Jump to navigation
VadeFoodies és una associació gastronòmica i cultural d’Igualada formada per restauradors i amants del bon menjar. La seva passió i les ganes de compartir-la els ha portat a celebrar, i repetir per segons any consecutiu, el festival de tendències gastronòmiques, que tindrà lloc els dies 1 i 2 de juliol, al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l'Anoia. Una vintena de parades, entre pastissers i restauradors de l’Anoia (vegans, japonesos, vegetarians, food trucks...) oferiran les seves millors degustacions pensades especialment pel festival VadeFoodies.
El vi, la gran novetat del festivalCom a novetat principal, aquest any el festival incorpora el VadeVins, el primer mercat de vins de taller, que consistirà en un tast dels vins més especials de les onze DO catalanes. Els cellers oferiran al visitant, al llarg del dissabte, una degustació de les seves joies més exclusives així com l’oportunitat de comprar-les. Des de l’organització, Bet Florensa, explica que “el VadeVins és una molt bona oportunitat per conèixer l'enologia del nostre territori, per intercanviar opinions amb els productors i provar vins experimentals, és a dir, vins que no es comercialitzen i que se’n produeixen poques ampolles”.
El mercat de vins també té una vessant solidària en què els beneficis que s’obtinguin de la venda de vins es destinaran a la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), en el marc de la campanya solidària Mulla't. “En aquesta edició teníem clar que volíem fer un acte amb una part solidària i una de les possibilitats era lligar-ho amb el tema dels vins, tot organitzant un tast de vins dins del festival”.
Al voltant del vi també s’organitzarà una taula rodona per parlar del disseny de les etiquetes del vi. Tot i no semblar important “hi ha molta gent que a l’hora de comprar un vi es guia o té molt en compte el disseny de l’etiqueta”, afirma Florensa. I és que “l’etiqueta va més enllà del fet d’explicar les característiques del producte i el seu nom, es tracta d’una obra d'art”.
Les tendències gastronòmiques del momentEl principal objectiu del festival VadeFoodies és segons els organitzadors “donar a conèixer i apropar als visitants les tendències que a nivell mundial despunten en el sector de la gastronomia”. Quines són aquestes tendències? Per Florensa “de tendències n’hi ha moltes, i al festival VadeFoodies en presentem només algunes, fent una selecció molt acurada i buscant sempre professionals i experts que puguin venir a explicar-les”.
A través de conferències, xerrades, tallers, showcookings, etc, a les que cal inscriure’s prèviament, es donarà a conèixer la cultura del pa, que després d’uns anys de davallada torna amb força, innovant però mantenint l’essència del bon pa. Endinsarà al visitant al món de la cuina a través de la ciència i de la mà de Pere Castells membre de l'equip científic d'elBulliTaller i coordinador de recerca de la Fundació Alícia. Es parlarà de l’estil de vida saludable incidint en els programes d’eliminació de toxines. També hi serà present la cuina de fusió, amb especial atenció a la cuina peruana. S’explicarà què és el concepte "bean to bar", és a dir, l'slow food de la xocolata, o millor dit, el procés artesà de seleccionar el cacau en origen i donar-li aquells matisos que més interessen, per tal de fugir de l'estandardització de les rajoles de xocolata. També es debatrà si el veganisme és només una tendència o ha vingut per quedar-se. Finalment, al festival també es parlarà de l’emprendoria en el sector de la gastronomia, amb el suport de la Jove Cambra Internacional d’Igualada. Per Bet Florensa, “la part emprenedora és molt important en aquest sector, i més a la comarca de l’Anoia, perquè hi ha negocis familiars que no tenen relleu generacional, però sí possibilitats de tirar endavant”.
Com en tot festival, la música no hi faltarà en aquesta segona edició del VadeFoodies. Les actuacions del programa de l'Estival de Jazz, tan divendres com dissabte, seran les encarregades de posar la nota musical al certàmen gastronòmic.
Acte d'agenda Surtdecasa Centre
www.vadefoodies.cat
Inscripcions a les xerrades, conferències i tallers
Els productes comprats s'hauran de pagar amb "foodis", la moneda oficial del festival. Es podran canviar euros per foodis (1 foodi = 1.20€) allà mateix o bé anticipadament als establiments adherits.