Desvestint aliments

Foto: 

Cedida

(des)vestint aliments: els valors del consum de proximitat convertits en un joc

L’art i l’educació com a instruments per transformar els hàbits de consum alimentari
Núria Olivé Montrabeta
,
29/09/2017
Activa't
"Una proposta pedagògica per abordar la traçabilitat dels aliments i el seu impacte econòmic, social, polític i ambiental, tot desenvolupant una mirada crítica sobre allò que consumim"

Quan l’art i l’educació s’ajunten, sorgeixen projectes d’allò més interessants. És el cas de (des)vestint aliments, un projecte per aprendre explorant els processos i els agents que intervenen a la cadena de subministrament d’un producte de consum alimentari. Ara per ara, (des)vestint aliments només és un projecte dissenyat sobre paper, però que té l’objectiu d’aconseguir el finançament necessari, a través de la pàgina Goteo per a dur-se a terme a la realitat.

El joc (des)vestint aliments és una proposta pedagògica per abordar la traçabilitat dels aliments i el seu impacte econòmic, social, polític i ambiental, tot desenvolupant una mirada crítica sobre allò que consumim. Funciona com a espai de trobada intergeneracional, que convida professors/es, pares i mares, avis i àvies -i a tothom qui ho vulgui- a aprendre tot explorant sobre els processos i els agents que intervenen en la cadena de subministrament d’un producte de consum alimentari. És a dir, en la seva producció, elaboració, distribució i comercialització. La voluntat de la iniciativa és oferir una eina que ajudi a sensibilitzar sobre els valors d’un consum de proximitat, conscient dels beneficis socials i econòmics, afavorint així la construcció d’un pensament crític.

(des)vestint aliments ofereix continguts oberts (en llicència Creative Commons de Reconeixement d'autor) que aborden des d'una visió artística i pedagògica temes que van des dels transgènics, a la justícia social passant per l'acció política al món agroalimentari i que conviden a la construcció i experimentació de la ciutadania d'un pensament crític sobre els valors agroalimentaris i el consum responsable.

La fusió de la pedagogia i l’art
En aquest projecte hi ha dos elements clau. El joc i l'audioguia, aspiren a generar noves vivències i experiències entre aquelles persones interessades en implicar-se a (des)vestir aliments. En aquest projecte, la pedagogia i l’art actuen com a elements indispensables per generar valors comuns entre la ciutadania.

El joc, que actualment es troba en fase de disseny, tindrà el format d’un disc de vinil i permetrà jugar individualment o en grup, tot identificant els camins possibles que un aliment pot experimentar des que és produït fins que arriba a una gran superfície, a un supermercat, a una parada del mercat o una cooperativa i, finalment, a casa nostra. Els diferents camins, amb recompenses i penalitzacions, acabaran per definir els itineraris diversos del joc, convidant-nos a reflexionar sobre la petjada de cadascuna de les nostres petites accions.

A través de l’audioguia, s’entendrà el menjar com el final d’una pel·lícula que estem a punt de rebobinar. El participant, descobrirà com una poma pot arribar fins a les nostres mans o quin és el color real dels pebrots, mitjançant contes per als adults i prosa per als més joves.

El cervell del projecte
L’Associació (des)vestint aliments està formada per un equip promotor de persones interessades en explorar les possibilitats de l’art i l’educació com a instruments per transformar els hàbits de consum alimentari. Per a la realització del joc, s’hi ha sumat l’estudi de disseny Quartada, membres de la Cooperativa Integral de l’Anoia i del col·lectiu disseny=Igualada, i la dissenyadora, Sara Lorite, que realitzarà l’audioguia.

A

També et pot interessar