Menjar i beure
,
2018
Del 19 al 28 de juliol
Diversos indrets
Manresa i Sant Fruitós de Bages

2a Festa del Tomàquet del Bages

Esquena verd del Bages, de Montserrat o rosa, quatre cantos o quatre morros, del Pare Benet, cor de bou o mamella de monja, pebroter, verd de marge, bombeta. Aquestes són algunes de les moltes varietats de tomàquets que es podran degustar, cuinar o comprar durant la Festa del Tomàquet del Bages que se celebrarà del 19 al 28 de juliol a Manresa i que tindrà la seva continuïtat durant el mes d’agost a moltes cartes de restaurants de la comarca.

La Festa s’iniciarà amb una xerrada del cuiner manresà Jordi Cruz, aquest dijous, dia 19 de juliol, i seguirà amb un gran nombre d’activitats relacionades amb el món del tomàquet:  activitats gastronòmiques, jornades tècniques, visites a explotacions... i clourà amb el Mercat de Tomàquet, que concentrarà diversos productors de tomàquets a l’entorn de la plaça Puigmercadal el divendres dia 27 de juliol a la tarda i dissabte 28 al matí.  Durant el mes d’agost hi haurà activitats paral·leles, com el mes del tomàquet als restaurants o la Tumakada de l’Era.

Programa: 

Dijous 19 de juliol
17:00h | Auditori Plana de l’Om
Conferència inaugural: 'El tomàquet a la cuina del segle XXI'
A càrrec de Jordi Cruz Mas. Cuiner amb tres estrelles Michelin

Dilluns 23 de juliol
10:30h | Fundació Alícia. Complex de Món Sant Benet.
Presentació de la guia 'Els tomàquets del Bages a la Cuina'
Organitza: Rebost del Bages i Fundació Alícia
Inscripcions: Formulari d'inscripció

De 17:45h a 20:45h. Barri de Viladordis (davant la parada de bus).
Viladordis km0. Visita guiada a tres explotacions hortícoles de Viladordis, tot recorrent el canal de regadiu de la Sèquia i camps de cultiu (total: 5,5km).
Organitza: Parc de la Sèquia
Col·labora: Horta de Can Calafell, l'Horta que Brota, Les Arnaules

Dimarts 24 de juliol
19:30h | We love cooking (carrer del Bruc, 74)
Showcooking. Cuinem amb tomàquet.
Amb diversos cuiners que ens ensenyaran a fer els alguns dels plats que es degustaran al sopar del dijous 26 de juliol.
Organitza: Grup Elde, restaurant Mas de la Sala, restaurant Alberg de Castelladral, restaurant Le Clandestin i Kursaal Espai Gastronòmic.
Preu: 3€. Incripcions aquí.

Dimecres 25 de juliol
De 15:30 a 17:30h | Palau Firal de Manresa
Jornades de producció i consum agroecològic: el canvi d'escala com a mesura de sostenibilitat?
Part 1- Presentació de l’estudi: El canvi d’escala; un revulsiu per a la sostenibilitat.
Part 2- Sessió de treball de detecció de les necessitats i oportunitats del sector.
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Inscripcions aquí.

De 20 a 23h | Bars de l’Antic
Pinxo pote tomaquer. Circuit de tapes amb tomàquet als bars de l’antic.
Organitza: L’Antic. Associació per a la promoció del Centre Històric

Dijous 26 de juliol
De 16:30 a 20h | Baixos de la Casa de l’Amo. Complex de Món Sant Benet.
Jornada. El cultiu del tomàquet: tanquem el cicle, del planter a la llavor.
Part 1- Teoria a l’aula
Part 2- Visita als horts de Sant Benet
Organitza: Escola Agrària de Manresa i l’Era, Espai de Recursos Agroecològics, amb la col·laboració de Fundació Catalunya la Pedrera
Inscripcions aquí.

A partir de les 20:30h | Parc de la Seu
Sopar degustació amb productes del Bages
Sopar maridatge de diverses varietats de tomàquet amb productes del Bages
Organitza: Restaurant Alberg de Castelladral, Kursaal Espai Gastronòmic, restaurant Mas de la Sala, restaurant Le Clandestin i Bagesterradevins, amb la col·laboració de la DO Pla de Bages
Inscripcions aquí.

Divendres 27 de juliol
De 18 a 21h | Mercat de Puigmercadal
Mercat de tomàquets amb productors del Bages
Amb l’animació de la companyia Filigranes
18:30h: Berenar amb producte local

A l’interior del mercat:
A partir de les 19:30h. Nit de tapes. Degustació de tapes a càrrec dels paradistes del mercat
20:00h. Música amb el DJ Rombo
Organitza: Associació de paradistes del mercat Puigmercadal

Dissabte 28 de juliol
De 9 a 14h | Mercat de Puigmercadal
Mercat de tomàquets amb productors del Bages
Amb l’animació de la companyia Filigranes

A l’interior del mercat:
D’11 a 14h: Degustació de tapes a càrrec dels paradistes del mercat
11:00h: Taller d’elaboració de quètchup, a càrrec de Riuverd
12:00h: Taller d’extracció de llavors de tomàquet, a càrrec de L’Era, Espai de Recursos Agroecològics
13:00h: Tast de tomàquets, a càrrec de Bernat Martí, de Món Sant Benet

I el dissabte 28 de juliol, també:
11:00h: Oficina de Turisme de Manresa
Visita 'Manresa, cor de Catalunya'

19:00h | Plaça de l’Església de Sant Fruitós de Bages
7ª Tomacada: Sopar a la fresca a base de tomàquets
Organitza: Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i Junta de Regants Riudor de Sant Fruitós.

Més informació: 

  • imatge de control 1per1