Surtdecasa Ebre
,
12/01/2016
Arts

Saps com era el sexe a l'època romana?

Fins al 28 de febrer es pot visitar l'exposició al Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta
Sexe a l'Antiga Roma

Foto: 

Cedida
Imatge d'alguns dels objectes de l'exposició
Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat... Fer arqueologia de com es relacionaven sexualment i sentimentalment els antics romans ens ajuda a comprendre la relativitat de les nostres pràctiques actuals i sobretot a posar en qüestió les normativitats sorgides en l'època de la Il·lustració, i recolzades pel suposat saber immutable de la Ciència i concretament de la Medicina. Tant les històries divines com les humanes estan plenes d’aventures amoroses, estratègies de seducció, passions, transgressions, enganys i desenganys que, això sí, són una constant en tota la història de la humanitat. ​L’exposició 'El sexe a l’època romana', que s'inaugura el proper divendres 15 de gener al Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta, ens desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV dC. No t'ho perdis!
L'exposició mostra el tipus de relacions que es podien establir fora de la parella legal, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar sexe o amb animals.

La mostra, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, 'Sexe i matrimoni', està dedicat a les relacions entre homes i dones, a la seva evolució a través del temps i a la posició de corrents filosòfics com l’epicureisme i l’estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, 'Sexe, seducció i bellesa', ens parla de l’atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, 'Pràctiques sexuals', descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a 'Les pràctiques sexuals fora del matrimoni', tot incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la 'Sexualitat divina' servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures i els seus enganys i desenganys.

Els textos clàssics
Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la 'Venus de Badalona', el 'Vas de Bílbilis' (Calatayud), el 'Fal·lus de Sasamón' o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat... unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

'El sexe a l’època romana' és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, que té com a principal objectiu apropar el patrimoni arqueològic català a tothom. A l’exposició, liderada pel Museu de Badalona, s’hi podran veure una vuitantena de peces procedents de diferents col·leccions arqueològiques de tot Catalunya.
 

Més informació: 

Exposició 'El sexe a l'època romana'
Del 15 de gener al 28 de febrer
Museu de les Terres de l'Ebre - Amposta
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

  

També et pot interessar