Isona Passola amb membres de l'Acadèmia i equips i institucions implicats al Cicle Gaudí

Foto: 

CEDIDA
Isona Passola, membres de l'Acadèmia, dels equips de les pel·lícules, i de les sales

Isona Passola: "Creativament l'estat del cinema català és molt bo, però hem de fer que el nostre públic el vegi"

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català treballa per escampar les produccions catalanes per tot el país, començant ara per la demarcació de Barcelona
David Canto / Pantalla.cat
,
08/09/2016
Arts
Quan s'estrenen la majoria de pel·lícules catalanes, els espectadors interessats hem de fer molts quilòmetres per veure-les. I si són en català, encara costa més trobar-les a prop. Moltes només es poden veure a Barcelona capital, o a sales comptades de cinemes comercials d'altres poblacions. L'Acadèmia del Cinema Català s'ha proposat fer més fàcil l'accés al nostre cinema amb el Cicle Gaudí, que projectarà cinc produccions catalanes diverses a 12 municipis de la demarcació de Barcelona, un a cada comarca, fins el desembre. Entre d'altres, es podran veure a Igualada, Esparreguera i Cardona. Parlem d'aquesta iniciativa amb la presidenta de l'Acadèmia i productora de 'Pa negre' i 'Incerta glòria' Isona Passola.
"Ara ens trobem amb una allau de poblacions que ens demanen poder formar part del Cicle Gaudí, de cara l'any que ve"

- Què és Cicle Gaudí i per què l'han engegat?
És un cicle per apropar el cinema català que es produeix a Catalunya al públic català. Totes les cinematografies tenen el seu públic de proximitat i nosaltres ens trobem que a les sales es passen moltes pel·lícules nord-americanes i moltes vegades les nostres produccions, que parlen de les nostres coses o que són més properes, no arriben. Per això l'Acadèmia del Cinema Català, amb la voluntat que el nostre cine arribi al màxim de gent, cada tercer dijous de mes fins el desembre projectarà una pel·lícula catalana a 12 poblacions, per tant farem 60 projeccions en total. Ens fa molta il·lusió perquè hi ha pel·lícules que són extraordinàries i que s'han vist poc.

- Ja havien fet alguna experiència semblant, un cicle de cinema català, però potser no havia acabat de funcionar prou bé.
Sí, es va fer l'any passat, però amb pel·lícules de tots els anys, de totes les èpoques. I no es va fer amb la promoció ni amb la concentració que s'ha fet ara. El cicle ara comprèn la demarcació de Barcelona -la Diputació de Barcelona hi ha tingut un paper important- però hem triat una població de cada comarca, perquè arribi a tothom. S'ha fet un desplegament de publicitat i s'ha fet una selecció de pel·lícules recents. A partir d'una experiència que no va funcionar ho hem preparat molt més seriosament.

  • imatge de control 1per1

- Com han fet la tria d'aquests 12 municipis de la provincia de Barcelona?
Els municipis havien de comptar amb una sala mínimament presentable, on les pel·lícules es poguessin veure bé, i hi havia d'haver un grup animador que pogués donar continuïtat i estabilitat a la proposta. Ara ens trobem amb una allau de poblacions que ens demanen poder formar part del Cicle, de cara l'any que ve. El 2017 ho farem encara amb més força: si aquest any hem fet 12 poblacions, l'any que ve com a mínim les hem de doblar.

- El 2017 es farà a tot el país?
Sí, l'any que ve ho escamparem per tot el territori. La Generalitat, per complir la Llei del Cinema, té moltes ganes que això funcioni.

- Ara costa veure cinema català (i si és en català encara més) fora de Barcelona capital.
Exacte. El territori és molt important i ha de tenir accés a la cultura, com la capital. I per tant és molt important que donem aquesta oportunitat a la gent que no és de Barcelona, perquè tenen el mateix dret de veure el bon cine que fan els seus compatriotes.

- Quines pel·lícules s'hi podran veure?
Comencem el 15 de setembre amb 'El rei borni', que és una comèdia molt, molt divertida i que ha tingut èxit a les sales -aquesta s'ha estrenat aquest any-, i 'Cerca de tu casa' fa poc que s'ha estrenat. Però n'hi ha d'altres que les tindrem de rigurosa estrena, com 'La propera pell', que encara no haurà arribat als cinemes. I després veureu '100 metros', i 'Ebre, del bressol a la batalla', que és una pel·lícula per a televisió que és una meravella; si es guarden un parell d'entrades de les sessions anteriors, aquesta última serà de franc.

- Què destacaria, d'aquestes pel·lícules?
La diversitat. El cine que es produeix a Catalunya és molt divers. Rodem en anglès, en castellà i en català: al Cicle Gaudí hi ha tres pel·lícules en català i dues en castellà. I hi ha gèneres molt diversos: des de la comèdia d''El rei borni' fins a l'intriga i el misteri de 'La propera pell", passant pel musical de 'Cerca de tu casa' o l'històric d''Ebre, del bressol a la batalla'. I després hi ha '100 metros', una història de superació personal d'una persona que va quedar impedida i va fer els 100 metres del triatló. Diversitat, cinema per a tots els gustos, i sobretot s'ha intentat buscar que les pel·lícules siguin comercials.

  • imatge de control 1per1

- Quin creu que és l'estat del cinema català ara mateix?
Creativament parlant, molt bo. Tenim molt talent treballant a Hollywood, i als festivals el cine català està molt ben valorat. El que hem de fer és que el nostre públic el vegi, i per a això fem aquest cicle.

- Què diria a aquells espectadors que pensen que el cinema català no és per a ells per engrescar-los a què s'acostin a aquestes sales?
Que s'ho passaran molt bé, que s'emocionaran, i que tindran moltes ganes de tornar-hi amb els amics, si ho tasten.

- El cinema català en català costa encara més de veure, a les sales. Per què creu que es roda menys en català i què caldria fer per potenciar-lo?
Es roda menys en català perquè hi ha esquemes una mica absurds. Havent fet 'Pa negre' sé perfectament que amb una pel·lícula bona en català pots anar per tot el món. De vegades encara pensem que el mercat és l'espanyol, però el mercat espanyol si li fas una bona pel·lícula en català també la veu. Així com s'ha normalitzat el llibre, els mitjans de comunicació, la ràdio i la música en català, amb el cinema hem de fer el salt; per a això hi ha l'Acadèmia i per a això estem tots intentant resoldre aquest dèficit.

Imatge del rodatge d''Incerta glòria' d'Agustí Villaronga

- Aprofitem també per preguntar-li per la seva nova producció, 'Incerta glòria'. En quin punt està?
Ja hem acabat el muntatge i ara estem en el procés de post-producció: posant les músiques, ajustant el color, treballant en tots els acabats finals que fan que la pel·lícula pugi. És una pel·lícula esplèndida, de veritat. Ha quedat molt i molt bé. Una vegada més, com va fer amb 'Pa negre', l'Agustí Villaronga ha fet una gran feina. Calculo que la podreu veure a principis d'any.

A

També et pot interessar