Sortides de cap de setmana amb pícnic inclòs!

Foto: 

cedida

Sortides de cap de setmana amb pícnic inclòs!

Cinc excursions per descobrir la comarca de l'Anoia i conèixer racons on descansar i omplir la panxa
Marta Carles
,
22/11/2018
Entorn
Segur que quan arriba el cap de setmana tens ganes de gaudir-lo al màxim, però sovint no saps què fer. D’activitats n’hi ha un grapat i a Surtdecasa Centre ens agrada donar-te idees molt diverses. En aquesta ocasió et proposem cinc sortides i excursions per l’entorn natural de la comarca de l'Anoia, per conèixer el territori i alguns dels seus elements més bells i històrics, i et suggerim algunes zones de pícnic genials per a descansar, fer un mos o dinar, i acabar de passar la tarda.


Can Maçana, el Bruc

És una àrea de pícnic molt coneguda, sobretot pels excursionistes que els agrada caminar per la muntanya de Montserrat, parc Natural que amaga molts itineraris per realitzar, de més o menys quilòmetres i dificultat. Per exemple, des d’aquest punt de sortida es pot arribar caminant fins a l'Abadia de Montserrat, també fins a racons populars com són les Agulles, el refugi Vicenç Barbé, l’església de Sant Pau Vell, la Cadireta... o descobrir llocs més desconeguts com ara l’Espai històric de les batalles del Bruc o l’església de Sant Pau Vell. Les rutes es poden consultar al punt d’ informació que hi ha a la mateixa àrea. Obert tots els dissabtes, diumenges, festius i ponts.

Pel que fa a l’àrea de pícnic de Can Maçana, s’hi arriba agafant la sortida Montserrat-Manresa de l'autovia A2 direcció Igualada. Un cop sortim de l’autovia cal seguir les indicacions cap a Montserrat / Manresa i just abans de la bifurcació de les dues destinacions trobem a mà dreta aquesta àrea. No té pèrdua per què es veu de seguida ja que té un pàrquing força gran. La zona té diverses taules, i és ideal per a grups o famílies grans. A la part més alta hi ha una àmplia esplanada per jugar, algun banc i un mirador molt especial.
 


Font Cuitora, La Llacuna

La segona sortida que proposem és a la zona de La Llacuna, una població amb un casc antic que convida a fer-hi una passejada i gaudir de les places de la Font i el Fortmico, espais oberts per a la quitxalla i el repòs, o també la plaça Major, una bonica plaça porxada creada a les acaballes del gòtic, que antigament aixoplugava el mercat, i que és actualment un dels indrets més característics de la població.

La zona de pícnic que proposem la trobem a la Font Cuitora. La Llacuna és una població rica en fonts d’aigua, totes conegudes per les seves propietats medicinals, i una de les més populars és la Font Cuitora. És la font més propera al poble i l’aigua que hi brolla és molt apreciada per als llacunencs ja que segons diuen té virtuts diürètiques. Per arribar-hi s’ha de sortir de la vila per la zona dels dipòsits (a l’extrem sud) i agafar el camí que trobem allà mateix i que ens porta directe a la font.
 


Parc Fluvial, de Vilanova del Camí

El Parc Fluvial de Vilanova del Camí és un dels llocs ideals per passejar a peu o amb bicicleta, al costat del riu Anoia. Es pot fer una ruta d’uns 2 quilòmetres, que va des del lloc on coincideixen les aigües del riu Anoia amb les que baixen del torrent d' Òdena fins on s'acaba el nucli urbà de Vilanova del Camí. Des d’aquest estiu, el Parc Fluvial compta amb una nova zona lúdica, on s’hi han construït una dotzena de barbacoes i s’han ampliat les taules de pícnic. A més, s’hi ha instal·lat un petit quiosc de fusta des d’on es gestiona la venda de la fusta i la reserva per a l’ús de les instal·lacions a tothom. També hi ha un telèfon de contacte: 642 66 00 83. És una zona amb un entorn molt bonic, enmig de la natura, però només a un carrer de la població de Vilanova del Camí. Consultar normativa.

