Vestits de paper Amposta

Foto: 

Cedida

50 anys cosint vestits de paper a Amposta

El Museu de les Terres de l'Ebre celebra mig segle del Concurs de Vestits de Paper amb una vintena de vestits, dels setanta fins a l'actualitat
Roser Regolf
,
16/08/2021
Arts
Una vintena de vestits llueixen a la sala d'exposicions temporals del Museu de les Terres de l'Ebre. Dissenys de gala, vestits de festa o que representen altres èpoques o cultures, tots ells tenen en comú l'originalitat d'estar fets íntegrament amb paper. És la peculiaritat de la vuitantena de modistes que, des de principis dels setanta fins avui, han creat centenars de vestits amb paper amb l'única finalitat de presentar-los al Concurs de Vestits de Paper d'Amposta, un certamen que celebra 50 anys amb una exposició al Museu de les Terres de l'Ebre, fins al tres d'octubre.

La mostra, que ret homenatge a les creadores de totes les peces que han desfilat per la passarel·la del Concurs, recull 20 vestits, a més de tocats i barrets, protectors per a les sabates, complements i bosses confeccionades a mà amb paper de diferents tipus. Encapçalant l'exposició, els dos dissenys més antics que encara es conserven de la primera edició, l'any 1971, de la qual també han aconseguit recuperar parcialment el que va ser el primer premi del Concurs, un vestit de núvia batejat com a "Bajo el sol de España".

 


Dissenys de colors diversos i de textures sorprenents per estar fetes amb aquest material, a vegades de diferents gruixos, colors, o fins i tot de paper reciclat, expliquen la història d'una ciutat on la confecció ha tingut un paper protagonista, perquè cada disseny requereix no només traça amb l'agulla, sinó un gran domini del patronatge i la costura per ser un material fràgil, al qual les artesanes i artesans han dedicat moltes hores de treball. La confecció en paper a Amposta és costura a mà i a màquina, amb brodats, filats, macramé, papiroflèxia o puntes de ganxet; ara bé, el requisit principal és que en el seu procés s'utilitzi únicament el paper. Per aquesta dedicació semblant a la de l'alta costura, la mostra vol agrair la feina a la vuitantena de modistes, cosidores i ajudants ampostins que han dissenyat i confeccionat en paper des del 1971 al 2019. Per això, a banda d'un panell on apareixen els noms dels participants en les 50 edicions del Concurs, el 20 d'agost s'ha programat la conferència 'Moda, disseny i tradició. El Concurs Nacional de Vestits de Paper d'Amposta', en el marc del Cicle de conferències Cultura Viva 2021; que anirà seguida d'un acte d'homenatge a totes i tots els modistes de la ciutat.

Història viva
El Concurs de Vestits de Paper d'Amposta naixia, tal com el coneixem avui, l'any 1971. Per Festes Majors, el llavors alcalde de la ciutat, José Fàbregas Miralles, i el propietari de l'empresa cartonera DAPSA van establir sinergies per impulsar el turisme a la ciutat. "Tot va començar amb un acord entre l'empresa de cartons Dapsa i l'Ajuntament, on es va repensar un acte que ja tenia lloc a Amposta", explicava la tècnica d'Etnologia del Museu de les Terres de l'Ebre, Carme Queralt. El cas és que dècades abans ja hi havia precedents d'aquest esdeveniment, ja que al voltant dels anys 40 i 50 els camàlics ampostins dedicaven part del seu treball a sargir sacs, per això juntament amb les modistes organitzaven una festa per la seva patrona, Santa Llúcia, on un dels actes era un concurs de disseny de vestits que tenia com a requisit principal el baix cost dels materials. Una idea que no va tenir continuïtat fins als setanta, amb el naixement del Concurs de Vestits de Paper.

 


Amb els anys, el Concurs era cada cop més participatiu i exitós, fins que als 80 es van establir les categories per poder acollir més participants: Moda Actual, Vestits d'Època, Vestit de Fantasia i Moda infantil. Sobre els dissenys, Queralt confirmava que "tot i que al principi a les modistes els costava molt fer el canvi del tèxtil al paper, ja que este s'ha de cosir amb molta prudència, en els últims anys fins i tot han arribat a imitar la llana i el fil amb molta destresa". A favor també ha jugat l'evolució dels materials, ja que ara hi ha més tipus de paper que mig segle enrere. Pel Concurs de Vestits de Paper d'Amposta han desfilat més de 2.700 vestits elaborats íntegrament amb paper, però només una granota de pantalons curts, l'any 2013, en el qual es va emprar més d'un quilòmetre i mig de fil fet de paper.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar