Dia de la dona

Foto: 

Ester Besolí
Obra de l'artista Ester Besolí

6 propostes per reflexionar sobre les qüestions de gènere

Exposicions, teatre i jornades culturals per celebrar el dia 8 de març a les Terres de l'Ebre
Rosa Banqué
,
05/03/2015
Activa't
La cultura sempre és una bona manera per qüestionar-se rols, estereotips i costums socials. En aquest cas, la reflexió al voltant del gènere, amb motiu del dia 8 de març - Dia de la Dona Treballadora - marca moltes de les activitats que tindran lloc aquest cap de setmana. Us hem preparat un recull d'aquells esdeveniments culturals que ens conviden a reflexionar al voltant d’aquesta diada, dels nous feminismes, de les noves maneres d'estimar o de la construcció dels cossos. Exposicions, teatre, poesia i altres activitats destinades a (re)pensar aquesta qüestió a través de les sensacions de les imatges o les accions o a través de la racionalitat dels discursos.
"Exposicions, teatre, poesia i altres activitats destinades a (re)pensar aquesta qüestió, a través de les sensacions de les imatges o les accions o a través de la racionalitat dels discursos"

1- L’empoderament de la dona: Amb l’exposició ‘Una literatura pròpia, dones escriptores’, que s’inaugura a Amposta el dia 6 de març i es mourà per totes les Terres de l'Ebre durant aquest mes, es posa sobre la taula la importància de la dona a la història de la literatura, que com en molts altres camps, s’ha construït sense noms femenins.
Més informació

2- Nous feminismes: Amb les Quartes Jornades per la Pau organitzades per la Unesco sota el títol ‘Les dones, constructores de pau’, que tindran lloc a L'Ampolla el dissabte 7 de març, es parlarà sobre el feminisme i la seua importància en els moviments socials. Amb conferències com ‘La pau serà feminista o no serà’, a càrrec de Laura Castillo Mateo, podrem investigar sobre noves tendències del feminisme, un moviment amb molta història i cada vegada més ampli.
Més informació

3- Noves maneres d’estimar: Amb les obres de teatre ‘No em toquis la flor’ que s’interpretarà a el Perelló, ‘No és tan fàcil’ que es representarà a Flix, escrita per un component del Tricicle i 'La Reina de la bellesa de Leenane' en el marc la Terra Alta per l'equitat de gènere; s’explicaran vàries històries d’amor i de parella, algunes amb finals feliços i altres no. I és que l’amor romàntic promou unes normatives on no tothom se sent còmode i també una heteronormativitat difícil de combatre.

4 - La construcció dels cossos: Amb l’exposició 'Im-Perfectes' ideada per les germanes Olga i Ester Besolí es posen en qüestió les pressions socials al voltant dels cossos. Aquests cànons de bellesa imposats per la societat patriarcal provoquen inseguretats, trastorns alimentaris i més maldecaps. En enderrocar poc a poc aquestes concepcions, podrem obrir noves mentalitats i entendre millor les noves maneres de construir el gènere i les identitats sexuals, lluny de la polaritat home i dona.
Més informació

5- Les noves famílies: Cada vegada més la idea de família nuclear es difumina més entre noves reproduccions i tendències familiars, però la idea de maternitat i reproducció segueix amb nosaltres. Amb l’exposició temporal 'Crianza, relleus amb paper reciclat' de Susana Alfaro, podem penetrar en els sentiments de la maternitat i tota la reflexió que els envolta.
Més informació

6- Poesia intergeneracional: Qui pensa el món? Qui fa poesia? En el marc del Dia de la dona treballadora a La Llar d'Amposta, recital poètic de Sam Vila, Joana Serret, Rafel Haro i Belinda Roca. Els quatre poetes recitaran poemes al voltant de les figures femenines o poesia feta per dones. No només una qüestió de lírica, sinó també una reflexió sobre els patrons culturals que han inspirat els autors, la majoria d'ells, homes. I un punt de partida per les veus femenines que fan poesia.
Més informació

  • imatge de control 1per1

 

A

També et pot interessar