Möndo Loco

Foto: 

Cedida

Möndo Loco: “En aquest disc, la creativitat i el missatge són més clars i purs, i hem lluitat per donar visibilitat a la nostra arrel”

La banda ponentina Möndo Loco presenta el seu segon disc d’estudi, ‘Dueños de Nada’
Cristina Mongay
,
15/03/2019
Música
Després de mesos de cocció a foc lent, amb l’arribada de la primavera la banda ponentina Möndo Loco presenta el seu segon disc, ‘Dueños de Nada’. Aquest neix de la mà de Calaverita Records, Roger García i els RPM Estudis, i presenta un recull de temes frescos, optimistes i combatius. Actitud 100% Möndo Loco! I per contagiar-nos d’ella no ho dubtem, i parlem amb ells!
Amb 'Dueños de Nada' no hem buscat tant la metàfora, sinó que el missatge arribi al públic.

- Acabeu de polir la gravació del vostre segon disc i, per tant, esteu en ple escalfament de motors!
- Joel Rovira: Tenim moltíssimes ganes d’arrencar!

- Per què l’hi vàreu posar aquest títol, ‘Dueños de Nada’?
- J. R.: ‘Dueños de Nada’ és un bon resum de tot el que hem recopilat al disc. De fet, hem aprofitat el nom d’un dels temes per titular el treball. Es tracta d’una crítica directa del sistema i una crida per tal de retornar a l’arrel del que realment importa, que són les persones.
- Miquel Sàez: A ‘Dueños de Nada’ es podrà trobar dos tipus de cançons: un més crític amb el sistema capitalista, i l’altre, més reflexiu sobre un mateix, el destí, les limitacions que té cadascú, etc. ‘Dueños de Nada’, en resum, és canya i reflexió!
- J. R.: Ens toca molt la fava que a dia d’avui tot es quantifiqui en diners, i això provoca que no anem bé com a societat.

- Què ens espera en aquest àlbum?
- J. R.: Espero que tothom hi trobi un clàssic, un CD de plàstic (riures). Amb onze temes on es parla de crítica social, econòmica i de sistema, però també d’inquietuds interiors. Tots els temes, però, acaben buscant la reivindicació, noves maneres d’encarar el dia a dia.
- M. S.: Es tracta d’un treball crític però no depressiu.

- Qualsevol que hagi escoltat a Möndo Loco és fàcil que relacioni la vostra música amb un batec d’energia, caràcter i bon humor, però també d’esperit reivindicatiu!
- J. R.: A nivell musical, és cert que hem viscut diversos canvis d’estil que la gent detectarà molt clarament a l’àlbum. No es tracta d’onze temes iguals, on només hi ha mestissatge, paxanga i festa; sinó que hem introduït un so més roquer, que també va molt en consonància amb el caràcter crític del disc. El públic trobarà també tres temes totalment diferents a nivell sonor, dos dels quals són pràcticament acústics.- La cocció de ‘Dueños de Nada’ s’ha fet a foc molt i molt lent.
- J. R.: Aquest disc l’hem preparat amb més temps que els treballs anteriors. Vam començar a la primavera del 2017, i vam acabar de gravar a finals d’estiu del 2018. El procés ens l’hem pres amb més calma, amb temes versionats dues i tres vegades. També hem provat noves sonoritats, en alguns casos hem fet força combinacions per sentir-nos 100% còmodes amb el resultat. Fer una cançó amb tots aquells elements que t’identifiquen, i et surten bé, és relativament fàcil; ara, fer-ho amb aspectes nous és tot un repte.
- M. S.: Aquest és un disc molt coral. Els cinc hem participat en totes les lletres, les melodies, els arranjaments, etc. La qual cosa ha fet que tardés més a finalitzar-se, però també que tots el sentim més propi. Crec que aquest disc, a nivell de missatge, és molt més explícit, no té tants filtres per comunicar amb la gent.
- J. R.: No hem buscat tant la metàfora, sinó que el missatge arribi al públic. Aquest disc torna molt a l’essència del que va ser la primera maqueta de Möndo Loco. La creativitat, i el missatge, són més clars i purs que en treballs anteriors, quan potser estàvem més condicionats per etiquetes, o volíem buscar un so concret. Aquí hem lluitat molt més per les lletres, per sentir més els temes, per lliurar-nos de qualsevol influència, per fer veure la nostra arrel.

- Heu apostat, doncs, per ser vosaltres mateixos, de nou i sense complexos, sobre l’escenari.
- J. R.: Efectivament. A dia d’avui, les coses s’han de dir clares. Tal i com està d’enfonsat el món, les coses s’han de dir tal com són, no ens hem podem anar per les rames.

- Expliqueu-nos alguns detalls de la gravació.
- J. R.: La veritat és que trobar l’estudi va ser una bona aventura. Nosaltres volíem gravar el disc aquí Lleida amb el Víctor Ayuso, el productor del nostre darrer EP. Però, a nivell de calendari no va poder ser. Un dia el vam anar a veure, per saber com podíem encarar la situació, i ens va proposar anar a València, als RPM Estudis amb el Roger García. L’alternativa ens va encantar, ja que l’estudi treballa amb una sonoritat molt pròxima al disc i, fent un intensiu, vam poder fer la gravació en un forat de calendari que hi havia.
- M. S.: La veritat és que vam sentir que es van alinear els astres, perquè RPM Estudis treballa amb un any d’antel·lació, i nosaltres vam encaixar-hi en quinze dies.
- J. R.: Realment va ser una experiència brutal! Gravar en un estudi d’aquestes característiques, amb un tècnic així, amb el so que treu, que a part s’apropa moltíssim al so que hem aconseguit al disc, és una passada i puja moltíssim el nivell!
- M. S.: De fet, hi ha una cançó al disc mig feta a la casa on ens quedàvem a dormir en aquells deu dies (riures)! Es tracta de ‘Sabanas revueltas’, que no tenia tornada, i el Roger ens va exigir el darrer dia de gravació que, o sí o sí, el féssim pel dia següent. I així va ser.
- J. R.: En aquest disc hi ha molta espontaneïtat. Fins i tot, algun tema no està acabat de produir explícitament.
- M. S.: La veritat és que ha estat molt divertit perquè no ha estat gravar un producte que teníem ben tancat, sinó que l’hem anat construint una mica sobre la marxa. Tal com passar quan toques amb directe, que incorpores elements improvisats interessants. A l’estudi vam acabar d’arrodonir elements que ja tenim mig encarats.- Nou disc és sinònim de nova promoció, nova gira, etc.
- J. R.: En aquest nou disc hem fitxat per Calaverita Records, una discogràfica de Madrid que s’encarrega de moure’l. El 22 de març surt el disc, i el mateix farem una presentació al Grans Records en format acústic. I la presentació tindrà lloc el dissabte 30 de març el presentarem a l’FNAC Arenas i el 31 al Cafè del Teatre de Lleida, amb la banda madrilenya Papawanda.

- Si haguéssiu d’escollir un d’aquests onze nous temes, quin seria?
- J. R.: Jo en tinc dos, en realitat: ‘Malas notícias’ i ‘El más loco de la ciudad’. A nivell de ritme un m’agrada moltíssim, i l’altre, la melodia i el dibuix que fa la veu, m’encanta. Són els dos temes que sempre reescolto del disc.
- M. S.: A mi m’agraden molt tots (riures), però si he de triar, trio ‘Sabanas revueltas’, perquè és molt diferent de la resta. En realitat és un tema poc comercial, però sorprèn, i m’agrada que ho faci.

- De cara a pujar a l’escenari, quin és el vostre ritual?
- M. S.: En tenim un i molt bo! Consisteix bàsicament a ajuntar-nos tots cinc i, amb una guitarra, comencem a cantar un parell o tres de temes. És molt important mirar-nos als ulls en aquell moment. És un moment d’activar la veu, el cos i a nivell emocional! És el moment de vincle d’unió forta de la banda.

- Envieu un missatge a les nostres lectores i lectors!
- J. R.: Si tingués un megàfon en mà els diria que no es deixin enganyar a nivell social i personal. Que creguin amb ells mateixos, que no facin cas de la contaminació que ens envolta i que ens venen informativament. És important buscar el rerefons de les coses.
- M. S.: I en aquest sentit amb Möndo Loco, volem revelar-nos de tot plegat. Volem que escoltin música més enllà del que surt a la ràdio. I que vinguin al concert del 31 de març!

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar