tropes franquistes

Foto: 

Fons ACAN - AFMI | Autor: Procopi Llucià
Les tropes franquistes entrant a Igualada

Antoni Dalmau: "Només l’existència del Valle de los Caídos ja explica suficientment en quin punt ens trobem encara"

La capital de l’Anoia recorda els 80 anys del final de la Guerra Civil amb exposicions, conferències, teatre i cinema
Bet Altarriba
,
18/02/2019
Activa't
Aquest 2019 es compleixen 80 anys de la fi d’un dels episodis més cruents de la història recent: la Guerra Civil. Igualada recorda l’arribada de les tropes franquistes a la ciutat, i ho fa amb tot un seguit d’actes culturals sota el títol 'El temor d’un futur incert'. Parlem amb l’escriptor igualadí Antoni Dalmau, coincidint que el passat divendres va realitzar una conferència a la Biblioteca Central d’Igualada sobre el 'Cost humà de la Guerra Civil a Igualada'. Dalmau explica que la xifra d’afectats per la guerra civil a Igualada se situa al voltant de nou-centes persones, comptant-hi morts, empresonats i exiliats. Un drama del qual, cap família igualadina se’n va salvar.

- Enguany es commemoren els 80 anys de l'arribada de les tropes franquistes a Igualada. Com va ser l'arribada d'aquests legionaris italians?
L’arribada va ser precedida per diversos bombardeigs. Els italians formaven part de la divisió d’assalt Littorio, del Corpo di Truppe Volontaire Frecce Verdi (Cos de Tropes de Voluntaris Fletxes Verdes), comandades pel general Gastone Gambara. També hi havia un contingent bastant nombrós de tropes marroquines. 

- Què va suposar la Guerra Civil a la ciutat?
Doncs un cost humà i material elevadíssim, del qual va trigar molts anys a poder-se refer. Algunes d’aquestes conseqüències ja no van tenir reparació possible.

  • imatge de control 1per1

- I el franquisme?
D’entrada, una repressió judicial i política que va afectar més de tres-centes persones. I més endavant, com a tot arreu, va tenir els efectes d’una dictadura militar, amb privació de llibertats i dels drets més fonamentals. 

- Ha impartit una conferència sobre el cost humà de la guerra a Igualada. De quines xifres, dades estem parlant? Hi ha alguna quantificació (nombre ferits, morts... als bombardejos, exiliats...)?
El cost humà de la Guerra Civil a Igualada pot xifrar-se al voltant de nou-centes persones, comptant-hi morts, empresonats i exiliats. Això en una ciutat que rondava només els 15.000 habitants. Pot dir-se, doncs, que totes les famílies van pagar-ne un preu directe. 

Antoni Dalmau durant una conferència | Foto: Manel Marimon

- Per què hi ha tanta desmemòria davant aquesta tragèdia tan important i alhora, recent?
Durant molts anys, les famílies van optar per guardar silenci al voltant de la guerra, fos per por a les represàlies del nou règim, fos per la voluntat d’oblidar aquell malson. I com que va ser una guerra civil, resultava un tema profundament dolorós que, en certa manera, ha arribat fins a l’actualitat. 

- Enguany es compleixen 80 anys de la seva fi. Encara ens queda molt camí per recórrer, com a societat, per condemnar-ho fermament?
Doncs sí. Falta coneixement del que va passar i plena consciència democràtica. Espanya ha tancat molt malament aquest episodi històric i, actualment, encara en percebem les restes. Només l’existència del Valle de los Caídos ja explica suficientment en quin punt ens trobem encara. 

- La ferida de la Guerra Civil segueix oberta, a Igualada?
A Igualada crec que ja no gaire, entre altres coses perquè ja ha passat molt de temps i s’han succeït les noves generacions.

  • imatge de control 1per1

- En l'actualitat, s'està efectuant algun estudi que actualitzi les dades o que estudïi què va suposar la guerra i el franquisme a la ciutat?
Personalment mantinc en actiu diverses recerques històriques al voltant de la guerra i el primer franquisme. Dissortadament, no hi ha gaire més gent que s’hi dediqui.
 

A

També et pot interessar