Jump to navigation
1. Entrevista a Júlia SecallJúlia Secall Roca (Valls, 1960) és l'àngel custodi dels llibres. Un àngel de carrer. Una llibretera que sobrepassa aquest títol amb un implicació que la converteix en una agitadora quotidiana cada dia quan aixeca la persiana de la Llibreria Roca en un dels carrers de vianants més comercials de Valls. Amfitriona professional, convida a la seva llibreria els millors autors catalans, per a delit de la seva parròquia. Parròquia, com diu ella, i mai millor dit, perquè el que ella aglutina és una comunitat de fidels. Aquesta dona alterna la seva vida a la llibreria amb el conreu de la seva finca d'oliveres, d'on treu un oli verge d'olives arberquines amb el que obsequia tots aquells lletraferits que s'apropen a conèixer el seu univers. Una llibreta recull les signatures de totes aquelles persones il·lustres que han passat per aquest establiment que ja presumeix d'haver arribat a la seva tercera generació. Llegeix-lo aquí!
2. Entrevista a Lluís GavaldàEscriure li agrada, molt, cada cop més, tal com molt sovint afirma i confirmen també les seves col·laboracions, costumistes i tendres, en diversos mitjans de comunicació. Tot i que no vol endinsar-se en el món de la ficció, enguany el cantant i compositor Lluís Gavaldà va estrenar a la primavera un nou llibre, on eflexiona sobre les lletres de les cançons més conegudes d'Els Pets i també sobre el procés d’escriptura que acompanya a la composició musical.Llegeix-lo aquí!
3. Agricultura ecològica Fa set anys el Xavi Cabré va decidir convertir la seva passió en professió. Havia deixat la carrera d'enginyer agrònom als 23 anys perquè necessitava sentir la terra a prop, volia ser pagès! I no un pagès qualsevol no, sinó dels que, tal com ell defensa, fan agricultura de debò: ecològica. Després d'uns anys llaurant se'n va adonar que havia de fer un pas més endavant; o es professionalitzava o no tenia sentit continuar amb el que feia. Així que va reprendre els estudis i va fundar, juntament amb dos socis més, una empresa de producció i de venda de fruita i verdura ecològica: 'El Maset'.Llegeix-lo aquí!
4. 'Camí d'anada i tornada' de Montse Barderi i Emma VilarasauLa profunditat s'aconsegueix quan es planteja un relat -o una vida- on no hi ha perfils enllaunats ni camins d'una sola direcció. Atzucacs que obliguen a recalcular la ruta i a buscar sempre els paisatges que hi ha al voltant d'un recorregut propi. 'Camí d'anada i tornada' (Editorial Columna) és un llibre escrit a dues veus -no a quatre mans- en què l'escriptora Montse Barderi i l'actriu Emma Vilarasau inventen una relació epistolar entre dues dones que, i això sí que està basat en fets reals, van tenir una estreta relació durant un viatge en cotxe a l'Afganistan l'any 1939. Un diàleg en què anem descobrint com s'aborden sense complexes temes com les fronteres entre l'amor i l'amistat, el compromís polític o el sentit dels viatges.Vam parlar amb elles en motiu de la presentació del llibre.Llegeix-lo aquí!
5. Els 10 banys naturals del Camp de TarragonaAl Camp de Tarragona sempre hem tingut la sort d’estar tant a prop del mar com de la muntanya, cada estiu podem triar a on anar a refrescar-nos. Rius, platges, gorgs o cales, la qüestió és banyar-se! A Surtdecasa vam descobrir 10 paratges on anar a fer una capbussada aquests calorosos mesos d’estiu.Llegeix-lo aquí!
6. Les 10 millors platges nudistes del Camp de Tarragona El nudisme s'ha convertit en una opció molt popular pels amants de gaudir de l'entorn sense tèxtils pel mig. A Catalunya, hi ha una seixantena de platges nudistes. Vam seleccionar les millors platges on hi ha tradició nudista a les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. Platges que, per cert, són algunes de les més salvatges i precioses del territori. Surt de casa i descobreix-les!Llegeix-lo aquí!
7. El col·lectiu artístic Democracia reflexiona sobre el paisatge al Priorat'Paisatge de guerra' es plantejava com un taller de paisatge al voltant del context geogràfic, històric i sociocultural de l’entorn d’Addend, a la Morera de Montsant, al Priorat. El seu objectiu era la producció d’intervencions específiques i la seva documentació, contemplant les noves formes de distribució i reproducció digitals. L’art com a propaganda, la inexistència de la natura o la representació de la memòria van ser algunes de les idees proposades.Llegeix-lo aquí!
8. Santa Teca i l'aliment de l'ànima"Des del començament hem cregut que la gastronomia i la cultura no poden anar deslligades. Creiem que hem d'apostar tant pels productes locals, com pels artistes visuals, plàstics que tenim a prop. Santa Teca és l'aliment de l'ànima i de l'estómac. No ens importa com facis la digestió, l'important és que es bellugui alguna cosa" comentava Berna Rios, un dels impulsors de l'associació Santa Teca, que al setembre oferia un espai de cultura contemporània estable a la Part Alta de Tarragona, a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.Llegeix-lo aquí!
9. Entrevista a Joan MassanaTeatre medieval, descobrir com era la llengua catalana del segle XIV, la espiritualitat de l'època i fins i tot d'arquitectura, en una representació multitudinària. 'El Misteri de la Selva', el drama escrit en llengua romànica més antic d'Europa es representa, des de 1980, la nit del 14 i el vespre del 15 d'agost a l'església de la Selva del Camp. 'El Misteri' mobilitza més de 100 persones del municipi. Un d'ells és el Joan Massana, el director i també qui fa el paper de Jesús. Una joia musical, lingüística i teatral que va més enllà del fet religiós. Llegeix-lo aquí!
10. Entrevista a Neus OliverasLa violència de gènere -o masclista- l'associem a la violència física. Aquesta és la més visible. Tot i això, diàriament, la patim. La tenim tan instaurada que no la veiem. "T'has de posar les ulleres", diu la Neus Oliveras. Llicenciada en Dret constitucional i catedràtica a la URV, assegura que en aquest moment de la seva vida es dedica al que realment li agrada. A la carrera, cursant Filosofia del Dret, va haver d'escollir un llibre d'una llarga llista i es va decantar pel que parlava de feminisme. Llegeix-lo aquí!