Llibertes

Foto: 

Cedida
Algunes de les integrants del col·lectiu Llibertes

Llibertes, el nou col·lectiu feminista de les Terres de l'Ebre

El proper 10 de març celebraran l'acte de presentació a Deltebre
Anna Zaera
,
04/03/2018
Activa't
Llibertes és el nou col·lectiu feminista de les Terres de l'Ebre, que es presentarà en societat el pròxim 10 de març a Deltebre, després d'haver participat en la primera vaga feminista del 8 de març a Tortosa. El seu objectiu és promoure el pensament feminista i un espai de reflexió que pugui qüestionar algunes construccions socials. Treballaran a partir d'assemblees obertes i volen ser també un grup de suport per totes aquelles dones que hagin patit algun tipus de violència de gènere i vulguin expressar-se mantenint l'anonimat. Amb tot, el seu plantejament es fa servir del feminisme com una via per a l'emancipació social i de classe. La finalitat no és lluitar per la igualtat, sinó proposar un altre model de societat. Les respostes a aquesta entrevista han estat contestades de forma consensuada segons els criteris del col·lectiu.
"La dominació dels hòmens sobre les dones és una manifestació jeràrquica de la societat. El combat contra el patriarcat és per a les llibertes part de la lluita de classes i la lluita contra l’Estat"

- Per què Llibertes?
El nom està relacionat amb la voluntat de néixer com a un col·lectiu feminista llibertari. Les llibertes fan referència a les dones que surten i s'alliberen de l'esclavatge. La dominació dels hòmens sobre les dones és una manifestació jeràrquica de la societat. El combat contra el patriarcat és per a les llibertes part de la lluita de classes i la lluita contra l'Estat. Com afirma Susan Brown, "Ja que l'anarquisme és una filosofia política oposada a tota relació de poder, és intrínsecament feminista".

- Expliqueu-me quina és la vostra filosofia.
La nostra filosofia parteix de la necessitat d'avançar cap a una societat més justa i igualitària. També volem trencar amb el marc binari de gènere i vincular aquest concepte al marc opressor de l'heteropatriarcat.

- Teniu una vocació també de generar pensament ubicat en aquestes coordenades espai-temps. És a dir, testimoniar la situació del 2018 a les Terres de l'Ebre?
Aquí, a Terres de l'Ebre, ja fa temps que se senten veus en aquesta direcció. Ens sentim hereves de moviments feministes que hi ha hagut aquí, per exemple, el col·lectiu de dones de Tortosa, d'ara fa 30 anys, o el col·lectiu de dones de Terres de l'Ebre, que va sorgir per lluitar contra la llei de l'avortament. S'ha de tenir en compte que hi ha moltes conquestes que ens vénen d'altres llocs i que aquí també arriben. Igualment, detectem una certa involució en aquest sentit i, per això, hem de continuar treballant. Com a col·lectiu, les Llibertes, naixem a les Terres de l'Ebre, però ens projectem cap a altres territoris. Per això, no tanquem les nostres accions, tallers, cursos, xerrades, conta contes... al nostre espai geogràfic.

- També teniu pensat recollir testimonis de dones de manera anònima a través del vostre web? Per què ho heu decidit?
Des de la realitat en què ens trobem en diferents àmbits de la nostra vida quotidiana ens adonem que, més enllà de les agressions que pateixen moltes dones, hi ha una empremta que aquestes deixen en la seva autoestima i fortalesa. Igualment, es detecta que, aquelles que poden denunciar aquestes agressions, tenen més facilitat d'apoderar-se. Per això, tot i que sabem que mai les cartes anònimes poden substituir les denúncies, aquestes, de vegades, no es posen per moltes raons, algunes són perquè han prescrit el delicte o perquè el que es va fer no es considera delicte, etc. Així, amb les cartes anònimes, volem retornar-los-hi la veu i que tornin a apoderar-se i guanyar confiança en elles mateixes. A més, amb els seus testimoniatges podem ajudar d'altres dones a entendre què estan vivint i fer un pas per millorar la seva vida. No estem soles!

- Quin tipus d'activitats teniu previst organitzar? N'hi ha alguna de programada que ens pugueu donar més detalls?
El dia 10 de març, per la reivindicació i vaga del 8M, fem un conjunt d'actes amb les F de Figa a Deltebre. De fet, serà la nostra presentació pública del col·lectiu Llibertes. Al mateix temps, el mateix dia 8M, fem vaga i participem amb la comissió #VagaFeminista a Terres de l'Ebre, en l'acte que es celebrarà a Tortosa a 18 hores a la plaça Barcelona.

- Voleu que els homes tinguin també un paper en aquesta organització?
Nosaltres partim d'anar més enllà del gènere. Per això, les Llibertes l'integren persones feministes. El gènere és una construcció social.

- El domini heteropatriarcal és general. Quina serà la vostra manera d'incidir-hi a peu de carrer?
Un exemple, que podem explicar, ha sigut el taller sobre el llenguatge sexista als mitjans de comunicació que vam fer. En la part final del taller sempre debatíem com podíem revertir aquest llenguatge. Crec que aquesta voluntat de conscienciació i de revertir la situació sexista i discriminatòria serà la nostra màxima prioritat i el motor de les nostres accions.

- Teniu pensat col·laborar amb altres col·lectius de les Terres de l'Ebre que neixen amb aquesta filosofia com F de Figa o LGTeBRe? Ja heu establert algun contacte?
Sí, ja hem col·laborat amb les F de Figa, el col·lectiu LGTeBre o les Papallones Liles de Creixell. De fet, la nostra voluntat és continuar aquest camí engegat i anar fent créixer i enfortir la xarxa feminista.

- Quin és el vostre diagnòstic dies abans de la Vaga del 8 de març? Creieu que en els darrers temps el moviment feminista s'ha fet més visible?
Per a nosaltres sí que és evident que s'estan fent més visibles els moviments feministes. Això s'observa en diferents àmbits i campanyes com per exemple el "me too", i pel que fa al país, els col·lectius feministes creixen i difonen la lluita feminista. Les persones feministes cada cop ens estem apoderant més i estem lluitant i aconseguint noves fites. La vaga del 8M genera un debat que ajuda a canviar mentalitats. La vaga ja és un pas endavant i té un sentit pedagògic i de lluita social, com diu Sílvia Federici: "La igualtat és un terme que congela el feminisme, dir que només lluitem per la igualtat és dir que volem l'explotació capitalista que pateixen els hòmens". La lluita contra el capitalisme patriarcal és cosa de totes i de tots.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar