,
18/07/2014
Tendències
Exemple gràfic

Quatre consells per vestir-se de Renaixement

Falten pocs dies perquè comenci la dinovena Festa del Renaixement a Tortosa i una de les maneres de participar-hi és vestir-nos d’època. Aquesta pràctica, sent realistes, no deixa de ser un eufemisme de disfressar-se d’antic, de medieval, de fa molts de segles. 

Després de molts anys, moltes calors i molt de vi, s’ha creat un imaginari col·lectiu sobre el Renaixement on tot és possible. L’època que acaba amb l’Edat Mitjana es representa a les ciutats amb un seguit de constants d'atrezzo. Palla al terra, banderoles a les faroles, tendals pels carrers i algunes branques de palmera. Ara bé, posem-nos seriosos, el pensament humanístic característic de l’època, a la nit, es manifesta comprant cubates d’amagat, ballant “que begue la boteta” fins a la demència i embrutar-te molt les sabates mentre esperes que algun espectacle arribi a les Avançades. 

Abans de començar aquest divertit periple, volem proposar-te alguns consells pel que fa a la indumentària. Un apunt abans de començar: si tens una iaia cosidora i motivada, ets una de les afortunades de lluir un vestit de rica. Si has participat en algun espectacle o has fet de voluntari, potser t’has apropiat d’algun vestit intencionadament. Si no compleixes cap d’aquestes condicions, segueix llegint, que encara ho podem salvar.

 

Primer de tot, hem de ser conscients que anirem amb el mateix outfit cada nit: les gotetes de Joconut del dijous ens acompanyaran fins la matinada del diumenge. A la vegada, les olors corporals ens ajudaran a traslladar-nos d'època. Sobretot, recorda aquest detall quan beguis a galet al mig d’una rotllana o quan entris a un dels nostres estimats polycleans.

1. Recuperar la falda de pagesa
Una de les idees més meravelloses que he vist és reciclar la faldilla de pagesa, la falda de pubilla. A poder ser de color roig o marró, aquesta faldilla dóna un plus d’època i ajuda a tapar les bambes o sandàlies velles que destrossarem ballant al ritme de la gralla o de la dolçaina.
Les que no hem sigut pubilles (algaravia) podem aprofitar alguna de les faldes llargues de quan érem hippies. La faldilla preferiblement ha de ser ampla o de campana i la podem combinar amb una brusa fineta, una faixa, alguna samarreta amb poques costures o una armilla. Una de les altres possibilitats són uns pirates de fil lligats amb un cordó o unes malles amb camisa llarga.

2. Mocador al cap fa Renaixement
Un dels must de la festa és el mocador. Aquest és un complement essencial que es pot col·locar tant al cap de manera trenada o pirata, i també a la cintura, com una bona Shakira renaixentista. 

3. Inventar algun ofici i/o religió
Una de les claus de l'imaginari del que parlàvem abans és la creació de nous personatges històrics: barrets de pintor amb xilaba, arlequins burgesos, cures amb leggins... El fato que conté l'armari de les disfresses ens pot ajudar a crear un vestit original i únic, que segur que ens ajuda a destacar entre tres-cents taverners.

4. Els complements són la clau
Els collarets de cordill, arracades de llautó, coses de pell, bosses de roba, tasses de ceràmica, la petaca de Joconut, instruments, bota i altres gadgets t’ajudaran a animar la nit i ser una de les protagonistes, a ritme de iana-iene-iana-ie! 

*És important recordar que vestir-te d’època dóna més xalera i implica un fet diferenciador entre una rave normal a una festa d’època.

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Antropòloga, preguntona, apassionada de la música i els viatges. Part del meu cervell guarda informació inútil com guanyadors de 'Gran Hermano' o relacions de la premsa del cor.
 Tinc una cançó al cap per cada paraula que sento.

 

21/07/2015
És tota una tradició convidar amics i coneguts a passar l’últim cap de setmana de juliol a Tortosa, a la Festa del Renaixement.
03/07/2015
Com cada estiu, ja tenim aquí les Festes Majors arreu del territori ebrenc. Calor, orquestra i molta festa. Les Festes Majors són tota una revolució als nostres pobles.
11/06/2015
Aquest mes no parem amb els festivals de música.
04/10/2014
En el món de l’art, les dones han vist en la performance una manera d’usar el seu cos com a suport: les 'Guerrilla Girls
04/03/2014
El feminisme és un moviment per al canvi social que té com objectiu alliberar la dona a través de la millora de les seves vides i l'establiment de la plena igualtat de gènere.