Antoni Mª Claret: “Les Terres de l’Ebre tenen 26 carrers amb nom de data”

Aquest barceloní ha creat el portal 'Cronovies', un recull dels carrers que commemoren fets històrics
Surtdecasa Ebre
,
27/10/2012
Activa't
Si tens curiositat per la història i tens ganes de fer un recorregut distret per les Terres de l'Ebre, et proposem una aventura interessant: recórrer les quatre comarques de dalt a baix per conéixer de primera mà els carrers que commemoren efemèrides històriques. De fet, aquesta és la idea d'un barceloní de 61 anys que ha creat Cronovies, un projecte de col·leccionista que preten reunir en una base de dades tots els carrers que tenen nom de data a Catalunya, per després mostrar-los a través d'un portal web. A les Terres de l’Ebre ha localitzat 26 carrers amb noms de data (cronovies, com ell els anomena) i ara es proposa que la ciutadania li pugui enviar les fotografies d’aquestes plaques de carrers.
 
- Com se't va acudir iniciar aquest projecte de recerca de noms de carrers amb dates?
Passejant el 25 d'agost de 2004 per Sant Sebastià, vaig veure la placa de la "Calle del 31 de Agosto". Al relacionar-ho amb els carrers que coneixia de Barcelona i altres indrets amb nom de data, em vaig fer el propòsit de fotografiar-los per anar-los col·leccionant. Com que, de mica en mica, anava incrementant el nombre de cronovies, això m'animava a seguir. El 2008 quan vaig engegar el web em vaig plantejar obrir la col·lecció a tothom.
 
- Un projecte similar ja exisitia...
Sí, el meu germà em va dir que en Màrius Serra havia fet alguna cosa similar amb els carrers amb nom de data i vaig decidir contactar amb ell. Em va dir que l'any 98, amb en Carles Capdevila, en Jordi Puntí i en Pau Vidal, van crear un web en què relacionaven, sense cap mena de foto, cronovies de tot el món que la gent els anava informant de la seva existència. Van aconseguir detallar-ne unes 200. Encara es pot veure algun detall del web en aquest link. En Màrius va ser qui em va suggerir fer servir els mots cronovies, 'cronovías' i 'chronoways'. També 'carrendari' i 'callendario'.
 
- Què has descobert de particular a les Terres de l'Ebre? Hi ha més carrers que a altres zones de Catalunya o més o menys igual?
A les Terres de l'Ebre n'hi ha un total de 26 (9 al Baix Ebre en 7 poblacions, 12 al Montsià en 6 poblacions, 4 a la Ribera d'Ebre en 3 poblacions i 1 a la Terra Alta). Potser l'índex de cronovies sigui més baix que en les comarques barcelonines, però més que a les lleidatanes, tret del Segrià. De fet fa temps que no vinc per aquestes terres exceptuant la meva escapada a prop d'Arnes l'any passat, però la cronovia d'aquí ja la tenia.
 
- Quin és el carrer de les Terres de l'Ebre que més t'ha sorprés?
Potser el 19 de juliol, un carrer que està a Flix dins de la Colònia Fàbrica i que el seu nom no depén de l'Ajuntament. Fa referència a la reacció dels treballadors i classes populars l'any 36 i que va aconseguir mantenir el nom durant tot el franquisme. O potser, la placa del 8 de desembre d'El Perelló dedicada als herois locals de la Guerra dels Segadors l'any 1640. També és curiosa la de la Plaça 20 de maig a Deltebre, que commemora el moment en què La Cava i Jesús i Maria se segregaren de Tortosa per formar el nou municipi de Deltebre.
 
- Quin municipi ebrenc té més carrers amb nom de data?
La Ràpita, que en té 4. Una xifra relativament molt alta si la comparem amb les 6 de Barcelona, Terrassa i Viladecans que són les que en tenen més a Catalunya.
 
- A la pràctica, com fas la feina de recerca? Tens col·laboradors a cada territori o viatges tu mateix?
La família coneix la meva dèria i m'ajuden. Els amics i gent que ha entrat a la pàgina web també n'han aportat moltes. Fins avui n'he aconseguit, fotografiades per mi, 409 d'arreu del món de les 1240 incorporades al web. També he comptat amb l'inestimable ajuda d'en Nicodos, un argentí que hi ha contribuït amb gairebé 300 cronovies sudamericanes. Pel que fa a les cronovies catalanes disposo de la base de dades de l'INE que m'ha permès conèixer les existents. De la resta del món les cerco pel Google Maps i aleshores contacto amb els Ajuntaments per a que me les enviïn.
 
- Alguna anècdota internacional?
Un alcalde francès va donar-me a conèixer a una associació francesa de nom Intercultura que treballa amb els joves i que van tenir una idea similar però, per fer una agenda i exposicions a França, Itàlia i Espanya. L'agenda tindrà una foto de cronovia europea per a cada dia. Crec que encara els falta molt, però el contacte m'ha servit per intercanviar-ne algunes amb ells.
 
- Quin és l'objectiu final d'aquest treball?
L'objectiu és doble. D'una banda, obtenir les 414 plaques de cronovies de Catalunya. De fet, les que són possibles d'obtenir, ja que algunes no tenen placa. Ara me'n falten 47, 12 d'elles a les Terres de l'Ebre. El segon objectiu és completar el 'carrendari', és a dir, obtenir-ne, mínimament una, per a cada dia del calendari. A hores d'ara ja només em resten 28 dies per aconseguir-ho. En tinc de 41 països. La idea és que cadascuna de les cronovies tingui l'explicació de la commemoració i, també, es facilita l'enllaç a Google Maps per accedir immediatament a la seva localització.
 
--
Visita el web Cronovies (enllaç) 
  

A

També et pot interessar