AGENDA
Arts
Exposició 'Crònica de l’origen', de Joan Borrell i Nicolau
2017
Del 21 d'octubre al 25 de febrer
  • Abadia de Montserrat
Museu de Montserrat | Espai Pere Pruna

Exposició 'Crònica de l’origen', de Joan Borrell i Nicolau

’Espai d’art Pere Pruna del Museu de Montserrat (MDM) acoll la mostra 'Crònica de l’origen', que pretén explicar i aprofundir els primers anys de trajectòria artística de Joan Borrell i Nicolau (Barcelona, 1888-1951), que va conrear una escultura filla del noucentisme, inspirat en la Grècia clàssica i l’escultura del Renaixement, i que va gaudir d’una bona acceptació per part del públic i la crítica.

Aquest artista barceloní, format a Llotja i al taller dels germans Vallmitjana i Enric Clarasó, és un dels escultors rellevants de la primera meitat del segle XX. Va realitzar múltiples encàrrecs de caire públic que es troben a Mallorca i arreu de Catalunya, entre els quals destaca el monument a Verdaguer de la cruïlla de l’avinguda Diagonal i el passeig de Sant Joan de Barcelona. A través de la representació de la figura femenina, tema central de bona part de la seva producció escultòrica, Borrell va crear un cànon ideal propi, inconfusible i característic, de dones robustes i fortes. Però també va excel·lir especialment com a retratista amb obres de gran vigor i fidelitat, cobejades fins als anys de postguerra.

Al llarg dels darrers anys, l’obra de Borrell i Nicolau ha estat recuperada i estudiada amb profunditat. Amb aquesta mostra, formada per 32 escultures i comissariada per l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, col·laborador del Museu de Montserrat, el MDM vol contribuir a posar en valor i difondre l’obra d’un dels escultors més singulars i, encara ara, poc divulgats, de la nostra història de l’art.

Et pot interessar

Atrium, 7 vins amb història
Diumenges del mes de febrer
Artés
Del 17 de febre al 28 d'abril
Vulpellac
Estudis. Coronant l’Iceberg
Del 19 de gener al 4 de març
Súria
Del 7 d'octubre al 28 de febrer
Santa Margarida i els Monjos
Oller del Mas
Diumenge 25 de febrer, 11h
Manresa
FITA90
Del 27 d'octubre al 25 de febrer
Girona
Dolços del monestir
Dies 24 i 25 de febrer
Sant Fruitós de Bages
Exposició 'Explorar i reivindicar. La pintura de Niebla'
Del 29 de setembre al 2 d'abril
Abadia de Montserrat