Documental 'Cara oculta dels pantans de Franco'

Foto: 

Cedida
Documental 'Besugos del café inundado'

El riu Ebre, eix de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

El Museu de les Terres de l'Ebre organitza les projeccions del 19 al 21 de setembre
Anna Zaera
,
15/09/2014
Arts
Enguany el Festival de Cinema Etnogràfic tindrà un clar protagonista: el riu Ebre. Aquest espai natural que ha subministrat recursos naturals al llarg del seu curs i que ha servit de canal de comunicació i d'espai d'oci, serà l'eix central dels diversos discursos fílmics que es projectaran a Amposta del 19 al 21 de setembre. Aquest Festival, organitzat pel Museu de les Terres de l'Ebre, presenta per segona vegada una selecció d’audiovisuals sobre el territori en el marc de la 4a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, un certamen que des del 2011 impulsa el Departament de Cultura. Així s'alternaran filmacions, documentals i pel·lícules de ficció d’arxiu i de nova creació.

Divendres, dissabte i diumenge es projectaran diversos audiovisuals que presenten diferents aspectes de la memòria i la identitat del riu Ebre, els seus paisatges i la seva gent. Destaca el divendres a partir de les 21:30h, la projecció del documental 'La cara oculta dels pantans de Franco' dirigit per Manuel Campo Vidal al 2007. Es tracta del primer documental que revela les penoses condicions que van patir les més de 6.000 persones que van treballar en les obres hidràuliques impulsades pel dictador al Pirineu català i aragonès, especialment a la conca de la Noguera Ribagorçana. A través de testimonis, aquest treball també mostra el seu impacte industrial i ecològic a la zona. Una de les obres destacades de divendres, serà 'Besugos del café inundado', rodada per Enrique Novials al 2013. En aquest cas, Novials se submergeix en una comèdia que transcórre al poble vell de Mequinensa, aquest món perdut, immortalitzat per sempre per Jesús Montcada a l'obra 'Camí de Sirga', i en gairebé tots els seus llibres.

  • imatge de control 1per1

El divendres, un cop finalitzats els audiovisuals, hi haurà un debat/cine fòrum amb la participació d’Enrique Novials (director de cinema), Montse Boquera (antropòloga), Santi Valldepérez (productor audiovisual) i Matilde Font (Plataforma en Defensa de l’Ebre), que moderarà la tècnica d’etnologia del Museu de les Terres de l’Ebre, M. Carme Queralt. El dissabte serà el torn per als documentals ja emesos al voltant del riu, molts d'ells produccions de Televisió de Catalunya i algun altre de Televisión Española. El dissabte, com a cloenda de la nit, hi haurà el concert i espectacle audiovisual 'La terra ensomiada' de Los Sirgadors.


En aquesta edició també hi participa l’ajuntament ampostí. Tot i que serà la segona vegada que Amposta acollirà la mostra audiovisual, aquesta és la quarta edició del festival, que se celebra a diverses ciutats de Catalunya i Itàlia. De fet, i en virtut de la col·laboració amb la Xarxa Euromediterrània de Cultura i Patrimoni Arianna, la programació de la mostra també inclou un documental italià que es passarà el diumenge al matí. En paral·lel, s’emetran quatre documentals catalans a la població de Torí; entre ells el documental ebrenc 'Los últims passadors. La fi dels barquers al Delta de l’Ebre' d’Oriol Gracià. 

L’entrada a tots els actes, inclòs el concert, és gratuïta. Els organitzadors no només hi posaran la cultura i la memòria de les Terres de l’Ebre en imatges, sinó que hi afegiran una degustació de licors i sucs de fruita en el descans de les sessions.

  

Més informació:
Programa Complet (Enllaç PDF)

A

També et pot interessar