Anna Vila
,
24/08/2018
Música

Manresa ressonarà amb més bateries que mai

El desè aniversari de la Trobada de Bateries de Manresa clourà amb un concert final el 26 d’agost al Parc de l’Agulla, envoltat de cantants de renom

Foto: 

Ernest Larroya
Trobada de Bateries a Manresa
96 bateries d’arreu de Catalunya reunides en un sol lloc. Una oportunitat que els farà vibrar i els permetrà tocar al mateix escenari que grans artistes del panorama musical català. La trobada de percussió per excel·lència del territori català celebra el seu desè aniversari i ho fa d’una manera molt especial. Els organitzadors d’aquest projecte han inclòs una proposta solidària anomenada Bateries Solidàries, que durant tots els dies de Festa Major de la ciutat (del 18 al 27 d’agost), recaptarà fons per a l’ONG Proactiva Open Arms apropant el so de la bateria al públic. També han preparat el plat fort del festival en forma de macroconcert. La nit del 26 d’agost, just després del castell de focs, el Parc de l’Agulla es transformarà en un gran escenari que reunirà el so de gairebé un centenar de bateries. Al concert, hi actuaran Gossos, Gerard Quintana de Sopa de Cabra, Arnau Tordera d’Obeses, Pemi Fortuny, excantant de Lax’n’Busto, Xavi de la Iglesia de Blaumut i Zàping. L’any passat, la trobada va comptar amb uns 35 participants. Enguany, es bat el rècord desmesuradament i es plantegen noves iniciatives, des d’accions solidàries fins a noves ubicacions. Parlem amb Ernest Larroya (Manresa, 1975), bateria i promotor de la Trobada de Bateries de Manresa.

 Ernest Larroya tocant la bateria. Fotografia: Salvador Redo

- Per aquells que no coneixen la Trobada de Bateries de Manresa, com ho definiries?
És un punt de trobada anual on els bateries sortim al carrer amb els nostres instruments i durant una hora i escaig, toquem, gaudim i mostrem al públic assistent el què fem. A més, és una manera molt bonica d’acostar aquest instrument sobretot a la gent més jove o menuda. Crec que la bateria és un instrument molt visual i tothom té ganes d’asseure’s i donar cops.

- Quines novetats hi trobarem enguany?
Aquest any celebrem els deu anys i això no passa cada dia. De fet la meva intenció era fer la prova un any i ja en portem deu. Per celebrar-ho, no volíem fer una trobada com les que hem fet sempre amb solos, exercicis… sinó celebrar-ho d’una forma original. És per això que se’m va ocórrer fer un macroconcert amb artistes de renom, però amb la peculiaritat de sumar-hi desenes de bateries tocant alhora el repertori d’aquests artistes i en un lloc tan especial com el Parc de l’Agulla.

- Ja es coneix el nombre de bateries que s’han apuntat i que participaran en aquesta edició?
A dia d’avui som 96 inscrits, tot i que estic convençut que a última hora hi haurà baixes o, fins i tot, algú que s’apunta l’últim dia.

- La trobada comptarà amb la participació d’artistes de 7 grups de música catalans, quan acostuma a durar aquest macroconcert?
És el primer cop que fem un espectacle d’aquest tipus i també tenim dubtes, però són 13 cançons en total, dues per artista, excepte Gossos que en farà tres. Creiem que durarà una hora i quart més o menys.

- Regals i sorpreses pels assistents al concert i pels músics. Què seran?
Cada any i gràcies a empreses privades relacionades amb la música, tots els participants s’enduen material a casa. Aquest any, gràcies a Solans música, sortejarem una bateria electrònica entre tots, Baart i Solans ens regalaran unes baquetes commemoratives, Domini Ambiental i 7d’imatge ens obsequiaran amb un DVD de l’espectacle que gravarem el dia 26 i l’empresa En3Dstudios ens regalarà un petit record fet en impressió 3D.

- Les bateries d’enguany i dels altres anys, des d’on us arriben?
A la trobada dels darrers anys, la major part dels assistents vénen de la comarca del Bages i alguns des de punts més llunyans. Aquest any però hem aconseguit arribar més lluny i hi ha bateries de Tarragona, Roses, El Vendrell, Blanes, Palau Solità i Plegamans… a part, és clar, de Manresa, Navarcles, Súria, Sant Joan, Artés, etc.

 9a edició de la Trobada de Bateries a la ciutat. Fotografia: Cedida

- Quin és el teu paper dins d'aquest espectacle?
En sóc, juntament amb l’Albert Mallorca, l’organitzador. Amb l’Albert n’hem organitzat o dirigit a diverses localitats com Tordera, Canet de mar, Granollers, Malgrat de mar, Sant Vicenç de Castellet o Súria entre d’altres. Aquest cop, per la complexitat de l’espectacle tenim l’ajuda dels bateries  Nasi Llovet, Òscar Calvo, Carles Garrido i Xevi Camp que ens han ajudat a gravar els vídeos didàctics, fer partitures i a l’organització en general.I cal dir que els Gossos i en especial el Natxo m’han ajudat moltíssim amb els contactes amb els artistes, el Roger ha fet el pòster i l’Oriol la producció. Així que hem sigut un gran equip i espero que el 26 sigui irrepetible.

-  L’any 2013 vau canviar l’espectacle a horari nocturn, heu notat un augment d’assistents des de llavors?
De fet només es va fer un any i en una plaça massa gran per nosaltres. Crec que no va ser positiu. Prefereixo fer-ho a les 8 del vespre, a l’abast de més públic menut.

- Tres paraules que resumeixin la trobada i el que significa per a tu.
Diversió, ritme i aquest any, un somni.

- Com animaries a la gent a assistir-hi?
Si toquen, crec que almenys un cop ho han de provar de venir, llavors segur que repeteixen. I al públic en general els diria que veure tants bateries tocar junts és un espectacle visual, rítmic i divertit que els farà moure i gaudir segur.
 

També et pot interessar