Pancho Varona

Foto: 

Pancho Varona

Pancho Varona: “Trobo que ser compositor i arranjador, estant sempre a l’ombra, és una feina preciosa”

Guitarrista de Joaquín Sabina i compositor d’algunes de les seves cançons més emblemàtiques, actua dijous i divendres al Voilà! en solitari.
Aloma Vilamala
,
17/11/2015
Música
Pancho Varona ha acompanyat, des de principis dels 80, Joaquín Sabina. No només això, sinó que li ha musicat les seves lletres, li ha fet de productor, i han compartit molt més de 29 dies i 500 nits. Varona és el responsable de la composició d’alguns dels temes més emblemàtics del de Madrid. A part d’escriure música per a Sabina, ha composat molts temes per a altres artistes, com Ana Belén, i ha produït alguns discos, com alguns d’Estopa. Quan no està de gira amb Sabina, gira amb un espectacle paral·lel, 'Noche Sabinera', on comparteix escenari amb dos músics de Sabina més, Mara Barros i Antonio García de Diego. Ara, però, es presenta al públic tot sol al Voilà! de Manresa, i li fa tanta il·lusió explicar les històries de les cançons com tocar-les. Per divendres 20 ja ha exhaurit entrades, però encara en queden pel dijous 19.
"Estic preparant un guió i la veritat és que em fa quasi la mateixa il·lusió explicar les històries que hi ha darrere de cada tema, com i quan el vam compondre, que tocar les cançons en si"

Actues dijous i divendres tot sol, sense Sabina ni sense Mara Barros i Antonio García, amb qui normalment dus a terme l’epsectacle 'Noche Sabinera'. Com és això?
Actuo sol, sí, com els valents! Va sortir la possibilitat de fer 4 concerts a Catalunya i no m’ho vaig pensar. He de confessar que sí que em fa més respecte plantar-me davant del públic ara que quan vaig amb la Mara i l’Antonio. Però a la vegada em fa molta il·lusió. Quan som tres, estem subjectes a un guió i tot està parlat. En canvi aquests dies estaré sol a l’escenari i podré fer el que em vingui de gust. Estic preparant un guió i la veritat és que em fa quasi la mateixa il·lusió explicar les històries que hi ha darrere de cada tema, com i quan el vam compondre, que tocar les cançons en si.

I què explicaràs als assistents? 
Doncs explicaré com van ser els mesos previs abans de compondre Con la frente marchita, o d’on, en quin moment i per què va sortir Y sin embargo. I com que no estarem pròpiament en una 'Noche Sabinera', explicaré també com va ser No me importa nada per a la Luz Casal. Si ho voleu saber, heu de venir al concert.

Quan feu la 'Noche Sabinera' feu sortir gent a cantar. Això passarà?
El format serà més o menys el mateix que el de l’espectacle, la idea és cantar aquestes cançons tan boniques. I a partir d’aquí, pot passar de tot. No sé si faré cantar gent del públic. Potser enmig de l’eufòria pregunto “vinga va, qui surt a cantar aquesta amb mi?” La veritat és que és una part divertida de la 'Noche Sabinera', molt propera al públic. Ja veurem si ho faig. Em puc permetre coses, estic sol i tindré molta llibertat.

Com és compondre amb i per a Sabina?
Joaquín és enorme. Normalment, ve amb una idea, una lletra ja feta, o començada. Ell és un grande, i com als genis, se li ha de donar la màxima llibertat per compondre.  La resta ens adaptem a aquest inici i musiquem la lletra. Podria ser al revés, i que ell posés lletra a una melodia meva, però llavors Joaquín estaria més coartat, més encorsetat. És per això que normalment el mètode de treball és aquest. 

Amb la teva faceta de compositor i arranjador sempre has estat en segon pla, al darrere de Sabina. T’agrada aquest rol?
Per exercir aquesta professió s’ha de tenir vocació. Sí que hi ha gent que vol focus i ocupar el centre de l’escenari, però no és el meu cas. Jo el que vull és ser bo en la meva feina, que és tocar, produir, acompanyar, sempre dos metres darrere seu. I trobo que és una feina preciosa. A més a més, està clar que no tots podem ser Messi, hi ha d’haver defenses i laterals, Busquets. Jo no sóc un solista, un artista. Jo sóc músic.

Feu aquestes gires mentre Joaquín Sabina es pren èpoques de descans. I vosaltres, els seus músics, no necessiteu descansar? 
Ui! Jo em passo 3 dies sense fer res i necessito activitat. La veritat és que em ve molt de gust que passin coses. Vaig veure un cap de setmana buit a la meva agenda i vaig parlar amb el Ruben, que ens busca actuacions a Catalunya. Li vaig demanar jo que me l’omplís. Estic molt bé de salut, i trobo que s’ha d’aprofitar el temps ara que podem. 

Com serà el concert del Voilà? Com és tocar davant d’una sala de 50 persones després d’haver tocat amb estadis amb milers de fans?
La veritat és que em poso més nerviós quan estic a un lloc petitet. Veig les cares de tothom i les seves reaccions. Quan toques a un gran estadi, el que veus a l’altra banda és una massa fosca... Crec que estaré més en tensió, a més em trobaré sol davant del perill!

Què creus que tenen les cançons de Sabina que enganxin tant, i que se segueixin cantant sense que passin de moda?
Darrera d’aquestes cançons hi ha un geni escrivint. Ell ho diu sempre, que no és un ‘cantante’ sinó un ‘contante’. Jo diria que un 70% de les cançons són les seves lletres precioses. L’altre 30% és la música. Sabina és únic, el millor. 

Més informació: 

Concerts al Voilà!
Dijous 19  i divendres 20 de novembre, 22h
Sorteig pel concert del dijous aquí
Entrades anticipades pel concert del dijous aquí.
Divendres: ENTRADES ESGOTADES
Voilà! Manresa (C/ Del Cos, 74, Manresa)

Altres dates:
21 de novembre
Espai Miravall (Juneda)

22 de novembre
L’Oncle Jack (L’Hospitalet de Llobregat)

A

També et pot interessar