Llibres
,
2018
Divendres 13 d'abril, 19:30h
Llibreria Papasseit
Manresa

Presentació literària 'El ferrocarril subterrani'

Colson Whitehead (Nova York, 1969) és escriptor i professor universitari. Autor de diverses obres de ficció i assaig, ha revolucionat l’escenari literari estatunidenc amb la seva última obra, 'El ferrocarril subterrani'.

El títol de l’obra és una al·lusió metafòrica a la complexa xarxa de camins i refugis secrets que tenien com a finalitat possibilitar la fugida dels esclaus de les plantacions del sud cap als Estats on podien viure en llibertat. Es calcula que, durant la primera meitat del segle XIX, prop de 100.000 homes i dones de raça negra van aconseguir escapar a través d’aquest sistema, en el que col·laboraren nombrosos abolicionistes blancs.

En aquest context, Whitehad ubica la seva protagonista, l’última representant d’un llinatge d’esclaves, que decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani després de malviure tota la vida en una plantació de cotó de Geòrgia. L’escapada amb el ferrocarril, que en l’obra de Whitehead esdevé un mitjà de transport real, es converteix en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat en una obra monumental que mostra l’impacte de les promeses incomplertes i origen dels conflictes racials, fent reviure un dels traumes que defineixen la nació estatunidenca.

La presentació correrà a càrrec d’Albert Torrescasana, traductor de l’obra al català, i Aniol Rafel, editor d’Edicions del Periscopi.

  • imatge de control 1per1