,
04/10/2014
Tendències
Foto:
Anna Zaera

Les dones que parlen de dones

En el món de l’art, les dones han vist en la performance una manera d’usar el seu cos com a suport: les 'Guerrilla Girls' entrant als museus per reivindicar la falta d'artistes dintre de les institucions; Yoko Ono deixant tallar una peça de la seva roba en directe permetent així participar a l'espectador i usant el seu cos com obra d'art; i un llarg etcètera. 

Això és el que veiem a ‘Àpat Kaníbal’, que es pot veure aquests dies al Centre d'Art Lo Pati d'Amposta. L'artista Mariaelena Roqué transformant-se amb Maria Lionza, un cargol o una dona de la Castella profunda. Moltes transformacions i un eix narratiu clar: les dones estem sotmeses tant per l'home com per la religió o les normes socials. Aquest control ens priva, en moltes ocasions, la possibilitat de decidir què fem amb el nostre propi cos.       

Un dels elements que més impressiona de l'exposició és el caragol gegant plantat al mig de la sala i que va acompanyat d'un conte sobre les dones del Delta i les prostitutes de la N-340. L'artista ha construït una faula en la que les dones s'uneixen per combatre l'home i el caragol poma. Aquesta idea d'unió entre les dones és fonamental per entendre els triomfs feministes que s'han anat aconseguint al llarg de la història. Ara bé, el conte acaba amb una gran mare, de pits exuberants i amb vàries nines de drap, que dóna el perdó a l'home. Sembla que no tenen importància les bestieses que hagis fet, ja que el perdó cristià sempre t'absoldrà i pressionarà a qui faci falta per no acceptar cap mena de responsabilitat. És el cas de la Reforma Gallardón, que Roqué s'ha volgut queixar amb una de les seves instal·lacions. 

Mariaelena Roqué reivindica amb força la importància de la dona però aferrant-se a un cos impol·lut amb depilació perfecta. Amb una construcció de gènere binària, on l'home i la dona són construccions biològiques i psicològiques i on les reivindicacions principals són la prostitució i l'avortament. Aplaudeixo i comparteixo el discurs, però el feminisme conté molts més conceptes i hem d'agafar de la mà altres categories d'opressió per crear una lluita conjunta.  

Hem d'anar amb compte a l'hora d'aferrar-nos a les veus poderoses que reivindiquen la importància del rol de la dona. Com, per exemple, el discurs d'Emma Watson de  la campanya de la ONU 'He for She', que animava als homes a sumar-se per la lluita de la igualtat, ja que no només és un assumpte de dones. M'agrada molt Hermione i a més és molt guapa, però no estic d'acord amb el pressuposat d'acceptar que, per tenir una veu poderosa dintre d'un organisme mundial, has de ser una dona guapa, correcta, reservada de la vida privada, fan de la moda, etc. I és que la intenció és bona, però a vegades pequem de mala execució. 

 
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Antropòloga, preguntona, apassionada de la música i els viatges. Part del meu cervell guarda informació inútil com guanyadors de 'Gran Hermano' o relacions de la premsa del cor.
 Tinc una cançó al cap per cada paraula que sento.

 

21/07/2015
És tota una tradició convidar amics i coneguts a passar l’últim cap de setmana de juliol a Tortosa, a la Festa del Renaixement.
03/07/2015
Com cada estiu, ja tenim aquí les Festes Majors arreu del territori ebrenc. Calor, orquestra i molta festa. Les Festes Majors són tota una revolució als nostres pobles.
11/06/2015
Aquest mes no parem amb els festivals de música.
04/10/2014
En el món de l’art, les dones han vist en la performance una manera d’usar el seu cos com a suport: les 'Guerrilla Girls
04/03/2014
El feminisme és un moviment per al canvi social que té com objectiu alliberar la dona a través de la millora de les seves vides i l'establiment de la plena igualtat de gènere.