Surtdecasa Ebre
,
08/08/2013
Arts

Nostàlgia i empoderament, sense croma

L'ampostí Joaquín Moya presenta una exposició fotogràfica on retrata l'excepcionalitat quotidiana
Repenjats a una de les parets del carrer del canal, a prop del Mercat Municipal, més d'una amistat comuna que s'atura a saludar fa broma dient que sembla que Joaquín i jo estessem conspirant. Somriem diplomàticament i continuem la conyeta; tanmateix, tampoc no ho neguem: en un context com el d'Amposta, on s'és del Règim o no –sense aquells grisos tan saludables en democràcia–, pràcticament qualsevol relació humana s'eleva –en alguns casos, rebaixa– a la categoria política.
 
Joaquín, tanmateix, no m'ha citat per a parlar de com gestionar la polis. El polifacètic ampostí instal·lat a La Ràpita –músic, dibuixant, fotògraf, pare orgullós i molt més– presenta este agost una exposició de retrats a la seua ciutat natal. S'anomena Donde reside el pasado, i hem quedat per a veure de què va la història.
 
La primera cosa que crida l'atenció de l'exposició és el curiós concepte que esgrimix el seu autor com a leitmotiv: «aristocràcia urbana». Així és com definix Joaquín al personal que apareix retratat, gent normal –com dirien aquells Manel pulpejats– vista des d'un prisma molt particular, melting pot de cultura mod, vuitantera i curiosament urbana.
 
Futbolins, quinquis, venedors de còmics, trileros, rockers i algun que altre personatge mític de l'imaginari ampostí, com el comunicador Josep Parrot; sedàs blanc i negre per a una Amposta en alguns casos poc reconeguda per l'oficialitat. Paisatges, vestits, joguets: imatges de la nostàlgia quotidiana –potser de la quotidianitat nostàlgica– d'un flâneur de bar i jaqueta de cuir. Combinació guanyadora d'un imaginari personal que compartix.
 
A un observador que bateja les seues fotos amb noms com Deleznable o Regaliz y pipas con sal hom no pot sinó respectar-lo. Quantitativament, però, caldrà veure si la coincidència dels deu dies d'exposició amb les festes d'agost de la localitat serà bona o dolenta per a l'afluència de públic. La coincidència, en qualsevol cas, és encertada: ¿qui són els protagonistes de les festes d'un poble sinó els seus habitants?
 
*Donde reside el pasado s'inaugura el dijous 8 d'agost a les 20h a la Fundació Catalunya – La Pedrera d'Amposta (Av. Alcalde Palau, 55). Es podrà visitar diàriament de 19 a 21h fins el 18 d'agost.
 

També et pot interessar