Algunes de les il·lustracions de Samuel Bertomeu.

Foto: 

R.Regolf

Samuel Bertomeu: "No fer teu un llibre és més delicte que intervenir-lo"

Bertomeu dibuixa personatges literaris als llibres, unes obres que es poden veure a La Romàntica
Roser Regolf
,
20/12/2021
Arts
Dibuixar als llibres. El dissenyador gràfic Samuel Bertomeu (Sant Jaume d'Enveja, 1996) converteix en art el que alguns lectors considerarien un sacrilegi. Amant de la paraula escrita des de menut, Bertomeu va decidir unir les seves dues passions intervenint amb bolígraf les pàgines dels llibres que llegia. Una mostra de les seves obres es pot veure al seu Instagram @bertagui.arts, així com envoltada de novetats i clàssics a la llibreria La Romàntica d'Amposta, fins al 24 de desembre.
Una mirada pot dir moltes coses, per això és el que més gaudeixo dibuixant

- Ets dissenyador gràfic, però com comença el teu interès pels llibres?
El meu pare és molt lector, així que suposo que se'm va enganxar una mica d'ell. Que jo recordi, llegeixo per gust des dels dotze anys, més o menys. Des de llavors que compro i llegeixo molts llibres, però també escric i m'agrada molt dibuixar.

- Com comences a dibuixar entre les pàgines dels llibres?
La veritat és que sempre m'ha cridat més l'atenció l'escriptura que el dibuix. Així i tot, vaig estudiar els cicles superiors de Disseny Gràfic i d'Art Mural a l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta, amb la casualitat que moltes de les activitats que fèiem allí tenien relació amb els llibres. Buscant el meu propi estil vaig tenir molt clar que havia d'estar relacionat amb les lletres, així que em vaig animar a unir les meves dues passions. Primer vaig començar a les pàgines en blanc, però trobava que la gràcia era fer alguna cosa diferent dels llibres il·lustrats, per això ara dibuixo entre les paraules.

  • imatge de control 1per1

- T'inspires en la mateixa lectura?
Quan dibuixo a l'interior d'una novel·la m'inspiro en la sensació que aquesta m'ha transmès. M'agrada utilitzar el poder del rostre i, sobretot, de la mirada. Hi ha ulls que transmeten tristesa, foscor, alegria... una mirada pot dir moltes coses, per això és el que més gaudeixo dibuixant.

 

 Samuel Bertomeu | Foto: Roser Regolf
- Com és aquest procés de dibuixar a l'interior d'un llibre?
Moltes vegades estic per la meitat d'un llibre i ja sé quin sentiment em transmetrà, però habitualment no dibuixo fins que l'acabo. Pel que fa al temps, inverteixo al voltant d'una hora, pel qual em poso quan sé que el podré acabar la mateixa tarda.

- Totes les intervencions estan fetes a mà alçada i amb bolígraf. Per quin motiu?
Algun llibre l'he il·lustrat amb tinta xinesa, però solc utilitzar bolígraf negre o, si es dona el cas, de color. Vaig començar amb bolígraf perquè estava una mica cansat del llapis, ja que mentre aquest se sol esborrar i embruta molt, el boli li dona profunditat i permanència a la il·lustració.

- Dibuixes tots els llibres que llegeixes o només alguns en particular?
Des de fa uns mesos que ho estic fent amb tots, però tinc tants llibres a casa que, evidentment, molt pocs estan dibuixats. És un hàbit que he adquirit aquest darrer any.

- Sabràs que per a molts lectors, fer qualsevol modificació a un llibre és gairebé un sacrilegi.
En soc conscient, però com a lector i amant de l'escriptura he de dir que no hi ha res millor que fer teu un llibre. M'agrada subratllar, posar post-its o anotar idees als marges i no ho considero criminal, just al contrari. No fer teu un llibre és més delicte que intervenir-lo. Perquè tot allò que puguis crear al voltant d'aquella obra és una conversa entre l'escriptor i el lector, i considero que els meus dibuixos també fan aquesta funció.

 

 Obres il·lustrades | Foto: Roser Regolf
- Tens la il·lustració editorial com a meta professional?
M'agradaria molt, no t'enganyaré. Ara he començat a fer alguns encàrrecs personalitzats, sobretot per a gent que vol veure's dibuixada com si fos el protagonista d'un llibre en concret. És ben cert que els lectors solem imaginar-nos a nosaltres mateixos com a personatges d'algunes històries, per això veig una porta que se m'obre per, en part, ajudar a les persones a introduir-se en la història. A més, aquest nivell de personalització és una cosa que la majoria d'editorials no fan.

Més informació: 

A

També et pot interessar