Arts
,
2016
Del 23 de setembre al 27 de novembre
La Caserna
Martorell

Exposició 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric 'La Caserna' acull l'exposició itinerant 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'.

Dins l’ampli registre d’arts aplicades a l’arquitectura al llarg del Modernisme, la rajola hidràulica és un dels menys coneguts. Probablement pel fet de ser un tipus d’objecte pensat per ser trepitjat, amb les connotacions negatives que aquest acte porta aparellat, aquest tipus de decoració ha estat menys valorada i encara avui se’n negligeix la seva conservació o salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaren demanaren a reconeguts artistes i arquitectes com Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, dissenys per als seus catàlegs. La seva ràpida acceptació, convertí aquests paviments en vives catifes de ciment, un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista que traspassà els límits d’aquest estil i que es seguí emprant amb dissenys més geomètrics al llarg dels anys vint i posteriorment, adaptant en nou gust sorgit de l’Art Déco.

Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement de la mà de nous dissenyadors i arquitectes que segueixen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades.

Amb aquesta exposició es pretén posar en valor la rajola hidràulica ja que està molt vinculada a l’arquitectura catalana i haver estat utilitzada entre els anys 1890 i 1930.

Horaris de visita:
Dijous i divendres de 18 a 20h.
Dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14h.

Activitats vinculades a aquesta exposició:
Divendres 11 de novembre a les 18.30h.
Conferència 'Mosaic i ceràmica. El color de l’arquitectura modernista', a càrrec de Jordi Griset i Marta Saliné.

Diumenges 13 i 20 de novembre de 12 a 14h.
Taller adreçat a famílies. Imprescindible reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.

Divendres 18 de novembre a les 10h.
Visita comentada a l’exposició i a la fàbrica Escofet de Martorell. Imprescindible reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1