'Nit Viva' de Fonollosa, la representació del nostre passat rural

Foto: 

Jordi Peñanosa

'Nit Viva' de Fonollosa, la representació del nostre passat rural

'Nit Viva' es podrà veure els dies 26 i 30 de desembre i l'1 i el 6 de gener
Albert Compte Riba
,
22/12/2017
Espectacles
Nascuda de la nit màgica de la cavalcada de Reis i consolidada tres anys més tard, la 'Nit Viva' de Fonollosa, organitzada per les entitats 'Faltagent' i l'Associació Cultural i Recreativa de Fonollosa va passar de tenir 4 escenes bíbliques en els seus inicis, a les 57 actuals, on es mostra amb gran detall els costums i la vida de pagès de fa més de 150 anys. Es tracta d'un esdeveniment on hi participa gairebé més gent de la que té el municipi i durant la passada edició van visitar Fonollosa sis vegades la seva població. La tradició teatral i musical del municipi, que ha cristal·litzat amb un projecte educatiu propi i singular és un dels elements que ha fet possible, entre altres cites ineludibles del Bages, la 'Nit Viva' de Fonollosa, segons el seu coordinador, Eloi Hernàndez (Fonollosa, 1987), amb el qual hem parlat sobre aquesta onzena edició i altres projectes culturals que ofereix el municipi.
“Fonollosa és per definició, un poble artístic”

-  Del 'Pessebre vivent' a la 'Nit viva'. Heu fet un pessebre vivent laic?
L’origen de la Nit Viva és unes escenes de pessebre vivent que vam començar a fer fa 14 anys al poble de Fonollosa la nit de la cavalcada de Reis per intentar recuperar i animar la festa. Amb els anys va anar creixent, tant pel nombre d’escenes i participants, com pel públic que va desbordar les previsions. Vam començar a créixer, a obrir cases abandonades i a adaptar passos per llocs que no n’hi existia. I al mateix temps, la inèrcia ens va portar a veure que teníem molt camp per córrer en l’àmbit de la vida rural catalana de fa més de 150 anys i els oficis antics, un dels trets que definien la 'Nit Viva'. Mica en mica vam anar substituint les tradicionals escenes bíbliques per aquelles que feien reviure les tradicions i vivències del nostre poble. I així hem arribat fins a aquesta onzena edició, on només les escenes del Portal de Betlem i el caganer, conviuen amb les més de cinquanta que es centren en l’altre àmbit.

Foto: Jordi Peñanosa

- Quins dies es representa?
Es representa el 26 i 30 de desembre, 1 i 6 de gener. Sempre entre Nadal i Reis, ja que l’origen vé d’aquí, i el format de l’espectacle és el mateix que la resta de representacions que es fan per les festes nadalenques. Són uns dies que a la gent li agrada sortir i viure experiències en família. A la 'Nit Viva', majoritàriament, venen famílies amb nens, avis, que troben en aquest espectacle el complement ideal després dels àpats o trobades familiars.

  • imatge de control 1per1

- 'Nit viva' es presenta amb un total de 57 escenes. Des dels seus orígens heu mantingut el mateix contingut?
A part d’incrementar, ens hem anat adaptant als diversos espais que hem pogut utilitzar. Amb els anys hem anat recuperant cases centenàries que estaven deshabitades, o creant nous espais ideats especialment per a la representació. L’objectiu és reproduir amb gran fidelitat la vida a pagès de fa més de 150 anys i els costums. Per això, aprofitem la premsa d’oli de Cal Sastre per premsar les olives, el forn de pa, o el celler de Cal Roca amb unes grans botes.

Foto: Jordi Peñanosa

- Totes les escenes transcorren en el casc urbà del municipi o també n'hi ha a les afores de Fonollosa?
El recorregut transcorre pel Raval del Sastre, a la part de baix del poble de Fonollosa. El visitant passa per l’interior de cases centenàries, moltes d’elles deshabitades, carrers, camps i una zona boscosa. Està tot molt a prop, però s’aconsegueix un recorregut lineal amb molt d’encant. La visita es fa en gran grup dirigit en cada una de les sessions, a les 18:15h i a les 19:30h, i dura aproximadament uns 50 minuts. Al finalitzar, s’arriba a una plaça on hi ha dos grans focs, i on s’ofereix al visitant pa per torrar amb allioli de codony i cansalada.

- Quanta gent apareix a les representacions?
Enguany ens situarem al voltant dels 220 participants, entre figurants, tècnics, logística i el grup organitzador. Fonollosa és un poble molt petit, d’uns 250 habitants, però a la 'Nit Viva' s’hi bolquen veïnes i veïns de pobles del costat com Camps, Aguilar de Segarra, Castelltallat i rodalies. Ha sigut molt bonic veure com un projecte de cultura i tradició unia la gent dels pobles i de diverses generacions. A la 'Nit Viva' hi torbareu des de l’infant amb poc més d’un any, fins a l’àvia de 80.

Foto: Jordi Peñanosa

- Quina relació existeix entre Fonollosa i el teatre?
Fonollosa és per definició, un poble artístic. Principalment per l’Escola de Fonollosa, un centre educatiu amb un projecte teatral i musical molt potent i singular, reconegut arreu del territori català. Fonollosa té el grup de teatre Faltagent, però a Fals, al mateix municipi, també hi ha el grup de Teatre de l’ACR de Fals, que és l’entitat organitzadora del Pessebre Vivent del Bages que es celebra a les Torres de Fals, a pocs quilòmetres de la 'Nit Viva'. A Fonollosa sempre hi ha hagut admiració pel teatre; però molta de la gent que participa a la 'Nit Viva' no ha trepitjat mai un escenari. Això va molt més enllà: és tradició, és cultura, és esforç, és història,... I cadascú ho fa amb allò que té més habilitat: des de algunes escenes parlades, on s’improvisa amb molt d’enginy, a les estàtiques o mòbils.

Foto: Jordi Peñanosa

- Quins altres espectacles i activitats promouen l'entitat 'Faltagent' i l'ACR de Fonollosa?
L’associació Cultural i Recreativa de Fonollosa porta el pes de tot l’activitat social i cultural del poble. Organitza des de les festes més tradicionals, com la Festa Major o les Caramelles, els àpats i altres festivitats, o d’altres que han transcendit fora del poble i municipi, com el festival de música Vesprades sota l’Alzina, que porta centenars de visitants a gaudir de concerts amb grups de primer nivell català sota la màgia de l’alzina centenària del Mas Querol, els mesos d’estiu. El grup de Teatre Faltagent, a part de la 'Nit Viva', preparar i escenifica obres de teatre, i col·labora en la majoria dels actes que es fan durant l’any al poble. De fet, som un poble petit i acabem sent els mateixos a tot arreu.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar