,
21/07/2015
Tendències
Foto:
Rosa Banqué

Guia alternativa per als visitants de la Festa del Renaixement

És tota una tradició convidar amics i coneguts a passar l’últim cap de setmana de juliol a Tortosa, a la Festa del Renaixement. El poder de convicció de les tortosines i les ganes de poble dels de ciutat, provoquen que cada vegada hi hagin més invitats a la nostra festa i que molts, fins i tot, repeteixin, convertint-se en uns fans incondicionals del Renaixement. Per això, hem preparat una mena de guia de supervivència per tots els nouvinguts de la Festa. 

Tematització cultural - La Festa del Renaixement és una manipulació cultural, un artefacte inventat per generar negoci. Per participar-hi, és clau integrar-se en aquesta tematització, per això, és essencial vestir als teus amics d’època. Sinó tens ni idea de com fer-ho aquí tens 4 consells. Motiva als teus invitats assegurant que tothom va vestit, i que sinó ho fan cridaran molt l’atenció.
*Tu i jo sabem que la cridaran igual vestits o no, ja que la gent que no és del ‘terreno’ es veu d’una hora lluny.  

Please, don’t stop the gralla! - Que quedi clar: lo Renaixement no és lo Primavera, ni tampoc una festa Flaixback i no hi ha orquestra. Al Renaixement hi ha gralles, dolçaines i altres instruments de vent que entren al nostre cervell per a quedar-se. Els vostres invitats han d’estar preparats per ballar música d’una altra època. Han de tenir clar que els balls de la ‘boteta’ i el tradicional 'cant iena – iene' seran els seus himnes de cap setmana.

Saludats i coneguts - Una de les coses que més mos agrada als tortosins del Renaixement es que ‘te trobes a tothom!’. I sí, té la seua gràcia veure als teus companys de primària i el teu professor d’institut, però els teus convidats no els coneixen de res i no, tampoc no els volen conèixer. Quan arribi el clàssic moment que ja no hi ha música i la mosca negra t’espera a la cantonada, comencen les converses surrealistes i l’outlet d’última hora, els teus convidats han d'estar preparats per aguantar-ho, i has d'actuar de mediador per tal d'introduïr-los a la rave renaixentista.

Cartografia - És essencial indicar bé el camí de tornada: usa el google maps, indicacions a partir de 'Baratijas del puente’ o dibuixa un mapa amb tot tipus de detall. Potser els teus invitats volen marxar abans d'hora i has de prevenir una bona perduda. Explica als teus convidats que la zona on se celebra la festa és un territori ferèstec els altres dies de l’any. El Renaixement és ben curiós, es crea un senderi turístic per un espai on normalment, no marcariem una passejada turística. La ciutat que veuran, doncs, és la representada, la que es disfrassa durant un cap de setmana i no la viscuda. No et cansis de recordar-ho, ja que quan et queixis sobre ‘Mortosa’, no hi hagin confusions.

La taverna d'Enrico és un 'must' - Un dels espectacles de l'imaginari col·lectiu ebrenc és l'estriptis de Muniatto. Muniatto Xou és un pallasso ebrenc, que no s'ha perdut una Festa Major, ni una boda ni una comunió. Doncs bé, imagina't este espectacle eròtic-festiu però d'època: amb un vestit metàl·lic i cadenat. Tot això controlat pel nostre estimat Enrico, que paga quatre duros a uns músics ben coneguts: Quico el Célio, el Noi i el mut de Ferreries. Els vostes convidats es faran fans de la baldana i del vi de Batea i t'asseguro que voldran tornar.

Alternatives - Has de tenir en compte que molt possiblement els teus convidats no han visitat mai les Terres de l’Ebre, potser només aquella vegada que van venir de campaments quan tenien 10 anys. Per això, podeu donar una volta pel Delta de l’Ebre, o aprofitar activitats d’aquell cap de setmana: el concert de Joana Serrat a l’antiga estació de Benifallet, l'onzena edició de la Bouesia, Pepet i Marieta a Xerta o el concert de Cesc Freixas a 'Lo Maset', Deltebre. 

 

--
Més informació: 
festadelrenaixement.cat

  

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Antropòloga, preguntona, apassionada de la música i els viatges. Part del meu cervell guarda informació inútil com guanyadors de 'Gran Hermano' o relacions de la premsa del cor.
 Tinc una cançó al cap per cada paraula que sento.

 

21/07/2015
És tota una tradició convidar amics i coneguts a passar l’últim cap de setmana de juliol a Tortosa, a la Festa del Renaixement.
03/07/2015
Com cada estiu, ja tenim aquí les Festes Majors arreu del territori ebrenc. Calor, orquestra i molta festa. Les Festes Majors són tota una revolució als nostres pobles.
11/06/2015
Aquest mes no parem amb els festivals de música.
04/10/2014
En el món de l’art, les dones han vist en la performance una manera d’usar el seu cos com a suport: les 'Guerrilla Girls
04/03/2014
El feminisme és un moviment per al canvi social que té com objectiu alliberar la dona a través de la millora de les seves vides i l'establiment de la plena igualtat de gènere.