Cinema 100% fet a l'Ebre

Del 27 al 30 de juny, nova edició del festival Curt Redó a Campredó
Surtdecasa Ebre
,
02/07/2013
Arts
Que un territori menut com les Terres de l’Ebre tinga un festival de curtmetratges dedicat al realitzadors locals no vol dir que ens agradi mirar-nos el melic. El Curt-redó no pretén lloar les virtuts de ningú, sinó posar sobre la taula —en aquest cas sobre la pantalla de projeccions— aquells debats socials, culturals i antropològics que ens ajudin a prendre de consciència del que som. És més un acte d’autoconeixement que d’exhibicionisme. La programació d’enguany inclou una vintena d’obres que es podran veure del 27 al 30 de juny, a la plaça de l’Església de Campredó, en sessió de cinema a la fresca a partir de les 22h. Us fem cinc cèntims de les principals obres que s’hi projectaran:
 
La estrategia de Madame Bretó, de Zoraida Rosselló (Divendres 28 de juny)
Amb el documental La estrategia de Madame Bretó, la realitzadora Zoraida Rosselló  barcelonina, però amb arrels familiars a Santa Bàrbara— retrata la quotidianitat de la vida rural a la comarca del Montsià. La seva mirada, diguem-ne, urbanita sobre la manera de fer de pagès fa que la història de la construcció d’una ratera adquireixi volada surrealista. Pel punt de vista singular i la realització esquemàtica —pla seqüència i primers plans molt tancats que emfatitzen tot allò que queda fora de l’enquadrament—  l’opera prima de Rosselló ha estat seleccionada en diversos festivals —a Cadis, Tenerife i Bilbao— i aquesta tardor es podrà veure l’Aesthetica Short Film Festival de York, al Regne Unit. 
 
La ciutat efímera, d’Albert Vidal (Divendres 28 de juny)
Des de Deltebre, el realitzador Albert Vidal presenta un film de gairebé quaranta minuts sobre el Festival Deltebre Dansa, un certamen dirigit pel coreògraf tortosí Roberto Oliván que cada estiu reuneix més de dos-cents ballarins al mig del delta de l’Ebre. Així, per uns dies, aquest racó del sud del Principat es converteix en un dels principals pols creatius d’Europa en l’àmbit de la dansa i el circ contemporani. Albert Vidal ha donat veu a una vintena d’entrevistats (ballarins d’arreu del món, alumnes, professors, dinamitzadors culturals i polítics) que parlen dels reptes del territori, de l’art com a dinamitzador social i econòmic, de l’amor per la dansa, de l’erotisme dels cossos, del contacte directe amb la natura i dels estigmes que pateixen els ballarins, entre d’altres temes. Tot plegat, il·lustrat amb imatges dels espectacles que es van presentar en la darrera edició del Festival Deltebre Dansa. 
 
Interior de Paisatge, d'Elisenda Trilla (Dissabte 29 de juny)
Dissabte serà el torn del documental Interior de Paisatge, de la realitzadora vallesana Elisenda Trilla. Un treball reflexiu i contemplatiu, que pren com a fil conductor la candidatura impulsada per diverses associacions del Priorat per demanar a la UNESCO que declari la comarca "Paisatge Cultural Patrimoni Mundial". I són precisament les semblances econòmiques, socials i paisatgístiques entre el Priorat i la Terra Alta les que converteixen aquest documental en una interessant eina per refelxionar sobre el futur de les Terres de l’Ebre. El mes de novembre passat, Interior de Paisatge va obtenir el Gran Premi del Jurat de la segona edició d'El Most Festival del Penedès, un esdeveniment d'abast internacional que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava.  
 
Au però au, de Guillermo Barberà (Dissabte 29 de juny)
'Estem orgullosos del que som i no tenim complexos per fer-ne broma'. Aquest és el titular amb què, fa uns mesos, obria una entrevista que aquest portal va fer al fotògraf i realitzador tortosí Guillermo Barberà. Parlava d’Au però au, una comèdia rodada al Delta de l’Ebre que porta els tòpics de la nostra terra a l’extrem, per riure-nos-en. El migmetratge impulsat per la productora ampostina Films Nòmades fa notar l’admiració de Barberà per directors de cinema com Berlanga i Fellini. El Film es va estrenar fa dos mesos i ha despertat interès en tots els pobles de les Terres de l’Ebre on s’ha projectat.
 
Criatures de nit, Sonàmbula, Oda al amor, Lois tengo que decirte 
Javier Araguz (Divendres 28 i dissabte 29 de juny)
L’escriptor i realitzador Javier Araguz presenta per primera vegada els seus treballs al festival campredonenc. Nascut a Barcelona, però assentat a Camarles des de fa uns anys, aquest jove director fa gala del domini de multitud de disciplines artístiques (il·lustració, disseny gràfic, escriptura) que l'han proveït d'un estil narratiu propi. Com a escriptor és autor la saga juvenil El mundo de Komori, una trilogia fantàstica que vol portar a la gran pantalla. I mentre treballa per aconseguir-ho, ha tirat endavant diversos curtmetratges de gènere (Criatures de nit, Sonàmbula, Oda al amor, Lois tengo que decirte), fets amb  pressupostos molt baixos, però amb guions creatius i molt ben travats. 
 
Tortosa, ciutat del renaixement, de Germán Machí (Divendres 28 de juny)
Després de sis anys, un dels grans èxits del Curt-redó Film Festival  ha estat la capacitat d’aglutinar professionals campredonecs de l’àmbit audiovisual i, de fet, molts d’ells estan treballant conjuntament sota el paraigua de l’empresa Celofán Audiovisual en la producció de documentals, videoclips i espots publicitaris. El seu darrer treball ha estat l’espot promocional Tortosa, ciutat del Renaixement, dirigit pel realitzador campredonenc Germán Machí i protagonitzat pels actors tortosins Pere Ponce, Sílvia Sabaté i Belén Fabra. 
 
--

A

També et pot interessar