Enric Mestres

Foto: 

Cedida

Enric Mestres: "Vull transmetre la bellesa extraordinària de la gent que m’envolta"

El creador de 'Humans of Barcelona' exposa a l'edició d'enguany del FineArt Igualada
Anna Vila
,
06/03/2019
Arts
Enric Mestres (Calaf, 1966) ha fet de Barcelona l’escenari del seu portafoli. La seva especialitat són els retrats, aquells que immortalitzen a les persones singulars que Mestres va descobrint pels carrers de la ciutat. Gent real, que no té por a mostrar la seva singularitat, aquesta és la clau de Barcelona. Mestres és un dels fotògrafs de l’edició d’enguany del FineArt Igualada i aquest diumenge 10 de març a les 18h ens explicarà la seva exposició ‘Humans of Barcelona’ a la galeria Artèria. Hi parlem!

- Com neix ‘Humans of Barcelona’?
Neix de l’enamorament de dues passions, la fotografia i la gent. Després de diversos projectes fotogràfics, la majoria encaminats al retrat i sovint en llocs llunyans, t’adones que no cal anar a retratar gent interessant a la ‘Contxinxina’, que a la vora de casa hi conviuen persones i personatges meravellosos.

- A la teva web assegures que els retrats són reals, de la vida quotidiana de Barcelona. Com trobes aquestes personalitats?
Tinc la gran sort de viure al centre de la ciutat, un indret ple de gent singular. Passejo i la meva manera de conèixer i interactuar amb aquesta gent és demanar si els puc retratar. És senzill, m’encanta la gent.

  • imatge de control 1per1

- Participes al FineArt Igualada amb el teu projecte ‘Humans of Barcelona’, com has seleccionat les fotografies incloses a l’exposició?
Des del principi del projecte arrossego un dilema amb els retrats. Jo sóc fotògraf i per tant, el que més valoro és la imatge. La part més documental a escala informativa, o sigui, la petita història que acompanya cada fotografia, també és molt important, però he de reconèixer que la tria que he fet, està més basada en la qualitat de les fotografies.

Eusebio, Brasil 38 anys | Foto: Enric Mestres

- Sempre has fet fotografia de retrat?
Sí. He de reconèixer que els altres gèneres no em motiven.

- Què vols transmetre amb ‘Humans of Barcelona’?
La bellesa extraordinària de la gent que m’envolta.

- Perquè a Barcelona? Què la fa l’escenari de la teva fotografia?
Com deia abans, el fet de viure al centre de la ciutat, a tocar la Rambla, és un avantatge. Una gran part dels retrats estan fets a Ciutat Vella, que és on en un moment o altre, tots els barcelonins hi fem cap.

- Què ha de tenir una persona perquè la immortalitzis? Com esculls els teus models?
Per mi el concepte que descriu això és la singularitat. Tot i que també retrato gent que podríem anomenar normal o quotidiana, és veritat que em fixo i busco més la gent singular, aquella que manifesta sense complexos la seva personalitat.

- L’any 2013 vas publicar el llibre Lalalala Barcelona, amb gairebé 400 retrats. Com vas viure l’experiència?
Sempre he pensat que aquest projecte és ideal per a convertir-se en llibre. El projecte el vaig començar el dia 10 del 10, octubre de 2010. En descobrir l’existència dels 'Humans of' de moltes ciutats, vaig adoptar el nom actual, Humans of Barcelona. Fer el llibre va ser una gran experiència. Vaig fer un Verkami, l’edició del llibre amb la col·laboració de molts amics i familiars. La idea és que un cop arribi als deu anys del projecte, tornar a fer un llibre commemoratiu.

- Actualment, treballes en algun altre projecte?
No. Ara mateix no bufen vents encoratjadors pel que fa a la fotografia i a més, aquest és un projecte molt absorbent.

- Què et té preparat el futur?
Sens dubte, viure plenament (riu). Qui lo sa!
 

Més informació: 

A

També et pot interessar