Foto: 

Oyeme!

El Quartet Mèlt fa les 'Maletes'!

El jove grup vocal guanyador del concurs 'Oh Happy Day' comença la gira del seu primer disc a Manresa
Ariadna de Anta
,
15/04/2016
Música
Sentir-los cantar és un goig, una alenada suau i càlida plena d'emocions. Gaudeixen la música i ens conviden a gaudir-la amb ells, tenen la capacitat de presentar-nos i redescobrir-nos temes plens de vitalitat. Són el Quartet Mèlt, el grup vocal que va captivar-nos amb el seu pas per 'Oh Happy Day' i es va coronar guanyador de la tercera edició. A través de la pantalla, l'Ariadna, l'Oriol, l'Eloi i la Magalí ens han mostrat la seva versatilitat i eloqüència, i ara ens conviden a fer-ho en directe. Han fet les 'Maletes' i se'n van de viatge per presentar el seu primer disc. La creativitat que avui ja conforma la seva identitat els hi permet vagar per diferents estils musicals, vestint-los, acolorint-los i creant una dimensió pròpia a través d'un llenguatge elegant, gentil i serè. Ens conviden a viatjar per un repertori replet de cançons típiques catalanes, pop actual i composicions clàssiques de cant coral. 'Maletes' (RGB Suports, 2016) sortirà el 22 d'abril a la venda i farà la seva primera parada a Manresa. La Magalí Sare, soprano del grup, ens explica com ho estan vivint tot plegat. Cantant, cantant... aquest quartet s'ha fet gran!
"Ens agrada pensar que eduquem una mica les orelles de la gent amb coses que potser no s'havien plantejat de sentir i això ens posa molt feliços"

- Com neix el Quartet Mèlt?
L'Ariadna, l'Eloi i jo cantàvem al mateix cor, al cor Anton Bruckner, un cor molt familiar on el director era el germà de l'Ariadna i la directora la meva germana. Un dia després d'un assaig vam sortir a cantar Nadales pel barri Gòtic tota una colla, deuria ser el 2010, i aquí es va incorporar l'Oriol a qui  coneixíem d'un altre cor. Durant molt de temps vam anar sortint a cantar, fins que al final vam quedar només 4. Aleshores, tots quatre anàvem a tot arreu i va néixer el Quartet Mèlt, l'any 2012.

- Vau començar al carrer i després què? Què fèieu abans?
El concert que hem anat fent molt de temps, ben bé des que vam començar a cantar, es diu 'Masterconcert'. Es diu així perquè dins aquest concert hi havia com a eix de totes les cançons la 'Masterpiece', que és una suite de petites peces que és un recull de tots els estils i totes les èpoques de la música.

- Així el 'Masterconcert' era com un concert didàctic?
Sí, potser sí que podríem dir didàctic perquè era un recorregut musical que anava des del Renaixement, passant pel Barroc, el Classicisme fins a petar al Romanticisme, l'Impressionisme i al final acabàvem fent alguna cançó popular o alguna cançó més moderna o espiritual negra. Vam estar dos anys fent aquest concert.

- Del 'Masterconcert' a 'Oh Happy Day', on vam conèixer la vostra vessant més polifacètica. Creus que el pas pel programa ha canviat la vostra essència?
Doncs les dues coses, penso, sí i no. És a dir, nosaltres sabem qui som i sabem molt bé què ens agrada, ara mateix estem fent grans formats, amb músics i amplificació, però tard o d'hora cauen bolos que son íntims, de petit format perquè ens agraden les dues coses.

- El petit format s'adequa més a vosaltres?
Nosaltres sempre ho hem cregut així, hem començat fent música a capella i hi hem estat molt de temps, és ara que hem començat amb concerts més grans.

- I pel què fa la vostra essència musical?
Òbviament el pas pel programa ens ha canviat, ara fem música que no ens havíem plantejat de fer, música super actual, amb arranjaments nous...Nosaltres abans sempre havíem agafat arranjaments fets, arranjaments corals que ens agradaven i els fèiem per quartet. Ara estem fent música nova i amb un llenguatge modern, jo estic estudiant modern, però els meus companys han estudiat sempre clàssic i fa poc que s'hi estan introduint. Però és fantàstic, això ens enriqueix moltíssim!

- Si parlem de cant coral, ser un quartet és un avantatge o desavantatge?
Jo crec que és avantatge, un gran avantatge. Som quatre, aleshores a nivell pràctic som una formació que requereix poca cosa alhora de muntar un espectacle o contractar-lo, necessitem pocs micros, amb un espai petit ja en tenim prou. Així que tenim l'avantatge que som fàcils de sonoritzar i podem anar a tot tipus d'espai, gran o petit.

