Arts
,
2018
Del 23 d'agost al 28 d'octubre
Centre Cultural el Casino
Manresa

Exposició 'De París a Nova York. Gravats de la col·lecció Gelonch Viladegut'

En el marc dels actes de la Festa Major de Manresa, tindrà lloc l'exposició  'De París a Nova York. Gravats de la col·lecció Gelonch Viladegut'.

Els segles XIX i XX van viure una gran evolució en el món de l’art i en el mercat de l’art.

El segle XIX va ser l’època, en el món de l’art, de la revolució permanent; aquell temps en què tot va evolucionar, en què tot estava en moviment i en què es buscaven nous camins. I el final de segle va ser un temps d’experimentació artística a la recerca de nous temes, de noves maneres d’entendre la creació artística, de nous reptes: la febre de la descoberta.

La història de l’art al segle XX, per la seva banda, és una història sense fi. Tot es descobreix i redescobreix, els camins més curts a vegades fan marrada, i els artistes volen menjar-se la vida i el món a queixalades. És un segle excitat, però també excitant. Un segle de barreja: el millor i el pitjor, el vell i el nou, l’esclat de vida i la mort.

Els segles XIX i XX veuran també canvis de capitalitat. Veuran com el món de l’art, i el mercat de l’art, passaran de París a Nova York en una transició sòlida mai acabada. L’exposició 'De París a Nova York. Gravats de la col·lecció Gelonch Viladegut' vol mostrar, mitjançant gravats i obra gràfica de grans artistes del moment, l’evolució que acabem de descriure: l’eclosió i l’evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art. Aquesta exposició s’estructura en cinc àmbits temàtics al voltant de la reflexió i de les obres dels millors artistes de l’època: 'El París del XIX. El centre de l’art (1840- 1900)', 'Artistes nostres a París al tombant de segle (1890-1936)', 'El París de les avantguardes (1900- 1950)', 'Artistes catalans a la recerca de... (1950-1975): el paper del Cercle Maillol' i 'L’odissea americana: Nova York, la nova capital de l’art (1950-...)'.

La mostra presenta una setantena de gravats d’artistes des de la segona meitat del segle XIX fins la segona meitat del XX, com Casas, Chagall, Dalí, Delacroix, Guinovart, Le Corbusier, Lichtenstein, Maillol, Matisse, Miró, Picasso, Ponç, Ràfols Casamada, Renoir, Rodin, Smith, Tàpies, Tharrats, Togores, Utrillo o Warhol.

Organitza: 

Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; Col·lecció Gelonch Viladegut; Museu Comarcal de Manresa i el Museu Abelló de Mollet del Vallès.

  • imatge de control 1per1