Albert Compte Riba
,
22/08/2017
Música

Dani Ramis: “Gravar la cultura amb un 21% és una vergonya. Vol dir que l'expressió identitària d'un país, d'una gent, és un luxe”

La banda de metal actuarà el proper 26 d'agost en el marc de l'Igualada Rock City, durant la Festa Major d'Igualada
D'esquerra a dreta: Dani Ramis, Albert Requena,Juli Bazooka, Javi Carry, B.B. Plaza

Foto: 

D'esquerra a dreta: D. Ramis, A. Requena, J. Bazooka, J. Carry i B.B. Plaza
Crisix, la banda catalana de metal que ha picat més alt a nivell internacional aterra aquest agost a la capital anoienca, on resideixen, assagen i preparen el seu quart treball, també auto-editat, amb Fallen Records. Fitxar per la casa francesa Listenable Records els ha permès fer un pas més enllà en la distribució del seu projecte, amb el qual aquest 2017 han tocat a festivals com el Summer Breeze -Alemanya-, el Metaldays -Eslovènia- o el Rock Fest -Barcelona-, entre d'altres. A partir del setembre i fins a finals d'any portaran el seu darrer llarg 'From blue to black' al Marroc, França, Alemanya o la República Txeca. Parlem amb els membres de la banda BB Plaza -Marc Busqué, guitarra- i Dani Ramis -baix-. Conformen la resta del grup el Juli Bazooka -vocals-, el Javi Carry -bateria- i l'Albert Requena -Guitarra-.
BB Plaza: “Ens ho estem currant molt. Dins del món del metall estem posant Igualada i la Conca al mapa europeu”

- Com va l'European Tour?
BB.: És la segona gira europea que fem amb el darrer disc, 'From blue to black'. Amb la primera vam picar portes a diferents entitats europees i aquesta segona ha sigut fruit de l'interès que vam despertar.
D.R.: La primera la vam fer amb tres bandes més i l'afluència de públic va ser molt bona. En aquesta segona gira ens han posat de caps de cartell a festivals de França o Alemanya. Estem molt contents.

- Com compagineu el calendari amb el dia a dia?
BB.: Hem enfocat la nostra vida de forma que podem compaginar la música amb les nostres activitats diàries.
D.R.: Cal sacrifici i moltíssimes hores. El més important és que per a tots, la prioritat és la banda. I si cal sacrificar alguna cosa són altres parts de les nostres activitats abans que la banda.

- Treballeu amb un nou disc?
BB.: Correcte. Serà el quart disc de la banda i el segon a nivell internacional. Sobre paper el volem tenir gravat a finals d'estiu per llançar-lo a principis del 2018.
D.R.: Aquesta és la idea. Girar l'estiu que ve amb el nou treball.

- Teniu les mateixes influències ara que al principi del vostre recorregut?
BB.: El que ofereix una banda és un tot, des de la música fins a la posada en escena, passant per altres elements, com pot ser un discurs més cuidat en els vídeos o en el màrqueting. A nivell musical la influència és i serà el trash metal, però ens fixem en moltes altres bandes, fins i tot d'altres estils i tractem d'incorporar el que ens agrada al nostre discurs.

'Five as one' del treball 'From blue to black'

- En el tema 'Five as one' heu fet servir frases fetes en català, per exemple.
BB.: Sí. Volíem fer una cançó amb cinc idiomes i ens van acompanyar en la col·laboració el Guillermo Izquierdo, d'Angelus Apatrida cantant en anglès, el Juan de Soziedad Alkoholika, en euskera, el Javier Cardoso de Vita Imana, en castellà, el Pla Vinseiro de Mutant cantava en gallec i el Juli, en català.

- I el tema no és tan trash.
BB.: Sí. Aquest ha sortit potser més punk, més obert.

- Feu cançó protesta?
D.R.: Es pot dir que sí. Tots els membres de la banda, d'una o altra forma som sensibles a la política. Vam publicar 'One by one', un tema del disc anterior, crític amb algunes actuacions policials o també en aquest darrer, un dels temes és en homenatge a les víctimes del franquisme. No ens volem alienar, tampoc. Vivim el dia a dia i algunes decisions polítiques ens toquen de prop a tots.

- Us considereu una cara amable dins el món i l'estètica del trash?
BB.: Tenim també una cara desenfadada que volem posar sobre la taula. 'Brutal gadchet' és un reflex d'això. Ens agrada el metal agressiu i la crítica però no anem emprenyats a tot arreu ni ens definim solament amb aquests traços. El sentit de l'humor és quotidià en les nostres vides i el volem reflectir. El metal ens dóna una identitat però el portem al nostre terreny, al nostre discurs.

'Brutal Gadchet', una picada d'ullet a 'The Mask'

- I al darrer vídeo publicat 'G. M. M. (The Great Metal Motherf*cker)' tracteu la història de Frankenstein.
BB.: Sí. Tracta la idea del creador que mor a mans de la seva creació.
D.R.: Buscàvem una història fantàstica i hem fet un petit tribut al cinema de ciència ficció. A més, és un producte 100% local. Ha estat enregistrat en un negoci de serralleria del Barri del Rec d'Igualada.

- El proper 26 d'agost toqueu a la capital anoienca durant la Festa Major. Us acompanyaran altres bandes?
BB.: Sí. Vindran els 77 Seventy Seven de Barcelona i Viva Belgrado, de Còrdova. De fet, volem agrair al Rikki Rokkett l'esforç que fa per picar pedra i portar bandes d'aquest i altres estils.

Darrer clip de la banda amb 'G. M. M. (The Great Metal Motherf*cker)'

- Quant feia que no tocàveu a Igualada?
D.R.: 4 anys. Hem tocat a Lleida, Reus, Castellgalí o Manresa, per exemple. Però aquí costa.
BB.: Estem molt contents de tornar a tocar a casa, durant la Festa Major i en el marc de l'Igualada Rock City. Fa uns mesos hem assistit al Rock Fest de Barcelona, al costat de bandes com Aerosmith, Alice Cooper i altres noms més coneguts. Potser això ha donat un cop de mà perquè ens programin aquí. No passa cada dia que una banda catalana despunti a nivell internacional. Amb això vull dir que ens ho estem currant molt. Dins del món del metal estem posant Igualada i la Conca al mapa europeu.

- Trobeu molta diferència en esdeveniments d'aquestes característiques en altres territoris o altres països?
BB.: Al País Basc si que notes una major permeabilitat d'estils, ja sigui en festivals o en festes majors. I a França o Alemanya ja és un altre nivell. I si comences a valorar l'IVA...
D.R.: Gravar la cultura amb un 21% és una vergonya. Vol dir que l'expressió identitària d'un país, d'una gent, és un luxe. A més, ofega qualsevol iniciativa que vulgui obrir-se camí.

- Quins concerts us esperen els propers mesos?
BB.: Al setembre toquem a l'estat espanyol i al Marroc, a l'octubre tenim una gira a França amb 10 dates tancades, al novembre tornem a Alemanya acompanyats d'altres bandes i al desembre ens arribem a la República Txeca.

També et pot interessar