Karlos Simón

Foto: 

Cedida
Karlos Simón

Karlos Simón: “Fan falta molts més documentals que mostrin la crueltat que s’està tenint amb el mar”

L’expert en taurons i documentalista subaquàtic participarà al festival Terres Catalunya - International Eco & Tourism Film Festival
Judit Monclús
,
25/05/2017
Arts
Neda entre taurons. No li agrada la imatge que Spielberg va donar d’aquests animals en una de les seves pel·lícules més conegudes. L’any 2011 va establir un rècord internacional de permanència entre esquals després de passar-se 12 hores submergit al seu costat a les Bahames. També és especialista en immobilitzar-los en el seu propi hàbitat. Karlos Simón (Madrid, 1967) aprofita la seva passió pels taurons per fer divulgació sobre aquesta espècie a través dels documentals subaquàtics que ha enregistrat en multitud de fons marins arreu del planeta. Serà un dels participants de la primera edició del festival terres Catalunya - International Eco & Tourism Film Festival que se celebrarà a Tortosa del 31 de maig al 3 de juny. Hi presentarà ‘Cozumel, un paraíso en el Caribe Maya’, un homenatge al comandant Jacques Cousteau que arriba amb l’aval d’haver estat escollit guanyador en la categoria de Documental en el darrer Festival de Cannes.
"Com deia Cousteau, si no coneixes és impossible que puguis estimar i protegir"

- Per què aquesta fascinació pels taurons?
És una història molt llarga que comença a Cuba però de rebot. Jo sóc monitor d’esquí i el 1987 vaig tenir un petit accident fent un curs de salts acrobàtics que no em va permetre fer la temporada de l’any següent, així que vaig decidir fer vacances i vaig marxar a Cuba. En aquest viatge vaig tenir l’oportunitat de provar el busseig a Cayo Piedra i, a més, amb taurons. Llavors, me’n vaig adonar que el missatge que llençava Steven Spielberg a la seva famosa pel·lícula ‘Tiburón’ del 1975 va fer molt de mal perquè aquests animals no són tan dolents com els pinten. A partir d’aquest moment, va sorgir al meu cap la idea de dedicar-me al món del submarinisme i a voler conèixer millor el món dels taurons. Són animals fascinants, així com el contrast que hi ha entre els mitjans que els titllen de “devoradors d’humans” i el fet de bussejar amb ells i de saber que si ho fas amb compte no passa res.

- De fet, assegures que l’objectiu dels teus documentals i les teves accions és el de protegir els taurons. Aquesta mala imatge creus que és el motiu pel qual necessiten aquesta protecció?
El nostre bagatge pel que fa a llargmetratges és curt, però és molt més extens en el cas dels curtmetratges, des dels quals llancem missatges que van enfocats a això que assenyales. El nostre objectiu és difondre el món dels taurons per a que la gent els conegui, aprengui a estimar-los i s’animi a practicar l’experiència de bussejar al seu costat. De la mateixa manera, fem cursos i conferències en aquest sentit.

  • imatge de control 1per1

- Quina és la complexitat existent a l’hora de gravar un documental submarí?
Depèn una mica del tipus de tauró que vulguis mostrar i del que vulguis transmetre. Al documental de 'Cozumel' mostrem algun tipus de tauró que et pots trobar en una immersió de forma casual i també situacions estranyes que es poden donar amb altres tipus de taurons en una sèrie de coves. Tot ho fem amb l’objectiu que la gent els conegui millor. En aquest cas, com deia Cousteau, si no coneixes és impossible que puguis estimar i protegir. Hem fet altres curtmetratges més enfocats a mostrar tècniques sobre com es pot manipular un tauró amb finalitats científiques, com ara portar a terme la seva immobilització. En un futur, tinc uns objectius en què la complexitat pot ser més gran a l’hora de gravar perquè el meu interès és el de bussejar sense protecció amb taurons dels que es consideren més perillosos. En tots els casos, s’ha de muntar la filmació i l’expedició amb més o menys cura però sempre s’ha d’estar a l’aguait perquè en qualsevol moment et poden donar algun ensurt.

Cozumel, un paraiso en el Caribe Maya (Trailer) from KARLOS SIMON on Vimeo.

- Al festival Terres Catalunya presentes el documental ‘Cozumel, un paraíso en el Caribe Maya’. Què podrem descobrir-hi d’un espai que assegures que és un dels millors fons marins del món?
Aquí hem aconseguit diferents objectius. Un és el de corroborar el pensament i l’experiència que va tenir el comandant Cousteau quan fa seixanta anys va estar a Cozumel. Va dir que era un dels millors fons marins que havia vist. Si després de seixanta anys segueix sent bo, en aquell moment devia ser espectacular. Així, el primer objectiu és l’homenatge que fem a Cousteau que, per a tots els bussejadors sempre ha estat una icona on reflectir-se i més si et dediques a activitats de conservació. El documental també és un reflex i un reclam del que és l’illa per ella mateixa. No ens fixem només en objectius subaquàtics sinó que també mostrem molts aspectes terrestres que són dignes de visitar. Hem aconseguit un producte de difusió a nivell turístic que serveix per conèixer Cozumel sense, en un principi, haver-nos- ho fixat com a objectiu. Per altra banda, el documental també té un cert toc formatiu perquè ensenya com són els fons marins, com es creen, etc., que el fa didàctic. L’últim toc que té és el de l’aventura en sí. Fem diferents immersions que, per a l’amant del busseig, no deixen de ser uns llocs complexes i molt interessants de veure.

- El Festival Terres Catalunya estrena la seva primera edició amb l’objectiu de difondre destins de turisme natural i iniciatives de turisme sostenible. Creus que servirà per conscienciar el públic de la necessitat de protegir paradisos com el de Cozumel que presentes al teu documental?
Sense dubte. Qualsevol esdeveniment que es faci és una oportunitat perquè qualsevol persona pugui descobrir coses que desconeix. Estava veient l’alta participació que hi ha no només en la categoria de documentals i, la veritat, cal felicitar Santi Valldepérez i tot l’equip per l’èxit d’aquesta primera edició. Nosaltres hem tingut la sort de tenir aquest documental i de poder participar-hi. Des de l’enfocament que tenim del documental, esperem deixar certa petjada. Qualsevol cosa orientada a la naturalesa ja no només és bona, sinó necessària. Vivim en un món d’absolut desconeixement de moltes coses, sobretot sobre el mar i el que hi està passant. Fan falta molts més documentals que mostrin la crueltat que s’està tenint amb el mar.

- I ara tens algun racó inexplorat en ment que tinguis ganes de descobrir?
I tant! El món és massa gran per poder conèixer-lo tot. Si bé és cert que, després de quasi trenta anys bussejant i de 24 com a professional, he organitzat molts viatges i expedicions, però em queda molt per descobrir. Hi ha zones d’Alaska que m’agradaria conèixer, de la conca indopacífica, zones de Papua, etc. Tenim gairebé tres quartes part d’aigua al planeta i, la veritat, el fet de tenir la sort de dedicar-me al que m’agrada és un plaer però crec que em farien falta dues vides més per conèixer tot el que m’apeteix.

Més informació: 

A

També et pot interessar