- I pel que fa la sonoritat?
A veure, nosaltres d'entrada no ho tenien massa clar això d'anar a 'Oh Happy Day' perquè en un principi vam pensar que potser buscaven coses més comercials, i nosaltres no som comercials, ho teníem claríssim, fem un producte que intentem fer-lo de màxima qualitat, treballar moltíssim i que tingui molta qualitat la música. Sí d'alguna cosa estem contents d'haver passat pel programa és que en aquest sentit s'ha fet justícia, ha prevalgut la qualitat i no pas allò comercial. I ostres, això a mi em posa molt feliç!

- Llavors heu sabut transmetre la vostra essència, no?
Això, si fem un concert on potser fem una peça de Johann Bebastian Bach i hi ha nens de 10 anys, o menys, bocabadats escoltant, i penso "wau, que bé!" Nens que escolten música clàssica i que els agrada! Em refereixo a nens perquè el nostre públic sobretot son famílies.

- Sí, la música clàssica potser no es troba en l'ordre del dia de gaires cases, pot resultar sorprenent que l'apropeu fàcilment a un públic familiar i que els en descobriu la bellesa.   
I tant! Exacte, entre cometes ens agrada pensar que eduquem una mica les orelles de la gent amb coses que potser no s'havien plantejat  de sentir i això ens posa molt feliços.

- Ara és l'hora de fer les 'Maletes'. Per què 'Maletes'?
Si ens parem a pensar, 'Maletes' pot voler dir moltes coses, maletes pot implicar viatges i sens dubte estem passant per un viatge en què no parem de fer parades i seguim viatjant constantment i vivint coses noves. També la idea maletes és perquè és un disc que és un poti-poti, hi ha temes de tots els estils i llavors doncs sentim que cada tema és una maleta, cada tema et porta un viatge. És un títol que és un nexe entre totes les cançons, perquè realment algunes no tenen res a veure amb les altres, i les percebem com un munt de maletes que agafem amb nosaltres i que ens les enduem de viatge.

- El disc és a capella o amb banda?
Al disc hi ha onze temes i n'hi ha sis a capella i cinc d'instrumentals, són versions dels temes que vam fer a 'Oh Happy Day', més alguna sorpreseta per allà.

- Algun tema vostre d'abans?
Nosaltres el tema que teníem d'abans és la 'Masterpiece', i el 'Ton pare no té nas'. Llavors a part d'això, hi ha tot de temes que han anat apareixent a 'Oh Happy Day', hi ha un parell de cançons noves, un tema meu, 'Madame Li', i un arranjament de l'Eloi en una havanera que es diu 'Vestida de nit'. I això és inèdit, així que hi ha una mica de tot. Coses que ja ens agradaven d'abans, coses que hem fet ara i coses noves.

- A Manresa s'ha hagut de programar un segon concert, perquè les entrades del primer van volar, i sembla ser que porteu un ritme frenètic de venda d'entrades. Sorpresos?
Home, aquest Nadal vam esgotar-ho tot, tretze concerts i tot esgotat. I clar, això...no sabíem ben bé què estava passant, ara ens adonem que la vida ens ha canviat com un mitjó.

- Teniu l'agenda gaire atapeïda?
Uff, la gira que tenim ja mira més enllà encara. La gira d'aquest disc durarà fins l'octubre tot i que encara no està tancat, i ja surten concerts nadalencs per l'any que ve. Així que deixem que les coses passin...

- Això que us està passant té més magnitud del que segurament havíeu imaginat...esteu espantats?
No... no crec que estiguem espantats perquè justament cada vegada aprenem més, controlem més la situació i crec que cada vegada podem fer més el que nosaltres volem, però potser el que sí ens va espantar, entre cometes, va ser el fet de la televisió. 'Oh happy day' va fer que allò que ja fèiem, ho veiessin milers de persones, o sigui mostrar-nos a gran escala,

- Així, més aprenentatge humà que musical?
Molt més d'humà, bo i dolent. No és fàcil el camí on estem, n'estem aprenent moltíssim de "peus a terra, cap fred". Però apreciem molt el que ens està passant i estem super agraïts a la gent, tothom qui ens ve a escoltar i ens dóna molt suport.

- Has composat un tema pel disc, també et dediques a composar?
Actualment estic estudiant tercer de grau superior de jazz i ara fa uns quatre o cinc anys que vaig començar a composar, tinc bastants temes composats perquè m'agrada molt, no sé si ho faig bé ho malament però m'agrada. No tinc més coneixements que els del conservatori, però m'agrada molt, el piano m'ajuda molt. Aquest tema, 'Madame Li', ja el tenia només vaig haver de fer un arranjament a quatre veus, és la història d'una princesa. M'hagués agradat compondre algun tema, però no hi havia temps i no volia fer-ho a corre-cuita.

A

També et pot interessar