Gabriel Casas

Foto: 

Cedida
'Modernitat' de Gabriel Casas i Galobardes es podrà veure al FineArt 2023

Les 10 exposicions imprescindibles del FineArt Igualada 2023

Destaquem les mostres fotogràfiques indispensables de l'onzena edició del certamen
Surtdecasa
,
21/02/2023
Arts
Després de celebrar una espectacular 10a edició l'any passat en plena Capitalitat Cultural d'Igualada, el FineArt torna per celebrar una nova edició, mantenint l'altíssima qualitat a què ens té acostumats. Consolidat plenament com un referent en els circuits fotogràfics de l'Estat i com un dels grans esdeveniments culturals del Centre de Catalunya, enguany mostrarà 49 exposicions en una vintena d'espais singulars d'Igualada, tant sales expositives habituals com d'altres d'efímers que recuperen espais patrimonials de la ciutat. Això sumat a la gran quantitat d'activitats paral·leles, conviden al visitant a gaudir de l'art, la fotografia, el patrimoni i la ciutat d'Igualada, durant els 24 dies que dura el festival, del 24 de febrer al 19 de març. I com ja és habitual, a Surtdecasa hem elaborat la nostra selecció de les 10 exposicions imprescindibles, perquè gaudiu al màxim del FineArt!

1. 'Modernitat' de Gabriel Casas i Galobardes
Gabriel Casas va ser el fotògraf de la modernitat barcelonina entre l’Exposició Internacional del 1929 i la Guerra Civil. Casas va retratar la primera globalització que, en molts aspectes, anticipa el món d’avui. Més enllà de la qualitat fotogràfica, que el situa com un dels fotògrafs més importants del moment, l’exposició produïda per la Fundació Palau posa en relleu les connexions que va tenir amb els ambients periodístics i culturals. Els seus retrats copsen la personalitat de futbolistes, boxadors, escriptors i figures de l’espectacle, que semblen vius davant dels ulls de l’espectador.
> Espai: Sala d'Exposicions del Museu de la Pell

 

  • imatge de control 1per1


2. 'Memòria Perduda' de Miquel Gonzàlez
Els cossos de fins a 114.000 desapareguts de la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista jeuen en fosses comunes anònimes, en cunetes o barrancs, als afores de poblacions. 'Memòria Perduda' mostra els paratges d'aquestes fosses que no han estat obertes o dignificades. Molts d'aquests llocs han estat amagats per construccions noves o han desaparegut. L'autor els va capturar el més a prop possible al mateix dia de l’any i l'hora dels assassinats, majoritàriament després del capvespre i abans de l'alba.
> Espai: Biblioteca Central

 


3. 'Creixent entre els morts' de Jana Ašenbrennerová
La vida dels infants sovint està influenciada per les circumstàncies dels pares. Quan els recursos són escassos, la casa es pot trobar fins i tot en un cementiri. Els nens d’aquestes famílies de Manila (Filipines) ajuden a donar forma a una vida única en un lloc poc comú. Viuen als cementiris locals, dormen a les tombes superiors i troben refugi dins dels mausoleus, que sovint mantenen els pares a canvi de l’oportunitat de viure-hi. No obstant això, els nens són nens i tenen maneres de fer de casa seva un parc infantil. Troben alegria a la vida quotidiana, mentre creixen entre els morts.
> Espai: L'Adoberia

 


4. 'Allí els meus petits ulls' de Guillermo Franco
Instantànies de la vida quotidiana, perpetuades per l'ull del fotògraf argentí Guillermo Franco. Una col·lecció d'estampes directes i espontànies en blanc i negre, que pinten un temps i un espai. El que és real -inaprehensible- es revela ficció. El que és invisible -essencial- s'aprecia gràcies a la imaginació. El que és nimi, banal, superflu... tot això cobra vàlua quan hi ha sorpresa. El fet de deambular, si és atent, es cobra imatges belles, memorioses, memorables; d'aquelles que encapsulen gràcia, ironia, sensibilitat i tendresa.
> Espai: Portal del Llevador

 


5. 'El Rec, una visió del passat amb ulls de present' de Ramon Pallarès
Producció pròpia del festival FineArt en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, amb un recull de fotografies que el fotògraf igualadí Ramon Pallarès va realitzar al barri del Rec abans de la seva darrera remodelació. Unes fotografies que ens donen la pauta per a la reflexió històrica, però també per gaudir d’una excel·lent qualitat fotogràfica. I una mostra que tindrà una posada en escena espectacular amb fotografies de gran format a l’espai públic. Traçarà un recorregut pel Rec, enllaçant tots els espais expositius de FineArt al barri i intervenint diversos elements arquitectònics.
> Espai: Carrers del Barri del Rec

 


6. 'Rocks on the road' de Ferran Sendra

Fa quatre dècades que Ferran Sendra fotografia els concerts de les estrelles del rock, però a 'Rocks on the Road' ha volgut anar més enllà i ens descobreix els llocs i paisatges que han inspirat grans discos i cançons del rock. Ha recorregut els Estats Units i el Regne Unit per fotografiar, veure i viure totes aquestes cançons que formen part de la banda sonora de la seva vida. Un viatge als escenaris de les cançons, llocs per poder ubicar al mapa dels somnis de diverses generacions.
> Espai: Encavallades del Museu de la Pell

 


7. 'Guardians de la Terra' d'Ofèlia de Pablo i Javier Zurita
El Parc Nacional de Doñana és l’aiguamoll més important d’Europa. Aquest paradís únic, Patrimoni de la Humanitat, acaba de celebrar el 50è aniversari, però no viu exempt d’amenaces. Doñana no està sola intentant sobreviure. Hi ha persones al seu costat que la defensen i lluiten per conservar allò que més volen. És el paradís de més de sis milions d’aus migratòries que la visiten cada any i la casa del linx ibèric, el felí més amenaçat del món, que ha estat a punt d’extingir-se. El programa de reintroducció de linxs de Doñana és un exemple mundial. Gràcies a aquest programa en els darrers anys s’ha passat dels 94 exemplars que quedaven a una xifra que puja a 600 exemplars.
> Espai: Espai Cub del Museu de la Pell

 


8. 'Petites coses en silenci' de Yamamoto Masao
Format com a pintor, Yamamoto és fotògraf independent des de l’any 1975. Està considerat un dels fotògrafs més importants del panorama japonès. Les seves obres reflecteixen un cant a la natura i la poètica de les petites coses, una reflexió sobre el món que ens envolta i que, de vegades, mirem, però no veiem. 'Petites coses en silenci' ofereix una mirada exhaustiva a trenta anys de la carrera d’aquest fotògraf excepcional. Treballant amb paisatges, bodegons i retrats, Yamamoto crea petites obres que després modifica, amb virats i pintura o utilitzant altres tècniques.
> Espai: Sala Municipal d'Exposicions

 


9. 'Poemes de l'Alquimista' de Joan Fontcuberta
Des de fa uns anys, Joan Fontcuberta ha explorat nombrosos arxius fotogràfics, en un treball d'arqueologia visual, cercant imatges descartades pel seu estat defectuós o en procés de degradació. Imatges d'origen divers, d'arxius diferents, sovint tan malmeses que no permeten de reconèixer cap figura, de manera que esdevenen borroses, pures formes abstractes, amb inesperades traces que recorden la pintura gestual, l'informalisme, o ens remeten a imatges microscòpiques habituals en la fotografia científica. En aquesta exposició, produïda per la Fundació Palau, l’artista ha relacionat imatges d’aquesta sèrie alquímica amb fragments del poemari 'Poemes de l‘alquimista' de Josep Palau i Fabre.
> Espai: L'Escorxador

 


10. 'Follets, Àngels i Dimonis' d'Andrés Marín
Una reflexió que planteja el desequilibri d'un univers real i irreal i que posa en dubte la nostra identitat pròpia, que es qüestiona on succeeixen els límits que es marquen entre el bé i el mal. Aquesta màscara que ens amaga i alhora ens protegeix del que és políticament correcte. Es tracta d'un procés transgressor que se submergeix en els rituals que travessen les fronteres de l'espai i ens trasllada a territoris improvisats on la fantasia s'apodera de la realitat i la converteixen en la més pura de les ficcions.
> Espai: Rectoria de Santa Maria

També et pot interessar


+11. 'Dolors' d'Iris Muñoz
'Dolors' és un recorregut per la maternitat i la ruralitat contemporànies a través d’una col·lecció de fotografies realitzades al poble de Copons (Anoia), que mostren el paper de la dona en l’àmbit rural des d’una perspectiva actual. En aquest projecte, coproduït amb el Centre de cultura i recerca InLoft, la fotògrafa Iris Muñoz visibilitza la maternitat al llarg de la vida, des de la infantesa fins a la vellesa. A partir d’una acurada selecció d’espais i situacions, la mostra recull aquest recorregut sensible, sovint invisible, i al mateix temps proporciona una connexió amb la vivència generada durant el procés creatiu, amb la incorporació d’objectes que són part dels escenaris de les fotografies.
> Espai: Espais del Rec

Més informació: 

A

També et pot interessar