,
06/11/2014
Literatura i identitat
"Le combat ordinaire" © Manu Larcenet

9N

El 9N és incòmode. Bruteja.

Perquè Mas és un moniato i Junqueres, moniato i mig. Perquè ICV fa pena i la CUP no està fent el que hauria de fer. Perquè de la resta no cal ni parlar-ne tampoc. 

Perquè el decalatge entre la propaganda governamental de l'ANC "nacional" i la il·lusió i faena dia sí, nit també de l'ANC "de base" és pornogràfic. Perquè copa l'atenció mediàtica a nivells exagerats i bandeja de l'opinió pública tota altra qüestió. 

Perquè els discursos de la intelligentsia, Intel·lectualitat Oficial i demés opinastres del Règim pelant-se-la "tots amb el President" són terribles. Contraris a un mínim de sentit crític i qualitat democràtica.

Perquè quan no tens faena ni perspectives, i parlar-ne amb els col·legues l'únic que fa és convéncer-te que encara tens sort, o que tots estem igual, o que tots basculem entre la depressió no reconeguda, els exilis interns i externs o l'anar tirant, que Espanya sigue mononeuronal te la pela. Que Catalunya també ho sigue, o ho estigue esdevenint a base d'acriticisme –o que, simplement, ara l'acriticisme sigue flagrant– t'encén.

Quan tot això passa, i tu ets d'aquells "indepes de tota la vida" que ha estat multat per pintar estelades quan la cosa encara era subversiva o t'has barallat amb gent per este tema, patixes. Patixes i no saps què collons fotre lo 9N dels ous. Què és crític i que no, a estes alçades. Què és seguidisme i què construcció i resistència. Què és més honest i coherent amb tu mateix.

Fins que una nit arribes en bus a Barcelona –perquè estaves fora de Catalunya buscant faena temporera, perquè la cosa està fatal, perquè tots estem igual, perquè– i un soroll te desvetla de la mitja son que feies, i és gent de la teua edat cassolant pel carrer. Grupets de 4 o 5 amics picant cassoles, tots sols. Perquè sí. Per dignitat, o per il·lusió, o perquè o necessiten per desfogar moltes coses –moltes de les quals no tenen res a veure amb Espanya, però és igual. 

I un calfred se't presenta a l'esquena.

Perquè recordes com va començar tot: el Racó Català, el contactar amb Maulets per fer alguna cosa davant tanta violència contra el territori, les manis i okupacions de Bolonya, l'associació de veïns, la Federació d'Associacions de Veïns, el món associatiu i cultureta, les guerres internes dins el món mauli & co, la Directa, el començar a escriure, el municipalisme i el donar la cara, el periodisme. I entens que, fins i tot sense saber fins a quin punt et representen, el que mou als desconeguts que cassolegen és el mateix que et va moure a tu en aquell moment. Que malgrat tot, et seguix movent encara.

I prens una decisió.

Sense massa il·lu, potser, sense ser quelcom que defensaries a matar, sense estar-ne convençut en excés. Però la prens.

Perquè al final, la vida és això.

Prendre decisions.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Ajuntalletres i corredor de finques.

9N
06/11/2014
El 9N és incòmode. Bruteja.
09/02/2014
Èxit d'un inèdit matrimoni entre la banda de la Unió Filharmònica i el món del rock el passat cap de setmana a Amposta.
11/01/2014
éad,
28/10/2013
Un xiquet juga amb el micro de la taula. La gent fa cua, doblement. Uns, per a saludar i felicitar a Maite, Júlia i Cinta, recopiladores de les fotos i autores del llibre. Els altres, per a sortir.
30/06/2013
Girona. Parada d'una horeta abans d'agafar el bus. La gent, aquí, és així com molt europea. Seriosa, culta, democràtica. Probablement avorrida. Les xiques, tanmateix, són molt boniques. Tot deu anar lligat.