Sergi Quinyonero

Foto: 

Cedida
Imatge del cartell de l'exposició

Sergi Quiñonero: “El 'land art' mostra la relació que tenim amb el nostre entorn natural”

L'artista presenta a Gandesa l'exposició 'Transversal: Paraula / Plàstica / Natura'
Anna Zaera
,
14/11/2015
Entorn
La vinculació amb la natura per trobar l'essència. Això és el que mou a l'artista Sergi Quiñonero (Barcelona, 1968), afincat a la Pobla de Massaluca. Ara presenta al Celler cooperatiu de Gandesa, un espai modernista, emblema de l'agricultura de la comarca lligada al vi, l'exposició 'Transversal: Paraula / Plàstica / Natura', una espècie de retrospectiva de les inquietuds que l'han impulsat a crear des dels inicis de la seva trajectòria. Quiñonero surfeja entre múltiples disciplines, sense por. Dibuix, collage, fotografia, objectes i petites instal·lacions que podrem veure a partir del 20 novembre, data escollida per la inauguració, en què l'autor realitzarà la performance 'SET'. Quiñonero va deixar la ciutat el 2007 per desplaçar-se a un entorn natural i rural, fet que marca profundament la seva obra i treu a la llum la seva consciència mediambiental i el seu elogi a l'ecologisme. L'exposició estarà oberta fins al 24 de gener al Celler cooperatiu de Gandesa.
"En un moment com l'actual, d'una crisi mediambiental importantíssima, en què l'extracció de recursos naturals es troba al límit del col·lapse, qualsevol obra de 'land art' ens pot resultar inspiradora"

- En un moment en què presentes a Gandesa una retrospectiva dels teus treballs, quines creus que són les inquietuds que t'han mogut en la teva trajectòria artística?
L'art ha estat sempre per a mi una manera d'estar al món, una manera de mirar-lo, de cercar alguna cosa més que allò que se'ns presenta de forma rutinària. És la recerca d'una espurna de màgia en els fets quotidians. A la vegada, m'ha servit com a eina d'autoconeixemet. En aquest aspecte, he dirigit la meva mirada sempre cap a tot allò que encara ens queda als humans de vinculació amb la natura.

- No has tingut por a atrevir-te amb moltes disciplines artístiques?
Formalment, m'he mogut a mig camí entre manifestacions poètiques i altres pròpies de les arts plàstiques. Així, he fet poesia visual, ready made, poema acció, a més de l'escultura i la instal·lació a la natura, conegut com a land art.

- Tot i la utilització de diferents suports, la teva creació sempre té un eix. Com definiries 'Transversal: Paraula / Plàstica / Natura'?
Tot i que no és ben bé una retrospectiva del meu treball, aquesta mostra sí que és un bon resum de les meves inquietuds. I sí, efectivament, existeix un eix principal pel qual es mou la meva obra, seria segurament aquesta vinculació amb la natura de la que abans parlava.

- En què consistirà la performance 'SET'?
Es tracta d'una obra que es presenta en viu davant del públic i que, per tant, requereix de la presència física. És com un poema visual que incorpora també la dimensió temporal. Tracta sobre les coses que ens autoimposem, encara que també està vinculada d'alguna manera als cicles de l'aigua a la Terra. Crec que el millor és apropar-se al Celler de Gandesa i esbrinar-ho, per no trencar amb la sorpresa!

- Quines obres de land art destacaries...?
En un moment com l'actual, d'una crisi mediambiental importantíssima, en què l'extracció de recursos naturals es troba al límit del col·lapse, qualsevol obra de land art ens pot resultar inspiradora. En el land art es posa de manifest la relació que l'ésser humà manté amb el seu entorn natural, així com la lluita eterna per aconseguir els recursos necessaris per a la seva subsistència. Us recomanaria el documental 'Rivers and Tides (Ríos y Mareas)' sobre l'obra d'Andy Goldsworthy. És bellíssim.

- Per què vius a la Pobla de Massaluca? Has trobat aquí l'entorn ideal per crear?
La meva necessitat de tenir un lloc tranquil per viure a un preu assequible em va conduir aquí. Ja fa vuit anys que vaig marxar de Barcelona per viure en un entorn natural i rural, i sempre ha estat a la província de Tarragona. A la Pobla de Massaluca m'han acollit molt bé.

- Creus que hi ha un nexe especial entre la teva obra i la comarca de la Terra Alta?
La vinculació no es produeix amb un territori en particular, sinó amb alguns elements propis de l'entorn natural en el que visc. Moltes de les intervencions a la natura que porto a terme tindrien sentit a diferents espais naturals, a diferents territoris. Tot i així, en aquesta exposició presento l'obra 'Assaig d'escriptura (Haikú de la Terra Alta)' que directament queda vinculada a la comarca.

  

Més informació: 

Exposició 'Transversal: Paraula / Plàstica / Natura' 
Del 20 de novembre al 24 de gener
Celler Cooperatiu de Gandesa
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar