Sant Martí de Tous

Foto: 

cedida

Sant Martí de Tous, un poble mil·lenari de llegenda

Sortim de casa i visitem els racons d’aquesta vila i coneixem les seves festes i activitats més atractives
Marta Carles
,
24/01/2017
Entorn
A mig camí entre Igualada i Santa Coloma de Queralt hi trobem un dels pobles més antics de la comarca de l’Anoia, es tracta de Sant Martí de Tous. Una vila mil·lenària que destaca pel seu nucli antic de carrers estrets que et transporten al passat, per mantenir festes tradicionals i algunes de centenàries, per tenir un grapat de llegendes i històries populars i ser capital del Festival de Llegendes de Catalunya, per ser una vila que viu experiències teatrals de ben a prop, i per amagar racons naturals dignes de descobrir. Massa motius per resistir-se a visitar-la! Per això, i com sempre de la mà d’Anoia Turisme, et proposem visitar plegats Sant Martí de Tous.

Per la carretera c-241c, a pocs quilòmetres abans d’arribar a Sant Martí de Tous ja identifiquem el castell i la torre del campanar de l’església parroquial de Sant Martí que presideixen la contrada. Va ser precisament, sota la protecció del castell que es va formar el primer nucli de la vila, al voltant del s.X. Actualment el castell, considerat monument d'interès general, és un gran casal residencial fortificat que conserva intacta la seva gran torre quadrangular i tot i estar en mans privades, s'hi concerten visites un parell de cops al mes per conèixer el seu interior amb el pati d'armes, la capella, la sala principal, i l’habitació noble. La seva ubicació privilegiada regala una magnífica vista de tot l’entorn de la població amb la Devesa i la Fou com a referents. A tocar del castell hi ha l’Església de Sant Martí, que data de finals del s.XIX, i que en l’actualitat continua tenint culte com a parròquia del poble. Al seu interior hi trobem el sepulcre de Bernat de Tous, mort l’any 1355, i el Retaule del Roser, d’època renaixentista, un dels pocs exemple a Catalunya.

Un dels encants que desperta aquesta vila és el casc antic format per un entramat de carrers estrets, voltes, i costes pronunciades, moltes d’elles encara amb les escales a banda i banda del carrer deixant entremig la zona de pas dels antics carruatges. Un autèntic nucli pel que recomanem perdre’s, deixar-se endur pel seu passat medieval, i també descobrir racons i raconets plens de llegenda.

  • imatge de control 1per1

L'Apagada del Misteri

I és que Sant Martí de Tous, o Tous, com molta gent de la comarca sol dir, és una població que amaga un munt d'històries i llegendes populars de fons històric que s'han anat transmetent de generació en generació, fet pel que des del 2010, aquesta població és seu del Festival de Llegendes de Catalunya. Un esdeveniment que té lloc el primer cap de setmana de juliol i que aplega a centenars de persones encuriosides per conèixer les llegendes més populars locals, però també històries d’arreu de les terres catalanes. L’activitat principal del Festival és lʼApagada del Misteri, moment en què Tous apaga l'enllumenat públic, durant la nit del dissabte, i il·lumina tot el casc antic amb més de 6000 espelmes, que il·luminen un recorregut llegendari, inquietant i misteriós que acaba amb la cremada de pors, neguits i angoixes de tots els visitants dins la Caldera de Tous.

Al llarg de l’any el poble també celebra altres festes tradicionals que han arrelat fort entre la població, i que ja són representatives del municipi com el ball de faixes que es representa en el marc de la Festa Major, al mes de novembre, o l’aplec de Sentfores, que es celebra el Dilluns de Pasqua i s’organitza un dinar al santuari de Sentfores. Les Caramelles és una altra de les festes amb més estima entre els touencs que l’any passat va complir un segle d’història i ho van celebrar amb una exposició de fotos, objectes, i balls populars.

Diuen que un poble no és poble sense espais de participació col·lectiva i els touencs ho saben, ja que no hi ha família que, en algun moment o altre, no hagi tingut algun membre participant en algunes d’aquestes celebracions.

La Casa del Teatre Nu

A Sant Martí de Tous el teatre es viu de ben a prop, i no és pas una metàfora, sinó que al carrer Migdia hi trobem la Casa del Teatre Nu. Un antic magatzem de gra que, més enllà de ser un lloc per a la producció dels espectacles de la companyia, neix amb la voluntat de ser un espai obert de creació, obert a tothom i on compartir amb el públic i amb diferents professionals quins són els processos que fan servir per tirar endavant una creació. També si fan visites, tallers, classes de teatre, i es dóna l’oportunitat a les escoles de viure una autèntica experiència teatral.  La companyia Teatre Nu va néixer al anys noranta i des de llavors ha creat desenes d’espectacles dirigits al públic infantil i familiar.

Festes, tradició, llegendes, teatre... i llocs d’una gran bellesa natural. Sí, sí, per la seva accidentalitat geogràfica, l’entorn de Sant Martí de Tous amaga racons naturals especials i molt bonics.

Un exemple és el saltant d’aigua de la Fou, que canalitza l’excedent d’aigua que prové de la muntanya i en èpoques d’abundància ofereix un magnífic espectacle. Aquest saltant crea en el seu recorregut una sèrie de tolls i rierols que tots junts formen un paratge humit que destaca enmig d’una població de secà com és Tous. Al voltant de la Fou corren un seguit de llegendes, fonamentades sobretot per la gran quantitat de coves que l’aigua ha anat formant a les roques. Les dues  llegendes més conegudes expliquen com un bandoler (El Panna) usava la Fou com a amagatall i com a escapada, o també expliquen com la Mare de Déu va esculpir la seva imatge en les roques (La cova de la Mare de Déu).

El camí per arribar a la Fou és de fàcil accés i està força ben indicat. Trobem els primers indicadors de la ruta (senyalització verda de trekking) a la primera plaça que trobem tot just al arribar al poble de Sant Martí de Tous. Allà hi ha un parc infantil i una indicació d’una hípica. Seguim amb el cotxe pel camí en direcció a la hípica i ja marca La Fou, a uns 10/15 minuts del poble. Aparquem i comencem la caminada seguint el mateix camí pel que hem arribat en cotxe.

Abans d’acabar la ruta per Tous i tornar cap a casa, aconsellem arribar fins l’Alzina de Cal Gol i admirar aquest majestuós arbre. Es tracta d’un magnífic exemplar, de més de quatre-cents cinquanta anys, considerat arbre monumental de Catalunya. Aquesta alzina està catalogada com l'arbre amb un perímetre més gran de la comarca (4,65m).

A

També et pot interessar