.: Cal viure la vida, omplir-la de colors, que tot passa igual.
- S.: També volem deixar constància que a Ponent hi ha molts grups de qualitat. Els companys de Koers ja ho han reivindicat des de sempre. Cada vegada a casa nostra es fa i es produeix més bona música, i la gent de la terra cal els vagin a veure i que s’obrin al seu talent.


Fotografia: Xavi Minguella

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar