,
21/08/2013
Tendències

FAT ACTIVISM!

     El fat activism és un fenomen de la xarxa on noies que surten dels esquemes de bellesa, pengen els seus looks a Tumblr o Twitter, amb textos i missatges d’acceptació del seu cos. Insisteixen en que fitness i fatness no són termes excloents sinó que un pot ser gras i tenir salut igual que un pot ser prim i tenir salut. El missatge és clar: és pot mantenir un cos útil, lliure de malalties, dintre de les mides més grans.

 

En el principi dels principis, el cos era el reflex de l'ànima. Després, amb el boom dels productes orgànics, es va convertir amb “som el que mengem” i finalment va arribar e "som el que pesem". El bombardeig estètic dels mass mèdia redueix el nostre benestar a cuidar-se, i cuidar-se a estar prim. Interioritzem les imatges dels cossos irreals i ho convertim en norma.  Però com la literatura ens ha ensenyat, l’abisme entre allò real i ideal és enorme.

 

Entenc que el big is beautiful és un producte difícil de vendre. Però per una vegada, el sistema capitalista ens somriu: podem comprar per Internet totes les talles i mides necessàries. Amb a Pinterest, Blogs o Tumblrs mirem com queda la roba a persones que han penjat el seu look, fugint de les models. A la vegada, icones de la moda o de la música es mostren tal com són a les xarxes socials amb fotos fetes amb el seu mòbil on l’única manipulació és un filtre vintage d’Instagram. A més, productes culturals com la serie Girls o Mad Men ens donen una petita empenta.

 

Considero que hem de posar la bellesa humana en perspectiva i entendre d’una vegada per totes que els nostres cossos no es poden escurçar i eixamplar com paràgrafs del Word. Sentir-se guapo és un sentiment difícil d’aconseguir i que depèn perillosament d’altres persones, d’un context i potser també d’un estat d’ànim. Si ens mirem al mirall realment som el que veiem? No es veritat que vàries fotografies d’un mateix dia ens veiem més o menys afavorits?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Antropòloga, preguntona, apassionada de la música i els viatges. Part del meu cervell guarda informació inútil com guanyadors de 'Gran Hermano' o relacions de la premsa del cor.
 Tinc una cançó al cap per cada paraula que sento.

 

21/07/2015
És tota una tradició convidar amics i coneguts a passar l’últim cap de setmana de juliol a Tortosa, a la Festa del Renaixement.
03/07/2015
Com cada estiu, ja tenim aquí les Festes Majors arreu del territori ebrenc. Calor, orquestra i molta festa. Les Festes Majors són tota una revolució als nostres pobles.
11/06/2015
Aquest mes no parem amb els festivals de música.
04/10/2014
En el món de l’art, les dones han vist en la performance una manera d’usar el seu cos com a suport: les 'Guerrilla Girls
04/03/2014
El feminisme és un moviment per al canvi social que té com objectiu alliberar la dona a través de la millora de les seves vides i l'establiment de la plena igualtat de gènere.