Laboratoria

Foto: 

Cedida
LaboratoriA

Els 8 imperdibles del Femme in Arts

Tindrà lloc a Lo Pati del 21 al 24 de novembre coincidint amb la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona
Surtdecasa Ebre
,
13/11/2019
Arts
Més enllà de la violència explícita contra les dones que es tradueix cada any amb milers d’assassinats i feminicidis arreu del planeta, el certamen Femme in Arts. Visibles a escena, coorganitzat per Lo Pati – Centre d’Art, el Servei d’Intervenció Especialitzada Terres de l’Ebre i els serveis d’atenció a les dones de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, s’ha imposat en la que serà la seua tercera edició el repte d’explorar les arrels culturals d’aquesta violència masclista. “En aquesta edició volem aprofundir en l'anàlisi cultural d'aquesta violència. Des de les cultures andines, fins al flamenc, passant per les Terres de l'Ebre i la cultura digital. Perquè la violència no és només una agressió explícita contra un cos, una propietat o una identitat, sinó que està present en la política, en l’educació, en els missatges publicitaris, en les relacions econòmiques, en les pràctiques religioses,...”, apunta Anna Zaera, comissària del festival. Així, en aquesta nova edició de Femme in Arts, que tindrà lloc a Lo Pati del 21 al 24 de novembre coincidint amb la celebració del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona (25 de novembre), s’ha volgut incidir d’una manera decidida en les diverses arrels culturals on s’originen aquestes violències. Us hem destacat les activitats que podreu trobar-hi.


'Cartografia íntima'

1. 'Cartografia íntima', una exposició de Núria Arias
El mapa és un cos de dona convertit en territori. Els maies consideraven que la terra era antropomòrfica i l’esser humà còsmic. El Delta de l’Ebre, en el mapa, està situat en el dantien inferior també anomenat hara. En aquesta intervenció al hall de Lo Pati, l’artista Núria Arias es pregunta sobre la relació entre el nostre cos i la terra que habitem, com l’hem representat, com el sentim i com construïm l’alteritat. Una ontologia de la feminitat que dialogarà amb l’artista Teresa Mulet, autora de l’exposició ‘Camp de control’ que aquests dies es pot visitar a Lo Pati.
Quan? Dijous 21 de novembre, a les 18:30h | Lo Pati

  • imatge de control 1per1

2. 'Una mujer fue la causa', l'espectacle de LaboratoriA
LaboratoriA és un projecte multidisciplinari que pretén ser un canal d’experimentació per a quatre dones que comparteixen el flamenc com a llenguatge comú i que, a part de dialogar amb ell, busquen transcendir-lo. Una posada en escena, eclèctica i arriscada, on es reflexiona sobre la feminitat. Quins són els punts en comú? Existeixen situacions que creïn algun tipus de malestar en la nostra condició de dones?
Quan? Divendres 22 de novembre, a les 19:30h

3. Las muertes chiquitas
'Las Muertes Chiquitas' (2006-2015) és una obra de Mireia Sallarès que mostra un estudi social sobre el plaer, la violència, el dolor i la mort amb l’orgasme femení com a fil conductor. En aquesta edició del Femme in Arts podrem veure un avançament del projecte total -mostra de la sèrie de fotografies amb àudio relat i del llargmetratge de 5 hores- . Aquest conjunt d’entrevistes vincula el plaer amb les lluites armades, el feminicidi, la transexualitat, la malaltia o l’exili.
Quan? Dissabte 23 de novembre, a les 17h


'El despertar de las hormigas' I Foto: Cedida

4. El despertar de las hormigas
El primer llargmetratge de l’artista de Costa Rica Antonella Sudasassi Furniss. La pel·lícula 'El despertar de las hormigas' va destapant l’opressió de la dona a partir de petits detalls, amb subtilesa, però amb tota la potència dramàtica de les violències invisibles. Un drama intimista que mostra el malestar de la violència més amagada.
Quan? Dissabte 23 de novembre, a les 17:30h

  • imatge de control 1per1


'Cuidar entre terres' I Foto: Cedida

5. 'Cuidar entre terres, Qui sostè la vida quan les dones migren?'
Un documental sobre les conseqüències del capitalisme en les històries de vida de les dones migrants. Violències encobertes que impliquen desarrelament i mercadeig de cures. Una peça que es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials.
Quan? Dissabte 23 de novembre, a les 19:30h


Elena Fraj I Foto: Ajuntament de Saragossa

6. Taller de guerrilla feminista  amb Elena Fraj
Elena Fraj Herranz, ens oferirà un taller on, a través de casos pràctics, ens mostrarà com la guerra del patriarcat contra les dones també té lloc en l’espai digital. Ara bé, ens encoratjarà a organitzar-nos, col·lectivitzant testimoniatges en les xarxes, explicant estratègies de defensa i de desobediència que en molts casos ha viscut en primera persona. Cal inscripció prèvia a info@lopati.cat. Places limitades.
Quan? Diumenge 24 de novembre, a les 10:30h

  • imatge de control 1per1

7. Presentació del llibre de Najat El Hachmi 
‘Sempre han parlat per nosaltres’ (Edicions 62) és el primer assaig de Najat El Hachmi (Nador, 1979) en què, amb una certa ràbia, alerta del perill d’establir un cercle de tolerància sobre els mandats musulmans. Parlarem sobre la discriminació de la dona, començant pel vel i continuant per la manca de llibertats sexuals.
Quan? Diumenge 24 de novembre, a les 12h

8. Poetry slam i Mireia Calafell
Femme in Arts proposa un espai obert a les dones de les Terres de l’Ebre perquè puguin recitar poesia o altres manifestacions artístiques. La idea és fer- les visibles a escena i que puguin enfortir-se com a col·lectiu. Hi participarà la poeta Mireia Calafell, codirectora del festival Barcelona Poesia, que el 2015 va rebre la Lletra d’Or al millor llibre publicat en català per 'Tantes Mudes' (Perifèric, 2014) i recentment ha coordinat el número 47 de la revista IDEES sobre feminismes. Cal inscripció prèvia a info@lopati.cat
Quan? Diumenge 24 de novembre, a les 13h

Més informació: 

A

També et pot interessar