Quinquennals Ulldecona 2019

Foto: 

Cedida
En marxa els preparatius per a les Quinquennals d'Ulldecona.

Les 5 claus per no perdre detall de les Festes Quinquennals d'Ulldecona

Cada cinc anys els carrers falduts s'omplen de garlandes i de gresca, enguany del 6 al 15 de setembre
Roser Regolf
,
02/09/2019
Fires i festes
Els carrers d'Ulldecona s'omplen cada cinc anys de paperets de colors i decoracions de tota mena per celebrar les Festes Quinquennals. L'origen d'aquesta festa recau en la patrona de la població, la Verge de la Pietat. Durant la Guerra Civil es va destruir l'ermita dedicada a ella, conjuntament amb la seva imatge. L'any 1939, l'artista local Vicente Barrera va realitzar i cedir una nova imatge de la Verge, motiu pel qual espontàniament es van començar a guarnir els carrers amb plantes naturals, vànoves o paperets de colors. I va ser així com va començar aquesta tradició, on l'Ajuntament d'Ulldecona va adoptar l'acord de baixar la imatge religiosa a la vila cada cinc anys.

Després de 80 anys, les Festes Quinquennals han substituït aquest caràcter religiós per activitats populars, com el tradicional Ball de Mantons o els concerts, mantenint la tradició entre els veïns de pujar a l'Ermita i d'engalanar el poble. Aquest any, la festa s'allargarà del 6 al 15 de setembre i a Surtdecasa destaquem tot allò que heu de saber per no perdre-us res.

1. Passeja pels carrers engalanats
Una visita obligada durant les Quinquennals és la dels carrers engalanats. Declarades l'any 2010 com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, les Festes Quinquennals d'Ulldecona no tindrien sentit sense els carrers decorats amb paperets de colors, plàstics reciclats, vànoves bordades o teles de textures diverses. Molt fàcils de localitzar, aquesta edició es comptarà amb una setantena de carrers que posaran en relleu aquesta mostra artística i artesanal. La tradició, que es va iniciar com a homenatge per rebre a la Verge, aconsegueix cada cinc anys el treball conjunt d'unes 40 entitats i vora 600 persones, sense comptar els milers de visitants que passen durant deu dies pels carrers engalanats. 


2. L'Ermita, un lloc especial
L'Ermita de la Pietat és tot un símbol faldut, però no només durant les festes majors, sinó que al llarg de l'any es programen diferents activitats d'èxit com les Jornades Musicals de l'Ermita o, per primer cop aquest mes d'agost, el Festival Formes Diverses de Vida. Un espai alquímic que durant les Quinquennals recupera aquest caràcter més tradicional amb la baixada de la Mare de Déu de la Pietat. El 6 de setembre, el primer dia de les festes, es puja a l'Ermita en peregrinació per després baixar la Pietat al poble. Mentrestant, pels carrers d'Ulldecona, la cercavila de la Banda de Música rep amb les seves millors peces a la Verge, que entra al poble acompanyada també pels gegants, els grallers, l'Orfeó i el Cor i la Coral.

3. Viu la música en directe
Un dels altres punts forts d'aquestes Festes Quinquennals és la música en directe. Les actuacions més esperades són les de la cantant infantil Dàmaris Gelabert o els falduts Pepet i Marieta, el 12 de setembre, mentre que els valencians Zoo actuaran el divendres 13. La Banda de Música d'Ulldecona també oferirà el Concert de Festes Quinquennals al Teatre Municipal Orfeó Montsià el diumenge 8 a les 19h. I seguint amb els músics locals, després de 50 anys el grup ulldeconenc Los Kent's tornarà a tocar a la plaça de l'Església, l'11 de setembre.

4. Descobreix el ball de mantons
Un dels actes més emblemàtics i multitudinaris de les festes majors d'Ulldecona és el ball de mantons. Un esdeveniment que passa de generació en generació i que ha sigut inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre. El ball de mantons és alhora que una mostra de dansa popular, una desfilada dels mantons de Manila, uns treballs tèxtils fets a mà i heretats de mares a filles. Alguns d'ells centenaris, els mantons llueixen colors vius i brodats espectaculars que les faldudes porten amb orgull. Els homes, per la seva part, també porten la indumentària tradicional, vestint pantaló negre, camisa blanca, armilla negra i espardenyes. En aquestes Festes Quinquennals, el ball de mantons serà el dia 9 de setembre a la plaça de l'Església, ocasió en què s'estrenarà també 'Jota Efímera' de Cora Abilleira Castell. Sent un acte de tradició generacional, les festes també compten amb un ball infantil i un juvenil. El dia 10 serà l'ocasió dels més petits i petites: a la plaça Catalunya, els menors de 7 anys ballaran també el tradicional ball de mantons. Finalment, el dijous 12 seran els joves de 8 a 14 anys, que ballaran a la plaça de l'Església.

5. Cultura en espais idíl·lics
La Diada al Castell d'Ulldecona celebra 32 anys. És per això que el dijous 12 es farà una sortida a peu des de l'Ajuntament fins al Castell, on prendrà possessió la nova comanadora Enriqueta Sales Ferré, autora de dos llibres de costums tradicionals. Dins del cicle Patrimònium, el mateix dia a les 11 del matí, també es realitzarà una visita guiada a l'Església de Santa Maria dels Àngels, a càrrec de Francesc Lavega, seguida del concert de Pili Cugat i Carlos Lupprian, que presentaran el seu disc 'Jocs d'Aigua'. Tot i que durant les Festes Quinquennals s'han programat diferents mostres i exposicions en espais com l'Oficina de Turisme o l'Ajuntament, també hi ha esdeveniments on es podrà viure la cultura amb unes vistes especials. La Jornada de portes obertes al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de l'Ermita de la Pietat i les visites gratuïtes a l'Abric permetran descobrir els orígens prehistòrics de la ciutat. Les visites seran el dia 10 i per assistir-hi és necessari realitzar la inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme, ja que les places són limitades.

A

També et pot interessar