II Jornada Som País

Foto: 

Font: Tabeajaichhalt

Som País, un clam per a la sostenibilitat, l'ecologia i la reflexió

Diumenge 21 de maig arrenca la segona edició de Som País a El Bruc
Albert Compte Riba
,
17/05/2017
Entorn
Tallers, xerrades, taules rodones, projeccions, passejades, guiatges, activitats per a tota la família; implicació dels actors locals, restaurants i comerços o entitats com el Geoparc de la Catalunya Central, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i Aracoop; trobades amb Sergi Caballero, Ricard Jornet, Josep Pàmies, Jordi Morató, Gustavo Duch, Toni Martínez i entitats com L'Alzina de Collbató, Som Energia, Pobles en Transició o la cia. Tanaka Teatre. Dotze hores per descobrir les noves tendències en sostenibilitat i ecologisme, un dia sencer on reflexionar sobre el model econòmic i social necessari per a un millor futur pròxim.

Una jornada per conèixer l'entorn d'El Bruc i viure el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
A primera hora del matí a la plaça Can Casas es podrà assistir al 'Taller de Connexió amb la Natura', participar d'una sessió de Tai-txi-txuan i gaudir de la natura amb la 'Sortida de recerca biològica', organitzada pel Patronat de la Muntanya de Montserrat o bé, pels amants dels minerals, les falles i l'orografia, apuntar-se a la 'Sortida de recerca Geològica I', un itinerari organitzat pel Geoparc de la Catalunya Central i del qual se'n farà una repetició a mig matí. Com ens comenta en Vicenç Moliner, regidor de Medi Ambient, Turisme, Promoció econòmica i Mobilitat, "la motivació de la jornada és reforçar el relat que relaciona El Bruc amb els seus valors intrínsecs, la natura, el parc natural i les activitats basades en ell, com són la botànica, la geologia, la relaxació i connexió, l'esport, la sostenibilitat en tots els àmbits, també interior i la salut holística".

  • imatge de control 1per1

El taller col·loqui del Sergi Caballero 'La permacultura' obrirà el cicle de xerrades de la jornada, al qual el seguirà 'Som mobilitat i Hispanofail', a càrrec de Ricard Jornet i la xerrada de Josep Pàmies, titulada 'Alimentació i salut, plantes medicinals i teràpies naturals a baix cost', el qual ens comenta que a la trobada es tractaran "les propietats de l'estèvia relacionades amb la diabetis del tipus 1, les virtuts de la Calanchoe o les característiques de la Perilla, juntament amb una vintena de plantes més, totes elles relacionades amb l'autosuficiència, la salut i el seu baix cost". En relació a l'estèvia, el Josep Pàmies, ferm defensor de les seves propietats, resta perplex davant el vist i plau de la seva comercialització a Alemanya des de fa cinc anys -una comercialització autoritzada per la Comissió Europea-, però que a l'estat espanyol no se'n permet la venda de la planta, si no és "en forma d'edulcorants tractats, derivats de la mateixa planta", segons ens explica. "A la Xina i al Japó ja fa anys que s'utilitza i Portugal n'avalua la seva comercialització", conclou.

L'activitat organitzada per L'Alzina de Collbató 'Consciència plena a la natura' i la xerrada de Som Energia amb el 'Taller rebut elèctric' donaran pas a l'hora de dinar, amb dos menús, dos itineraris-debat a seguir, gràcies a la implicació dels diferents restaurants del municipi: el primer, 'Dinar amb l'economia sostenible' anirà a càrrec d'Aracoop, el programa de cooperació públic-privada per al creixement de l'economia social i cooperativa; el segon, 'Dinar amb el documental 'The creator of the jungle', comptarà amb la presència del director del documental Jordi Morató, on es mostra l'activitat de l'obra artística del paradigmàtic Josep Pujiula, més conegut com a Garrell i durant tota la tarda es podrà participar de les activitats per a petits i grans amb l''Escalada familiar' al rocòdrom Aventura't i la creació del 'Mural per a famílies' al Casal del Bruc.

Sobirania alimentària, les actuacions locals com a motor de canvi
També en paral·lel hi haurà la projecció del documental 'Demain', amb el posterior col·loqui sobre el film, en el qual hi participaran l'entitat Pobles en Transició i en Gustavo Duch, ferm defensor de la 'Sobirania alimentària'. Coneixedor d'altres iniciatives dutes a terme al territori, com és el cas de Navàs, al Bages, considera prioritari que des dels consistoris, dins el seu marc d'actuació potenciïn l'eix agricultura-alimentació per reactivar el sector primari, "a Catalunya, solament l'1% de la població es dedica a l'agricultura o la ramaderia, mentre que el 99% de la resta de població treballa en altres activitats econòmiques". Sosté que un desequilibri d'aquestes característiques s'ha de redreçar i que es recuperi el sector primari com a sector de futur, estratègic. "Cal que el comerç basat en la producció de proximitat incideixi sobre la resta d'activitats i serveis, oferint productes als menjadors escolars i als casals d'avis". Pel defensor d'aquestes tendències ens hem de preguntar: "quin mercat municipal volem? Hem de no incidir en la indústria càrnia o bé cal recuperar un altre ritme i forma per al consum de la carn recuperant els escorxadors locals? És necessari requalificar terrenys per a la construcció de polígons o bé cal deixar les terres per produir aliments?". Situacions on la diferència de preu d'una fruita originària del continent africà i que podem trobar als supermercats d'aquí a un cost més barat que la produïda a Catalunya mateix ha de fer reflexionar sobre el consum dels carburants necessaris perquè això sigui possible a la vegada que qüestionar-nos si el cost dels ports per importar aquest o altre vegetal -com qualsevol altre producte- no és més car que el preu final que trobem a la lleixa d'una gran superfície. "Ens hem de qüestionar la lògica pròpia de la societat capitalista: cal mantenir aquesta prioritat aranzelària en pro de la fam al continent d'origen del producte i la precària activitat pagesa local? Cal un canvi de model". Ara bé, l'èxode rural és una dinàmica de migracions que no ha parat de créixer des de la industrialització i en l'actualitat, el nombre de persones que viu a la ciutat voreja el 50% de la població mundial. "El més important que pot fer una ciutat és re-ubicar la gent i les activitats als pobles, a les rodalies, generar mà d'obra agrícola perquè es mantingui l'equilibri demogràfic. Cal que les ciutats, grans xucladores d'energia, centres productius i generadores de residus siguin repensades". Per al regidor Vicenç Moliner "la temàtica de Som País té un fil conductor clar, que pren força en el missatge, en si mateix. És possible viure amb criteris diferents i és possible fer-ho deixant als nostres hereus un món millor. Mostrar amb força el relat i fer-lo emergir entre una realitat amb senyals inequívoques d'esgotament".

Ja al vespre, l'activitat 'Trailrunfulness: córrer conscientment', conduïda per Toni Martínez i el 'Teatre familiar sobre consum responsable i sostenible' de la cia. Tanaka Teatre tancaran la 2a jornada per a la sostenibilitat, l'ecologia i la consciència 'Som país'. Com ens comenta el regidor del municipi "hem plantejat una jornada en clau exterior, on oferir al públic de la comarca un dia ple d'activitats amb sentit i en un marc incomparable, amb diversitat d'actes i col·laboradors que mostraran les diferents sensibilitats que connecten amb El Bruc".

Més informació: 

A

També et pot interessar