Pels excursionistes hi ha una ruta molt coneguda, d’uns 3 quilòmetres, que surt i finalitza des d’aquest punt: parlem dels Esgavellats. És un paratge natural d’interès botànic molt singular, que destaca per les formacions rocoses amuntegades de grans blocs de pedra derivades de la força d’acció dels agents erosius externs com el vent i la pluja. És una zona una mica “laberíntica”, per jugar a fet i amagar!!! Per arribar-hi, cal sortir del Parc Fluvial, a l’alçada de la zona esportiva de Vilanova del Camí, direcció als dipòsits. Un cop passades les cases ens desviem cap a l’est, passant per Can Bernades. S’han de seguir les senyalitzacions grogues i blanques (GR) fins a trobar un indicador que assenyala l’inici del sender dels Esgavellats. 
 


Àrea de pícnic, a Pujalt

És una zona d’acampada i d’esplai a l’aire lliure, situada al camí que comunica Conill amb Sant Martí Sesgueioles, que disposa de serveis de barbacoa, zona infantil, taules, bancs, zona d’acampada protegida i aparcament per a cotxes. Per accedir, cal trucar als telèfons 609 42 00 35 (Antoni de Solà) i 93 868 12 88.

Però abans d’anar-hi cal agafar gana! Per això proposem dues visites culturals. La primera és a l’Observatori de Pujalt. Lloc ideal per conèixer de manera didàctica i de forma propera tot el què envolta l’astronomia i la meteorologia. És un centre on es realitza investigació científica, presa de dades meteorològiques, acull visites d’escoles i de diferents grups, es fan xerrades, sopars sota les estrelles, també s’organitzen tallers de meteorologia i astronomia per a estudiants de totes les edats, visites meteorològiques, observacions astronòmiques, etc. Val la pena apropar-se a l’Observatori per descobrir el món galàctic.

La segona visita és el Memorial de l’Exèrcit Popular, una zona museïtzada a partir de la recuperació del campament republicà durant la Guerra Civil. Es tracta de l’únic campament republicà que s'ha conservat i fet museu per explicar com vivien els soldats. Es pot veure els refugis antiaeris, búnquers, barracons, i diversos habitatges que tenien els soldats en aquella època, i també visitar el Centre d'Interpretació on es conserven cartes originals que s'enviaven els soldats amb els seus familiars, el vestuari que utilitzaven, valuosíssima documentació, i fotografies que retraten què es va viure i patir en aquest campament durant la dissortada Guerra Civil.
 


La Tossa, a Santa Margarida de Montbui

L’última sortida que et proposem és a La Tossa de Santa Margarida de Montbui. Un indret a 626 metres d'alçada on hi trobem un conjunt romànic que reuneix un castell dels segles X-XI, l' església de Sta Maria i la Torre de defensa. És un lloc ideal per reposar, per gaudir de la natura, la calma i descobrir el fantàstic mirador des del que es pot veure una meravellosa vista panoràmica de la Conca d’Òdena i els pobles de l' Anoia. La Tossa també compta amb bar restaurant, i una zona de pícnic situada al costat d’un parc infantil.

S’hi arriba per carretera des de la població de Santa Margarida de Montbui, però també s’hi pot arribar caminant o en bicicleta a través dels diferents camins que recorren la muntanya. La nostra proposta és pels més agosarats i és pujar a peu al cim de La Tossa des de Santa Margarida de Montbui. El punt de sortida és la zona esportiva d’aquesta població, coneguda com a "MontAqua". Deixem aquest complex esportiu a l'esquerra i agafem un camí de terra amb una lleu pujada. Seguim aquest camí, de cara a la muntanya de la Tossa i anirem trobant indicadors fins arribar ben bé als peus de la muntanya, on s'acaba i cal continuar per un corriol. Seguim fins l'últim tram que es converteix en una pujada amb graons de fusta que duen al cim de la muntanya. No és una ruta gaire llarga però si que té una mica de desnivell, sobretot a l’últim tram.

Més informació: 

A

També et pot interessar